– Teatre – TODOS A LA UNA (**) – Teatre Tantarantana – 10/09/2014

Al Tantarantana inauguren la temporada amb el “Cinquè Cicle de Companyies en Xarxa”, que el que pretén és apropar als aficionats de Teatre, obres que no s’han vist aquí a casa nostre, procedents d’arreu de l’estat, principalment des de Madrid, però també de València i Galícia.

DV

 

El cicle s’inicia amb l’obra TODAS A LA UNA, dirigida i interpretada en castellà per una increïble actriu que encara nosaltres no havíem vist treballar; es tracta de ESTER BELLVER. Ella mateixa ha fet un recull de textos de l’autor Agustín Garcia Calvo, traspassat recentment a l’any 2012.

El recull de textos inclou un munt de poesies, escenes dramàtiques, contes, romanços i fins i tot cançons interpretades amb “pandereta”, de l’autor admirat per l’Ester. La tria te qualitat, i segurament molta, però així com algunes històries em van atrapar des del primer moment:

– el de la nena que mentre es gronxa, pensa en com assassinar la seva germaneta petita, perquè des que va aparèixer ella, ha deixat de ser l’única i fins i tot li ha robat les seves calcetes de quan ella era petita i que les tenia guardades pel gran afecte que li tenia…

– o la desesperació d’una dona lletja, abocada al seu balcó, tot veient com les seves amigues triomfen en l’amor, mentre ella es consumeix d’enveja

– o la de la història d’una moribunda que li respon “mucho” a la seva ex parella, quan aquest va al seu llit de mort i li pregunta si s’alegra de veure’l, quan ell com a molt només esperava sentir una única síl·laba “si”, li regala un “mucho”, una paraula de dues síl·labes que en boca d’una moribunda signifiquen molt per ell.

Però d’altres històries i cançons no em van enganxar i fins i tot vaig haver de fer esforços per connectar de nou amb el que ens estava explicant a l’escenari.

tantarantana_-todas-a-la-una_rotura-producciones-2

Un treball extraordinari com a actriu, un monòleg en el qual toca tots els registres, mímica, drama, cançó i fins i tot dansa, que com ella mateixa diu al final de l’espectacle, és tan sols un aperitiu de l’obra de l’autor Agustín Garcia Calvo….. un aperitiu però que ens va saber a molt poc.

Segurament el seu treball el vaig saber valorar molt més com a actriu que com a directora, ja que trobo que existeixen molts daltabaixos en el monòleg i quan realment comences a estar interessat en una història, es talla en sec i es passa a un altra cosa totalment diferent.

El fet d intentar recollir tants petits trossets de l’obra de l’autor, i en tan sols 75 minuts, fa que no aprofundeixi en quasi cap d’ells; es té que afegir a això, el que a mi particularment no m’acaba de convèncer el garbuix de tantes històries, cançons i poemes, sense un aparent lligam…. i em va semblar tot una mica inconnex.

Vaig sortir feliç del Teatre per haver descobert una gran, grandíssima actriu que m’agradaria veure-la treballar de nou, però amb una obra de Teatre sencera i no pas en petits esquetxos.

Per altra banda l’espectacle en si em va semblar correcte i de qualitat, però no em va acabar d’omplir del tot i en alguns moments, em vaig arribar a avorrir.

La meva opinió és que el resultat final de tot plegat, és una producció per passar una bona estona agradable. L’opinió de l’Imma és molt més favorable a la meva… i és que ella gaudeix molt llegint, encara que siguin textos curts.
Això si… l’ultima escena de Music Hall, per treure’s el barret.

Rotura Producciones (Comunitat de Madrid) 
Autor: Agustín García Calvo
Direcció e Interpretació: Ester Bellver
Il·luminació: Juan Gómez Cornejo / Espai escènic: Juan Gómez Cornejo, Ester Bellver / Realització teló: Elena González / Composició musical: Ester Bellver
Fotografia cartell i video: Carlos Fontales / Fotografia espectacle: Rosa Herrera
Cargol


Leave a Reply