– FIRA DE LA VINYALA A ÒDENA, La Fira del Cargol de Vinya 2014 – 21/09/2014

Fa ara tot just un any, vàrem conèixer, un grup de persones aficionades a fer col·lecció de cargols i precisament la primera trobada oficial amb ells, va ser a la Festa de la Vinyala del 2013 a Òdena. Amb alguns d’ells, des de llavors ja hem fet amistat i ens hem visitat mutuament per tal de conèixer la col·lecció de cargols que cada un de nosaltres posseeix.

Fira de la Vinyala 2014Nosaltres al costat d’ells, segurament som els que tenim menys nombre de Cargols a la nostra col·lecció (uns quants centenars mal contats), ja que algun d’ells posseeixen més de dos milers de diferents.

L’Imma i jo, a partir d’aquesta coneixença, vàrem tenir la sort de poder participar activament dins de la colla “Els Fillets”, a l’Aplec del Cargol de Lleida, tal com vaig explicar a la crònica que vaig publicar en el seu dia….. i aquest any tenim la intenció de tornar de nou i viure la festa des de dins.

La Festa de la Vinyala d’Òdena, és una festa on tot gira al voltant del CARGOL “Vinyal”…. és a dir, un tipus de cargol que viu normalment a les vinyes, a secà, a diferència dels “Bovers”, que segurament són els més coneguts per tothom i els que s’utilitzen gastronòmicament per cuinar-los a la llauna.

A la població d’Òdena, de bon matí del diumenge corresponent, ja estan obertes les paradetes d’artesania i de productes relacionats amb el Cargol, però principalment la gent acut en massa perquè es podem menjar Cargols Vinyals de moltes maneres diferents. La Cofraria de la Vinyala de l’Anoia, cuinen en grans paelles i de diferents maneres cargols vinyals, que després posaran a la venda a un preu més que raonable (aquest any,1,50 € per ració); però a mes a més participen quasi tots els restaurants de la comarca cuinant-los de diferents maneres…. i en diferents paradetes estan a l’abast de tothom que els vulgui tastar.

Val a dir que vàrem arribar a 2/4 d’onze del matí, i abans del migdia l’Imma i jo ja ens havíem fet un tip de menjar cargols, ja que havíem devorat 8 racions de diferents classes…. evidentment acompanyat d’algunes copes de cava i de vins diferents de Catalunya.


Els petits, participen en tota mena de jocs, e inclús pinten els enormes cargols que prèviament s’han col·locat pels carrers al voltant de la plaça major…. però també es fan curses de cargols una mica ajudats amb regadores d’aigua i els artesans com els ferrers estan treballant a l’aire lliure per què tothom pugui observar com ells modulen el ferro forjat i el transformen en cargols, que qualsevol voltaire “esbojarrat maníac” col·leccionista de cargols, comprarà ràpidament.
De fet aquesta cacera de Cargols, és un dels al·licients dels col·leccionistes com nosaltres; aquest any hem pogut comprar una desena de diferents que aniran a augmentar la nostra estimada col·lecció cargolaire.


Però el més important és retrobar-nos amb els que ja considerem els nostres amics, i xerrar i intercanviar cargols de les nostres col·leccions, per finalitzar en un restaurant de la comarca, tot fent un dinar de germanor, evidentment a base de cargols.
Però tot no es va acabar així, ja que a la fira vàrem comprar dues carmanyoles de vinyales cuinades, dels que ens van agradar més del que vàrem tastar….. i l’endemà per dinar i sopar CARGOLS a dojo !!!

Fira de la Vinyala 2014 - 22-imp

Amb aquesta crònica cargolaire, “Voltar i Voltar” arriba a les 250.000 visites. Estem tan contents que fins i tot en MIQUEL confirma oficialment que està “tocat del bolet”… ai… perdó …

….TOCAT DEL CARGOL !!!

Fira de la Vinyala 2014 - 50-imp

 

Leave a Reply