– Grec2014 – Dansa – LONELY TOGETHER (****) – Mercat de les Flors, sala MAC – 09/07/2014

Un gran espectacle basat únicament amb la gran vàlua de tan sols 3 persones .. i evidentment un bon equip tècnic i humà. Dos ballarins i coreògrafs al mateix temps, Roberto Olivan i Gregory Maqoma… però recolzats pel tercer protagonista, el compositor també a escena Laurent Delforge, tant o més important que els altres dos.

Lonely Together6

Haig de reconèixer que he estat a un pèl de valorar aquest espectacle amb la màxima puntuació de 5 estrelles, perquè te moments en què l’espectacle esdevé màgic, electritzant i per mi absolutament sublim…. però no ho he pogut fer, perquè aquest clímax no es manté durant tota la representació i en algun moment l’interès decau força, encara que a una alçada de qualitat considerable. En el moment de fer la crònica, avui divendres 11, per mi ha estat sense cap mena de dubte el millor espectacle de dansa d’aquesta temporada del Grec2014, hores lluny d’altres espectacles ja vistos, com Wonderland (**) o Sun (***).

Roberto Olivan i Gregory Maqoma es van conèixer al Performing Arts Research and Training Studios (PARTS) de Brussel•les, estudiant amb un mite de la dansa contemporània, Anne Teresa de Keersmaeker. Cadascú va continuar després la seva carrera en direccions diverses, però ambdós han mantingut sempre un lligam amb la seva terra d’origen: Olivan creant el festival Deltebre Dansa, i Maqoma implicant-se en la comunitat de dansa de Johannesburg i fundant el South African Vuyani Dance Theater.
Ara les seves trajectòries es tornen a trobar, tancant un cercle, tot establint un diàleg coreogràfic que té com a banda sonora la música del compositor belga Laurent Delforge, que embolcalla l’essència d’Olivan i Maqoma. ALonely Together tots dos artistes aposten per seguir la pròpia intuició, aquesta veu interior que ha estat present durant generacions i que, en moltes cultures, ha conduït els aspectes més trascendentals de la Humanitat mitjançant cerimònies i rituals de trànsit. Escoltar aquesta veu implica donar via lliure a les emocions, els pensaments i els judicis interns que tots portem a dins.

Dos cultures tan diferents com la del Baix Ebre, a casa nostre i una molt mes llunyana, física i culturalment parlant, com és la sud-africana, agermanades en una unió que sembla gairebé impossible i que posades d’acord amb l’ajut d’aquests tres artistes, esdevé un espectacle meravellós que a mi em va posar la pell de gallina en més d’una ocasió.

És prodigiós comprovar que una il·luminació molt acurada, pot influir moltíssim en un espectacle de dansa... i en aquest cas és així, vorejant la perfecció; però sense cap mena de dubtes el compositor Laurent Delforge, en directe manipulant els ordinadors i aparells acústics, és imprescindible per què l’espectacle resulti realment impactant.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La dansa de tan sols dos homes en la immensitat del espai buit de l’escenari del Mercat de les Flors, aconsegueix que els espectadors aguantin la respiració per tal de no destorbar els moviments perfectes, basats en les arrels culturals dels dos mons tan allunyats.

“Bellesa absoluta” es la expressió que em ve ara mateix per intentar explicar amb paraules el que vaig viure el passat dimecres durant un hora que dura l’espectacle. Molts moments màgics em venen a la memòria, però un molt especialment i que voldria guardar per sempre mes, en un dels moments mes maravellosos de dansa, que he viscut mai en tota la meva vida, … es tracta d’un “solo” interpretat per Gregory Maqoma al mig del escenari ,en un frenetic moviment, on li tremola tot el cos i on cada particula de cada un dels sus músculs, pren vida i movimets pròpis, en el que a mi em va recordar un ritual de trànsit d’alguna etnia africana.  No em fa vergonya assenyalar que vaig estar apunt d’arrancar a plorar, per l’impacte emocional que vaig rebre

…. I encara algú diu que el preu d’un espectacle de dansa, es car !!!

AUTORIA, DIRECCIÓ I INTERPRETACIÓ: Gregory Maqoma, Roberto Olivan
COMPOSICIÓ I INTERPRETACIÓ MUSICAL: Laurent Delforge
VESTUARI: Black Coffee // DISSENY D’IL·LUMINACIÓ: Cube // DISSENY DE SO: Laurent Delforge // DISSENY DE VÍDEO: Albert Vidal // ASSESSORAMENT DE DRAMATÚRGIA: Roberto Magro // PRODUCCIÓ: Carmina Escardó (Drom)
Lonely Together1-imp
_____________________________________________________________________________
– Mercat de les Flors – Sala Maria Aurelia Campmany   – Preu 22 € – (preu pagat: 17,60 € – abonament)
_____________________________________________________________________________

Barret de cargols africà

4 pensaments a “– Grec2014 – Dansa – LONELY TOGETHER (****) – Mercat de les Flors, sala MAC – 09/07/2014

 1. jordi font

  Jo també vaig haver de fer esforços per evitar que les llagrimes em vessessin, sobretot perquè no volia que em fessin perdre ni un moment de la intensitat i bellesa de l’espectacle. Absolutament d’acord en tot: fins ara, el millor que he vist en aquest Grec. El Mercat és un molt bon lloc per a la dansa.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Benvingut Jordi a Voltar i Voltar

   Em tranquil•litza veure que altres persones com tu, poden arribar a emocionar-nos tot veient la bellesa d’un espectacle. Poques vegades com en aquest ocasió cas, m’ha provocat una emoció tant gran com per arribar a adonar-me que estava a un no res, del plor.

   No se si el millor del Grec2014, però estic d’acord que si ha estat el millor espectacle de Dansa. Espero veure les teves opinions per aquí a partir d’ara.

   Una abraçada

   Respon

Deixa un comentari