– Concert OBC (1/16) – Primer concert de la temporada de l’OBC, amb Benjamin Schmid (***1/2) – L’Auditori – 05/10/2014

Aquest passat diumenge vàrem començar a assistir a la nova temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). Enguany hem enriquit el nostre abonament amb una serie de concerts extraordinaris dedicats al món del Cinema, per la qual cosa, aquesta temporada assistirem ni més ni menys que a 16 concerts.

El concert inaugural utilitzava com a títol comercial “Així Parlà Zaratustra” intentant atreure a un públic que no acostuma a assistir a concerts simfònics …. com a reclam els dos minuts primers d’aquesta obra de Strauss, popularitzada per Stanley Kubrick a la pel·licula “2001 una odissea al  espai“. La veritat és que la Sala de l’Auditori feia goig, i encara que no estava del tot plena, gairebé.

La nova política de preus d’oferir a preus reduïts les dues primeres files de platea (no tenen perspectiva per veure tota l’orquestra), va donar els resultats desitjats… i almenys a les fotografies que es facin a l’escenari, a partir d’ara, no donarà la sensació de buidor extrema que oferia la temporada passada.

_______________________________________

1 – Alexander Skriabin (Moscou 1872-1915)

Simfonía núm. 4, op.54 – Poema de l’èxtasi (***)

Aquest compositor va dedicar la seva curta vida a la recerca d’un llenguatge musical revolucionari; pretenia que la música transformes espiritualment als participants i els portés a l’èxtasi col·lectiu, a través dels sons, però també utilitzant les llums, els colors i les olors. Ell mateix tenia experiències sinestèsiques, que associa colors a notes o acords musicals. El “poema de l’èxtasi”, la va compondre sobre la base del número 36 en un anàlisi exhaustiu numerològic, aconseguint una obra grandiosa combinant moments lírics impressionistes amb moments extasiants. Va utilitzar una gran quantitat d’instruments, entre ells la trompeta a la qual li dóna força protagonisme.

Va ser la meva primera audició d’aquesta obra i no em va desagradar pas, però potser la vaig trobar massa complexa i no vaig vibrar com hauria desitjat. Ara mateix mentre escric aquesta crònica escolto l’audició gravada a CatMúsica i aquesta segona vegada l’he trobat força més interessant.

_______________________________________

IMG_8557.JPG

2 – Piotr Ílitx Txaikovski (Votkinsk 1840 – Sant Petersburg 1893)

Concert per a violí i orquestra en Re major, op. 35 (****)

La veritable joia de la jornada, que hauria d’haver encapçalat el títol oficial d’aquest concert. Un autèntic goig pels sentits i a mes a més interpretat per un dels solistes de violí considerats com un dels millors del món, en Benjamin Schmid (Viena 1968).

Txaikovski va compondre aquest concert expressament pel violinista Leopold Auer, però aquest es va veure incapaç d’interpretar-ho per la seva complexitat; la realitat és que pocs solistes de violí poden fer-ho per la gran quantitat d’entrebancs, filigranes i arpegis que conté.

_______________________________________

IMG_8559.JPG

3 – Richard Strauss (Munic 1864 – Garmisch Partenkirchen, Baviera 1949)

Així parlà Zaratustra, op. 30 Poema Simfònic (***)

Per un nouvingut a l’Auditori, crec que podria arribar a ser decebedor i fins i tot frustrant, trobar-se que el que li han venut a la campanya publicitaria “vina a l’Auditori” no compleix les seves expectatives pel que fa a l’espectacularitat d’aquest poema simfònic…. quan tan sols els dos primers minuts (sortida del sol), són els que Stanley Kubrick va escollir per la pel·lícula 2001. De les 9 parts d’aquest poema simfònic, només és coneguda popularment aquesta introducció i el vals de la setena part (el convalescent).

No obstant tota la composició destil·la bellesa i pels amants de la música clàssica és un regal que ens va fer Strauss.

Nota: en aquest cas les meves valoracions únicament volen assenyalar el meu grau de satisfacció en escoltar aquestes composicions; en cap cas valoro la qualitat de l’OBC, que ja deixo per descomptada, A la fi, és l’orquestra Nacional de Catalunya, i amb això està tot dit.
Els vídeos que he afegit a la crònica son d’altres formacions orquestrals.

Si voleu escoltar el concert tal com va sonar el mateix 5 d’octubre a l’Auditori no teniu més que clicar en aquest link.

IMG_8563-0.JPG

 

Leave a Reply