– Concert Tricentenari 1714 – CATALUNYA 1714 (*****) – Salvador Brotons – Orquestra Simfónica de Barcelona i Nacional de Catalunya – L’Auditori – 19/07/2014

Ahir dissabte vàrem assistir al concert “Tricentenari 1714” i el que hauria pogut ser un concert mes, fora de la temporada de l’OBC, es va convertir en un dels més extraordinaris concerts que hem viscut mai, tant per les peces musicals que es van interpretar, com molt especialment pels sentiments de pertinença al nostre país, Catalunya, en l’actual moment històric que almenys nosaltres, estem vivint plenament, per tal d’aconseguir la independència, si aixi el poble de Catalunya ho vol.

Però una hora abans havíem concertat una visita guiada a l’exposició “Les Músiques dels 1714s”, que va ser interessantíssima i que de ben segur, a la nostra tornada de vacances “Voltaires” tornarem per escoltar els enregistraments d’àudio.  Malauradament ens van avisar que per escoltar-ho tot és necessiten un parell d’hores.

Concert tricentenari 1714 15-imp

La Orquestra simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, aquest cop va estar dirigida pel mestre Salvador Brotons, que a la vegada és l’autor de l’estrena que escoltaríem a la segona part i que per altra banda era la raó de ser d’aquesta vetllada.

La primera part vàrem poder escoltar:1 – Ludwig Van Beethoven (Bonn 1770 – Viena 1827)

CORIOLÀ, op. 62 – Obertura (****)

2 – Piotr Ílitx Txaikovsski (Votkinsk 1840 – Sant Petesburg 1893)

OBERTURE 1812, op. 49 (*****)

No se si sóc massa imparcial amb la meva valoració de 5 estrelles, d’aquesta meravellosa peça musical, ja que per mi ha estat sempre una de les meves preferides de tota la història de la música; cada vegada que l’escolto em fa vibrar interiorment com poques altres músiques ho aconsegueixen.   L’OBC va presentar-nos una magnífica versió que ens va meravellar. Bravo !!!

Ja a la segona part, es va estrenar el plat estrella de la nit, al que nosaltres a priori érem força reticents, sense conèixer absolutament res de l’obra. Normalment una estrena de música clàssica d’un compositor contemporani i mes una primera audició, fa una mica de yuyu.

Concert tricentenari 1714 26-imp

3 – Salvador Brotons (Barcelona 1959)

CATALUNYA 1714 (primera audició i estrena en la seva versió orquestral)

La sorpresa va estar extraordinària i creieu-me que deixant de banda els nostres sentiments per pertànyer a la nació catalana, musicalment ens va impactar molt favorablement; tant és així que en finalitzar ens vàrem adonar que havíem assistit a un esdeveniment musical històric.

Aquest poema musical, està dividit en vuit parts, sense cap pausa: “Neguit turbulent”, “Processó”, “Tristos presagis”, “Atac borbònic”, “Desfeta i dolor”, “Plany al temps passat”; aquestes sis primeres parts ens expliquen quasi visualment l’atac dels Borbons contra la nació catalana l’any 1714.

Concert tricentenari 1714 28-imp

Per ultim els dos darrers moviments, ens mostren el moment actual …  “Creixença i voluntat de ser” que inclou el nostre himne Nacional, el Cant dels segadors……i el darrer….“Afirmació Nacional”, aquest ultim ens explica en música i cors, les darreres manifestacions del poble de Catalunya els darrers 11s de Setembre, al crit de IN, INDE, INDEPENDÈNCIA!!!

Van intervindre en aquest esdeveniment excepcional, la CORAL CARMINA, el COR DE CAMBRA DE GRANOLLERS i el COR JOVE AMICS DE LA UNIÓ.

Al acabar el concert, creiem que estàvem flotant a l’espai infinit, que els fatxendes nacionalistes espanyols… ens auguren.

_____________________________________________________________________________
– L’Auditori– Preu 15 € –   ( preu pagat 3 € – per ser abonat a l’OBC )
_____________________________________________________________________________

Concert tricentenari 1714 01

Els Cargols indepes

Deixa un comentari