– Concert OBC (2/16) – SIMFONIA DEL NOU MON (***1/2) de Dvořák – L’Auditori – 12/10/2014

Hem agafat la ratxa “musical”, ja que han començat totes les temporades a les quals estem abonats i el Teatre ha quedat una mica en Stand by, de moment.

Tornem a L’Auditori a un altre concert de l’OBC; aquest no ens pertocava al nostre torn, però el vàrem voler bescanviar pel que teníem pel 9N, ja que volem estar disponibles com a voluntaris pel que calgui.

El programa va estar el següent:

BENET CASABLANCAS (Sabadell 1956)

Darkness Visible (*)

Encara que estava anunciada com una primera audició, nosaltres ja l’havíem escoltada al febrer del 2012, al Palau de la Música, interpretada per la London Philharmonic Orchestra i no la vàrem entendre ni llavors, ni ara, en aquesta segona audició. No podem valorar la qualitat de la música d’aquest compositor català, resident a l’Auditori i molt reconegut internacionalment; el fet és que segurament no estem preparats musicalment per valorar-la com caldria.

 ____________________________________

SERGUEI PROKÓFIEF (Santsovka, Ucraïna 1891 – Moscou 1953)

Concert per a piano i orquestra núm.3 en Do major, op.26 (***)

Segurament és el concert més conegut i interpretat del compositor; el solista que vàrem tenir la sort de veure interpretar al piano va estar el macedoni Simon Trpcesk; gran sensibilitat als teclats que vàrem poder gaudir segurament mes que altres vegades, al estar situats al lateral que té visió sobre el teclat i el moviment de les mans del solista; una obra de lluïment i de gran virtuosisme.

IMG_8579.JPG

____________________________________

ANTONÍN DVORÁK (Nelahazeves, Reppública Txeca 1841 – Praga 1904)

Simfonia (del Nou Món) núm.9 en Mi menor, op 95 (****)

Sense cap mena de dubtes, el concert estrella del matí; inspirada en música popular nord-americana i en melodies de l’enyorada Txèquia. Malgrat que els compositors escriuen desenes i desenes d’obres, sempre n’hi ha alguna que destaca per sobre de les altres. En el cas de Dvorák, no hi ha dubte: la seva peça més popular és aquesta Simfonia del Nou Món, escrita i estrenada als Estats Units; es tracta d’una de les obres mestres musicals reconegudes a escala planetària i només cal dir que l’any 1969, va acompanyar Neil Armstrong, en la missió espacial que va permetre l’arribada de l’ésser humà a la Lluna.

IMG_8590.JPG

L’orquestra va estar sensacional, com gairebé sempre i aquesta vegada amb el plus d’estar dirigida per Michal Nesterowicz, que ens va agradar molt i molt; així també ho va saber reconèixer el públic que quasi omplia la sala, amb grans aplaudiments dirigits a ell; va haver una anècdota entranyable en finalitzar els aplaudiments, ja que es va dirigir al públic tot dient que “el seu nou món” havia començat exactament 9 anys enrere…. era el seu fill present a la Sala i tot agafant un violí, li va dedicar els primers acords de “aniversari feliç”.

Si voleu escoltar el concert sencer, cliqueu en aquest link

ORQUESTRA SIMFÒNICA DE BARCELONA I NACIONAL DE CATALUNYA
Michal Nesterowicz, director

IMG_8618.JPG

 

6 pensaments a “– Concert OBC (2/16) – SIMFONIA DEL NOU MON (***1/2) de Dvořák – L’Auditori – 12/10/2014

 1. josep

  Va ser un gran concert, per a nosaltres el primer de la temporada, espero que el nivell vist es vagi repetint, cosa que no dubto que succeirà veient la progressió de l’OCB dels darrers anys.
  Una abraçada

  Respon
  1. Miquel Gascon

   L’OBC està que se surt !!!

   Ahir vaig anar al Palau a un concert de la BUDAPEST FESTIVAL ORCHESTRA, i encara que aquesta va ser excel·lent, l’OBC no té res a envejar-li.

   Una abraçada

   Respon
 2. montse

  Nosaltres hi vam anar divendres.
  Aquest any ens hem canviat el torn..vam sortir molt contents..
  Una abraçada als “musicòlegs”. Esperem gaudir d´una bona temporada!!

  Montse

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Ja sou els segons amics que s’han canviat de torn !!!

   Però condirem en algun d’ells, perquè aquest any hem comprat entrades per 16 concerts, alguns d’ells del vostre torn.

   Segur que serà una boníssima temporada.

   Respon
 3. Imma C.

  Hoola!
  Ho hi era, per tant no puc dir res, però em sap greu que la música d´en BENET CASABLANCAS no us hagi agradat. Preparats ho esteu. teniu un bon nivell musical i a més sou oberts, només cal seguir el blog per veure com en sou de seguidors de les arts escèniques i la música.

  En fi, em cau molt bé en B. Casablancas i m´agrada molt la música experimental, nova.

  Haurem d´esperar si a les 3 va la vençuda.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   “No podem valorar la qualitat de la música d’aquest compositor català”

   Encara que he escrit aquesta frase a la crònica, el cert és que hem escoltat alguna composició d’ell, que ens ha agradat (tampoc per tirar coets).

   El que volia expressar més concretament és que aquest concert “Darkness Visible”, no ens ha agradat gens. És per això que creiem que la causa segurament és la nostra falta de preparació musical per valorar aquest tipus de música, ja que BENET CASABLANCAS, està considerat com un dels nostres millors compositors vius, i no tan sols a Catalunya sinó també internacionalment.

   Ho lamento, però en escriure les meves cròniques crec que he d’expressar el que sento en el moment que escolto o veig un determinat concert o espectacle; intento el més possible NO opinar si té o no qualitat, perquè no crec que tingui dret a jutjar en cap cas; l’únic que pretenc és oferir la meva opinió, que evidentment sempre serà molt subjectiva.

   Respon

Deixa un comentari