– Grec2014 – Teatre – M.U.R.S. / La Fura dels Baus (un enorme “bunyol”/”nyap”) – Castell de Montjuïc – 30/06/2014

Quan un espectacle, per molt ambiciós que pretengui ser, no ha tingut el temps necessari per desenvolupar-se amb garanties i quan la tecnologia prevista falla tant estrepitosament, … quan als mateixos assajos es veu que la cosa acabarà sent un desastre…. es te que tenir el coratge i la responsabilitat de prendre la decisió d’avortar la seva estrena i no malmetre el temps ni la dignitat dels espectadors.  La decisió de tirar endavant una estrena amb aquestes condicions han malmès per sempre mes el nom de la FURA DELS BAUS i en part la del Festival GREC de Barcelona.

MURS - Castell de Montjuïc a3-imp

He estat un admirador incondicional de LA FURA DELS BAUS des de el primer espectacle que vaig poder veure d’ells al 1984 …. ACCIONS; després han vingut tants d’altres, encara que a mi sempre m’han atret mes els de llenguatge “furero”; també cal assenyalar els espectacles de Gran Format en el que va sobresortir sense cap mena de dubte, la inauguració de les olimpíades de Barcelona 92, així com les innumerables Òperes o les produccions Teatrals.

La Fura dels Baus, per mi i per molta gent han estat la proa del vaixell que ha renovat el Teatre i que ha posat al mapa del mon de l’espectacle, a Catalunya.

Havia…. havíem, per tant, posat unes enorme expectatives davant d’aquesta inauguració del GREC2014, amb aquest nou espectacle M.U.R.S. en la que LA FURA ens havien venut que era el retrobament dels principals membres que van fundar aquesta saga “furera”….. el gran espectacle “interactiu” que iniciaria una nova època !!!  Es mes … aquest espectacle “interactiu”, entrava dins de la commemoració del tricentenari 1714, que enguany estem commemorant.

Assessorats per dos prestigiosos centres universitaris, el departament d’Open Systems de la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili, els components de La Fura dels Baus han treballat uns mesos al Futurelab de l’institut Ars Electronica de Linz (Àustria) i al Massachusetts Institute of Technology (MIT) per tal de desenvolupar els fonaments de l’smartshow amb què s’ha construït M.U.R.S. 

Pues be… haig de dir que possiblement ha estat el BUNYOL mes gran que he vist al llarg de la meva vida; estic realment indignat davant d’aquesta enorme pressa de pel al públic de Barcelona. Un veritable NYAP.

Es la primera vegada que em permeto dir en aquest blog Voltaire, que l’espectacle es DOLENT; fins ara, les nostres valoracions, que van de 1 a 5 estrelles, valoràvem tant sols, si ens havia agradat o no, sense entrar a valorar la qualitat del espectacle ….una estrella significava simplement que No ens havia agradat; mai dèiem si consideràvem que era DOLENT o sense LA QUALITAT necessària.

Davant del que vàrem “patir” dilluns d’aquesta setmana, 30 de Juny del 2014,  dins del recinte del Castell de Montjuïc, em permeto obrir un grau mes dins de les nostres valoracions, i afegir a la nostra avaluació de estrelles, una categoria “extra”…. la de “BUNYOLS”, en la que aquest M.U.R.S. tindrà l’honor d’encetar.

Un hora abans de començar ja estàvem passejant pel mirador del Alcalde, després d’haver aparcat al costat i poc temps mes tard ja entràvem al recinte del Castell de Montjuïc.  Ningú del personal acreditat que ens trobàvem sabia res de com “baixar” l’aplicació per telèfons apple, que segons la pagina web del Grec, únicament es podia fer dins del recinte.

A les 22 hores comencem a fer la gran cua, per a traves d’un túnel introduir-nos en una petitíssima i angoixant part del fossar dels castell. Diuen que som aproximadament unes 1500 persones.

La desorganització es total i evident; en el primer quadrant de la “fireta” de M.U.R.S. intenten amb grans pantalles explicar-nos com tenim que baixar-nos l’aplicació d’una intranet que fa aigües per tot arreu, evidentment desconnectant el mòbil i posant-lo amb mode avió.  Els “organitzadors” triguen mes de mitja hora, en aconseguir que els centenars de persones que ho intenten puguin baixar l’aplicació i poder començar l’espectacle “interactiu”. Aquesta acció, no la haurien haver fet mitja hora abans de començar ???

Després de vint anys, en aquest 2014 d’aniversari, els quatre creadors de La Fura dels Baus tornen a inventar conjuntament un espectacle revolucionari. Benvinguts a una experiència de futur pensada perquè pugueu jutjar el present des d’una perspectiva nova. 

Per tal de tenir, mentrestant, el personal distret, ens fan donar voltes per conèixer els 4 quadrants, on en teoria veurem un espectacle. Els smartphones funcionen quan volen i com volen i molts d’ells ni això….. tothom esta pendent de posar en condicions el seu mòbil intel·ligent per poder participar…. poques persones ho aconseguiran.

En realitat la separació entre quadrants no existeix, ja que el so dels 4 espais es barregen e independentment d’on et trobes, escoltes al mateix temps les tonteries que vomiten els pobres 4 locutors als que els han encarregat “distreure” el personal. A la tercera volta, amuntegats, com si estiguéssim a la cavalcada dels reis mags, molta gent comença a desertar i surt del recinte sense haver vist ni un minut del promès espectacle.  Passades ja les 11 de la nit, un hora després del teòric inici, sembla que la cosa s’anima…. diuen pels altaveus que ha esclatat un artefacte i….

M.U.R.S. vol ser el primer smartshow de la història, un repte col·lectiu que instal·larà l’espectador en la vivència d’un món en què les premisses que hauran de governar les ciutats del futur seran explotades fins a les darreres conseqüències 

Quatre bajanades amb poquíssims actors fan que les seves accions siguin quasi invisibles per les mes de 1500 persones que il·lusionats hem pujat al castell de Montjuïc….. el públic frustrat comença a indignar-se i ara les desercions ja som massives. Jo crec que veig el màxim possible i gravo seqüencies d’un “espectacle” inconnex, on intenten rememorar escenes d’altres espectacles anteriors, com empastifades sobre cossos nus, embolcallar persones i objectes amb plàstics, destrossar teòricament un cotxe amb destrals i molt audiovisual sense gaire sentit.

Les meves companyes, ja fa temps que han marxat i m’esperen a la sortida del castell, amb una frustració evident; jo també acabo marxant, quant crec que els que ens tenien que oferir no dona per mes.  No crec que el teòric espectacle hagi tingut una durada de mes de mitja hora. La majoria de gent ha abandonat els intents infructuosos de poder participar amb els seus smartphones. La tecnologia ha estat un estrepitós fracàs i la indignació de gairebé tothom es veu a les cares i s’escolta als comentaris a la sortida.  Un autèntic NYAP….. un BUNYOL.

Que trist es tornar a casa amb aquesta sensació de temps perdut i de absoluta presa de pel,  de la que ens havien venut, hauria d’haber estat la millor inauguració del GREC en molts anys.

DIRECCIÓ I CREACIÓ; La Fura dels Baus
DIRECCIÓ ARTÍSTICA: Pep Gatell, Carlus Padrissa i Pera Tantiñà. Amb la col.laboració de Jürgen Müller
DRAMATÚRGIA: La Fura dels Baus, Marc Chornet
COMPOSICIÓ I DIRECCIÓ MUSICAL: La Fura dels Baus, Carles López Campmany
INTÈRPRETS: Javiera Gazitua, Juanjo Herrero, Diana Gadish, Lawrence Stanley, Laia Oliveras, Xabier Artieda, Blanca Pascual, Rosa Serra, Tatin Revenga.
DIRECCIÓ TÈCNICA: Kiku Martínez i Masana / DIRECCIÓ DE PRODUCCIÓ: Nadala Fernández / DISSENY I PROGRAMACIÓ D’INTERACTIUS: Pelayo Méndez, Rafael Redondo / DISSENY I PRODUCCIÓ DE VÍDEO I MOTION GRAPHICS: Tigre Lab / ENREGISTRAMENT D’IMATGES: Sara López, Nico Di Masso / MAKING OFF:  Yvan Argos / XARXES I CONNECTIVITAT: Iglor Soluciones audiovisuales, S.L. / PROGRAMACIÓ D’APP: Inqbarna / ESCENOGRAFIA: La Fura dels Baus, Irene Dobon, Pep Padrós (Anigami) / DISSENY D’IL·LUMINACIÓ: La Fura dels Baus, Pere Anglada / DISSENY DE SO / CONCEPCIÓ SONORA: La Fura dels Baus, Oriol Llistar / DISSENY DE VÍDEO: Xavier Correa Massero / AJUDANT DE PRODUCCIÓ: Sergio Vega /ASSISTÈNCIA A LA PRODUCCIÓ: Helena Fernández García-Ruz / ASSESSORAMENT TÈCNIC EN ENGINYERIA DEL PROGRAMARI: Jordi Vilà

________________________

De debò algú realment  es creu que ha existit una DIRECCIÓ  d’aquest “espectacle” ???

 

20140703-104338-38618364.jpg

Deixa un comentari