– Visita guiada per la “ciutat jardí” de l’actual AVINGUDA TIBIDABO (****) Dr. Andreu versus Eusebi Güell, la ciutat-jardí que sí va triomfar – 11/10/2014

Feia força temps que no fèiem una passejada aprofitant la gran quantitat de propostes de visites guiades per la nostra ciutat, Barcelona; fa pocs dies, dins de l’espai de l’espai del subscriptor del diari ARA, vaig veure una que em va cridar l’atenció, ja que era una visita que bàsicament recorria l’Avinguda del Tibidabo, que està tan sols a uns 300 metres de casa nostra; moltes vegades, com podeu imaginar, hem caminat per aquesta Avinguda per tal d’anar a fer algun anàlisi clínic, o bé per menjar al restaurant “El Asador d’Aranda”… o visitar una i un altra vegada el CosmoCaixa, però moltes més hem passat ràpidament amb el cotxe anant cap a casa; queda lluny l’època en què de petit, pujàvem amb il·lusió al parc d’atraccions Tibidabo, utilitzant el tramvia Blau per pujar fins a l’estació del Funicular. El cert és que el més proper, potser és el més desconegut, i ens va picar la curiositat de conèixer la història d’aquesta avinguda.

Ruta Avinguda Tibidabo68-impEl títol d’aquesta ruta guiada es “ Dr. Andreu versus Eusebi Güell, la ciutat jardí que sí va triomfar”.

Pel que sembla durant la primera dècada del segle XX, van haver dues iniciatives d’urbanització del que volien arribar a ser “ciutats jardí”, amb cases o mansions rodejades de jardí per l’alta burgesia catalana, al que llavors eren les afores de la ciutat.

Ruta Avinguda Tibidabo08-impPer una banda el Dr. Andreu (el creador de “Pastilles del Doctor Andreu”, contra la tos, molt populars a la seva època, que es van comercialitzar a escala mundial); aquest prohom va iniciar la urbanització de l’Avinguda Dr. Andreu (ara coneguda com Av. Tibidabo), i tota la seva àrea d’influència. Va triomfar ràpidament, sobretot perquè va tenir en compte planificar el transport públic a la zona, per accedir amb facilitat, en el que ara es coneix com el Tramvia Blau, i també l’inici de l’actual parc d’atraccions del Tibidabo. La seva influencia, va provocar que molts burgesos, establiren la seva residencia a la zona o bé en tot cas una segona residencia per l’estiueig. Els barcelonins de a peu, també van acceptar de bon grat que aquesta avinguda, fos des d’aquell moment, el camí natural per accedir a la muntanya del Tibidabo.

Per l’altra banda el conegut comte Eusebi Güell, va encarregar a l’arquitecte Antoni Gaudí, la urbanització d’una altra “ciutat jardí”, ara conegut com el Parc Güell; aquesta segona urbanització va resultar un estrepitós fracàs, ja que a banda de la casa que es va construir el mateix arquitecte, per tal de controlar les obres, únicament es va arribar a vendre dues parcel·les, en la que ara es poden veure les dues úniques cases construïdes, de les 60 prèviament previstes.

No entraré en detalls de cada una de les mansions, algunes d’elles modernistes, que ens va explicar la guia, però si almenys anomenaré els principals punts de la visita:

Plaça J.F. Kennedy i Jardins de la Tamarita

Torre del Dr. Andreu – un dels punts importants d’aquesta visita, ja que es té l’oportunitat d’entrar en el seu interior i sobretot visitar el refugi/búnquer construït durant la guerra civil. Va ser el consolat de l’antiga URSS a Barcelona.

…. i tot pujant per l’esquerra de l’Avinguda, ens explica també l’arquitectura i la història de Casa Salvador Andreu – Casa Ignacio PortabellaEl Frare Blanc (ara restaurant El asador d’Aranda) – Casa Fornells.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ens apropem a l’edifici de CosmoCaixa (que va ser el “Asilo de ciegos al amparo de Santa Lucia), i també ens arribem al convent de Valdonzella, al qual no podem entrar perquè en aquell moment s’està celebrant una boda…. ens apuntem l’horari per visitar-lo en una de les visites guiades que les mateixes monges organitzen.

Baixem de nou per l’Avinguda del Tibidabo, per l’altra banda i veiem la Casa MuntadesCasa Arnús (també anomenada Casa del Pinar o de la bruixa), que a les nits està il·luminada i que pujant caminant des del metro de Vallcarca, cap a casa, cada nit la veiem com sembla flotar a l’espai. Després la Casa Coll, per acabar horroritzats davant de La Rotonda, tot veient l’atemptat urbanístic que ha realitzat l’empresa Nuñez i Navarro, del que era un dels edificis més representatius de la ciutat de Barcelona.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Els que heu fet algun cop alguna visita guiada, sabeu que l’èxit d’una ruta, en gran part la te la persona que fa de guia; haig de dir que en aquesta ocasió vàrem encertar de ple, ja que la Meritxell Carreres, t’explica apassionadament cada un dels detalls i t’encomana el seu interès per cada un dels temes.

Grup ruta Avinguda Tibidabo - 11 octubre 2014

Grup ruta Avinguda Tibidabo – 11 octubre 2014

Us deixo aquí les seves dades, per si ús bé de gust aquesta ruta o altres que també ofereix; la seva pagina we  es www.adaptambcn.com i el seu email info@adaptambcn.com

Us la podem recomanar de debò, i ja sabeu que no acostumem a fer cap promoció des d’aquest espai.

Cargols a Barcelona

Cargols als edificis de Barcelona

Deixa un comentari