– Festival d’arquitectura – 48 hores OPEN HOUSE BARCELONA – 25 i 26/10/2014

No he entès mai el perquè Barcelona no explota turísticament, encara mes, una de les seves principals vàlues, com és l’arquitectura; molts edificis estan tancats al públic i guarden en el seu interior verdaderes joies arquitectòniques desconegudes fins i tot pels seus propis ciutadans. Potser, és que jo tinc una tirada a ser xafarder de mena, però em fot molt, no poder conèixer suficienment la meva pròpia ciutat  i en canvi quan viatjo em permeten entrar a edificis, que segurament tenen menys valor que molts del que posseïm a casa nostra.

48H OPEN HOUSE BCN, és la principal cita de la ciutat de Barcelona amb l’arquitectura, un cap de setmana al mes d’Octubre de portes obertes a més de 150 edificis de tot tipus, forma i mida.

Ofereix l’oportunitat d’experimentar l’arquitectura de forma excepcional i de franc. Les activitats de l’Open House conviden a tothom a explorar i entendre el valor d’un espai ben construït i dissenyat. Aquest esdeveniment, va començar a Londres l’any 1992, i des de les hores ‘Open House’ s’està introduint arreu del món: New York, Dublin, Galway, Tel Aviv i l’any 2010 a Barcelona.

Aquest any és la seva 5ena edició i és que cada any, té més ressò a casa nostra i ja ha aconseguit el seu objectiu prioritari…. fer reconèixer als barcelonins l’arquitectura de la seva ciutat.

Nosaltres aquest any hem volgut “voltar” i conèixer amb profunditat alguns edificis de la nostra ciutat i en alguns casos, no ens hem sortit amb èxit, en comprovar les enormes cues que s’havien format davant de les portes d’alguns edificis; tot i així, hem pogut gaudir de sis visites molt interessants,  cinc d’ell situats relativament prop nostre, al districte Sarrià-Sant Gervasi i tan sols un, a l’Eixample:

CASA MULEY AFID - open house bcn 20-imp

CASA MULEY AFID – open house bcn

1 – CASA MULEY AFID (actual consolat de Mèxic)

Aquest edifici està situat al Passeig de la Bonanova, 55. És un obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch (1914) i restaurat i remodelat per Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas (2002), per tal d’acollir el consolat de Mèxic.

El sultà marroquí Muley Afid, quan es va haver d’exiliar del seu país, es va establir a Barcelona a l’hotel Oriente; de seguida es va posar a la ciutadania barcelonina a la butxaca, a les classes benestants amb festes luxoses sense escatimar res i als nens de Barcelona, regalant-lis una elefanta, la Júlia que es va fer molt popular, segurament tant com ara va ser fa pocs anys, ‘orangutà albí “floquet de neu”.

This slideshow requires JavaScript.

Quan es va cansar de viure en l’hotel va encarregar als afores de Barcelona, a en Josep Puig i Cadafalch, aquest edifici aïllat i envoltat de jardí, organitzat segons una complexa volumetria amb terrasses i miradors sobresortints i amb una torreta amb coronament agut que domina el conjunt; exteriorment, els paraments blancs es complementen amb l’ús del maó com element decoratiu, aplicat puntualment, al costat de teules vidrades de color verd i els plafons esgafriats damunt les obertures. El seu interior ha estat respectat al màxim destacant una sala amb serigrafies on va voler reflectir les aficions que ell tenia en aquella època, com per exemple el futbol. Una petita joia, que per primer cop s’ha obert al públic, el dissabte 25/10 al matí, i únicament durant 5 hores.

COL.LEGI DE METGES DE BARCELONA - open house bcn 06-imp

COL.LEGI DE METGES DE BARCELONA – open house bcn

2 – COL.LEGI DE METGES DE BARCELONA

Aquest edifici està situat al Passeig de la Bonanova, 47. És un edifici, encàrrec dels arquitectes Robert Terrades i Jordi Adroer (1970). Vàrem tenir l’enorme sort de fer la visita guiada per l’arquitecta Marta Adroer, descendent d’un dels dos arquitectes ja desapareguts, i que de forma apassionada ens va explicar tots els detalls d’aquest edifici catalogat.

This slideshow requires JavaScript.

El vàrem escollir senzillament tan sols perquè estava al costat de l’anterior i va resultar una de les visites més interessants de les que vàrem fer en aquesta petita marató de dos dies. Un edifici distribuït en caixes que semblen disgregades per l’efecte de les seves textures diferents (pedra, maó, fusta, metall, vidre), però que en conjunt té un equilibri estètic brutal. L’accés principal amb l’edifici sobrevolat en un enorme espai porticat li dóna un aire especial de modernitat i va ser estudiat minuciosament per resoldre els pendents dels carrers on està situat, de tal manera que cada “caixa” tingues un ús adequat al que es necessitava en aquell moment (seu administrativa, espai cultural, residència temporal de metges, restaurant, gimnàs i piscina).

És curiós que per l’efecte del modernisme, aquests tipus d’edificis, d’un disseny estudiadíssim i tan espectaculars passen desapercebuts pels mateixos habitants de la ciutat…. quantes vegades havia passat pel costat d’aquest edifici i no li havia dedicat ni un minut en observar la seva estructura arquitectònica…. i això en mi, és especialment greu, ja que vaig estudiar disseny arquitectònic durant 5 anys de la meva joventut.

COL.LEGI D'ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE BARCELONA - open house bcn 14-imp

COL.LEGI D’ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE BARCELONA – open house bcn

3 – COL.LEGI D’ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE BARCELONA

No es coneix pas, l’origen ni l’arquitecte d’aquest edifici “palauet” de caràcter neoclàssic, situat al carrer del Consell de Cent, 365, xamfrà amb el preciós passatge Méndez Vigo.

This slideshow requires JavaScript.

Vàrem poder conèixer les interioritats d’aquest palauet, que ha estat transformat en la seu del Col·legi d’enginyers industrials tot i passejant per la sala de juntes, el despatx del degà, presidit pel professor Franz de Copenhague, el personatge de “los grandes inventos del TBO”…. sales de reunions o la sala d’actes, admirant una preciosa escala presidida per una increïble claraboia, així com els terres de ceràmica antics, l’escultura negra de fibra de vidre de Emili Armengol, i també les magnifiques vistes des de la balconada del passatge Mendez Vigo, un dels passatges més macos i tranquils de Barcelona.

COL.LEGI DE LES TERESIANES - open house bcn 02-imp

COL.LEGI DE LES TERESIANES – open house bcn

4 – COL.LEGI DE LES TERESIANES

Aquest edifici està situat al carrer Ganduixer, 85, a l enorme maçana que voreja la Ronda del mig. És un edifici construït per l’arquitecte Antoni Gaudí i Cornet (1888).

Per tal de visitar-lo estàvem a la porta a les 9:40 del matí, 20 minuts abans de la seva apertura… i ja llavors la cua era força llarga…. conèixer aquest edifici ens va costar més d’una hora d’estar dempeus a la cua. És un d’aquells edificis que l’ajuntament hauria de pactar amb els propietaris que es pogués visitar habitualment.
Aquest edifici es presenta com un bloc massís, amb un aire auster i de fortalesa encarregat així per la congregació de religioses.

This slideshow requires JavaScript.

Als paraments s’alterna la maçoneria irregular de pedra amb el maó vist. Tot i la referència mudèjar, el conjunt recorda a l’estil gòtic, substituint els arcs apuntats per arcs parabòlics, element que es repeteix tant en l’exterior com molt especialment en el seu interior, als corredors i patis de llum, que amb seguretat és la característica més remarcable de la construcció, realment espectacular. També cal destacar els treballs de decoració dels pinacles de les cantonades i altres elements decoratius, i també el treball de ferro forjat a les reixes de les portes i finestres amb el monograma JHS, nom de Jesucrist.

HABITATGE UNIFAMILIAR EFICIENT MZ - open house bcn 13-imp

HABITATGE UNIFAMILIAR EFICIENT MZ – open house bcn

5 – HABITATGE UNIFAMILIAR EFICIENT MZ

En aquest cas visitem una llar particular situada al carrer de Roura, 14 i dins d’una secció de l’OPEN HOUSE, anomenada “Open Green” i especialitzada en l’estudi i aplicació de noves formes de construcció mes eco sostenibles.

Es tracta d’una casa unifamiliar construïda l’any 1918 i rehabilitada pels arquitectes Calderon-Folch-Sarsanedas ara fa un parell d’anys. La visita guiada ens la fa el propietari de la casa, que és també un dels arquitectes que ha rehabilitat la casa, aplicant les directrius de l’estàndard de construcció de “casa passiva”.

This slideshow requires JavaScript.

Han aconseguit un consum en climatització proper al zero, sense cap aparell de calefacció o refrigeració, tenint un confort de temperatura notable, en totes les estacions de l’any. També han aconseguit amb materials de baix impacte ambiental, bàsicament fusta, una notable estanquitat acústica.

Amb una superfície petita d’uns 50 metres quadrats i sense envans (excepte al bany), s’ha obtingut un espai habitable, lluminós i molt agradable, obert a un llarg jardí, que cobreix les necessitats bàsiques d’una família de quatre membres, sense gaires despeses.

Veritablement molt i molt interessant.

CASA ORLANDAI - open house bcn 12

CASA ORLANDAI – open house bcn

– 6 – CASA ORLANDAI (antiga casa Galve)

Està situada al carrer de Jaume Piquet, 23. Va ser una antiga masia, construïda al segle XVII i restaurada i ampliada per l’il·lustre arquitecte Rafael Guastavino (1872) i convertida per ell en un habitatge burges. Precisament aquest any s’ha obert una secció especial dins de l’OPEN HOUSE, per fer conèixer les construccions d’aquest arquitecte català, abans que marxes als Estats Units i allà obtingues el reconeixement internacional, que a hores d’ara té.

Aquest edifici actualment i des de l’any 2007 acull el Centre cultural Orlandai, en el cor del barri de Sarrià. Ens varen rebre voluntaris d’aquest centre cultural i ens van explicar l’evolució de la casa, així com l’obra d’aquest arquitecte que malauradament a Catalunya no té el reconeixement que deuria. Destaca la riquesa decorativa de les seves escales, però sobretot els vitralls que donen a l’exterior, així com la cúpula de l’escala principal.

This slideshow requires JavaScript.

Abans de convertir-se en aquest centre cultural, va acollir l’escola Talitha i més tard, de 1974 fins al 2003, l’escola Orlandai, que es basava en l’ensenyament de la prestigiosa escola catalana de la Rosa Sensat.

Un parell de dies molt intensos, en el que hem après moltes coses, a pesar d’arribar a casa esgotats de caminar i fer cues….. però feliços i contents. L’any vinent si tot va bé, repetirem, però intentarem adquirir amb temps l’abonament per tal de poder visitar molts més espais, sense haver de fer cues.

IMG_9186.JPG

Cargol escales Sagrada Familia de Barcelona

4 pensaments a “– Festival d’arquitectura – 48 hores OPEN HOUSE BARCELONA – 25 i 26/10/2014

 1. viatgesambcartabo

  Totalment d’acord que Barcelona no treu partit al seu immens patrimoni arquitectònic. És increïble que el Museu de l’Arquitectura sigui l’etern projecte pendent quan altres ciutats menys interessants en tenen un. I l’Openhouse és la mostra de l’interès que desperta. Les cues cada any són més llargues. Però val la pena per descobrir petites joies que ni sabem que existien!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   En una ciutat com Barcelona, admirada arreu del planeta per la seva variada arquitectura, és vergonyosa la falta d’interès de tornar a engegar el projecte d’un Museu a l’alçada d’aquest llegat arquitectònic.

   l’OPEN HOUSE és sense cap mena de dubte, una oportunitat per conèixer petits tresors, però malauradament les teòriques 48 hores, que en alguns casos són tan sols, 3 o 4 hores, és un temps massa minso per fer-ho. Seria interessant que l’ajuntament promogués visites guiades durant tot l’any, encara que fossin de pagament per tal d’obrir-les al públic interessat.

   Una abraçada

   Respon
 2. Nona

  Jo també vaig intentar aprofitar el que vaig poder del 48 Open House, però se’m va fer curt, vaig poder fer la meitat o menys del que volia, per les cues i els horaris. Haurem d’esperar a l’any vinent…

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Entenc que es difícil organitzar un esdeveniment d’aquesta categoria i únicament amb voluntaris, però es una llàstima que tingui una durada tan curta i ens obligui a fer cues interminables, que desaniman a tothom.

   Respon

Leave a Reply