– Teatre – ESTRIPAR LA TERRA (****) – La Seca, espai Brossa – 28/06/2014

De nou, un petit espai teatral, simplement amb un bon text, una bona direcció i amb tan sols tres actors, aconsegueix una molt bona proposta teatral, que sense voler, deixa molt per sota d’ella, altres propostes mes ambicioses i amb molts mes recursos econòmics. Es tracta de l’obra ESTRIPAR LA TERRA, de l’autor Josep Maria Miró, que també la dirigeix actualment a La Seca, espai Brossa.

Estripar_la_terra_cartell

Teatre contemporani i molt proper al nostre mon, encara que l’acció estigui situada en un mitja rural, en el  que no acostumo a “viure”, sinó es com a simple passavolant ocasional “oquemaco”.

 Lluís i Raül han sobreviscut, en poc temps, a nombrosos canvis laborals i s’han quedat sols al capdavant de la casa de cultura del petit poble on han viscut tota la vida. La nova situació no és fàcil, tampoc el seu moment vital. L’arribada de Miquel, nouvingut al poble i que col·labora desinteressadament en aquest espai, posarà en evidència la fragilitat del seu vincle d’anys i també les mancances i problemes que han d’afrontar.
Coincidint amb una celebració que aplega a un nombrós grup de gent del poble a la casa de cultura, aquests tres personatges posaran de manifest els seus recels, misèries i traïcions mútues. Les seves pors personals i professionals posaran en perill les relacions d’amistat – tant les més recents com aquelles aparentment sòlides- i també el respecte als espais de privacitat.

D’aquest autor ja hem vist i fet la crònica de alguna altre producció, com per exemple GANG BANG, (crònica d’abril 2011), en el que felicitava per la seva gosadia en afrontar el tema de les relacions sexuals dels homosexuals a les saunes masculines de Barcelona; el resultat però, no ens va acabar de fer el pes.

Però on ja vàrem poder gaudir plenament del seu treball va ser a EL PRINCIPI D’ARQUIMIDES (crònica de juliol 2012, en el marc del Grec2012) i també en FUM (crònica del desembre 2013).

Ara amb aquest ESTRIPAR LA TERRA, de nou s’endinsa en els amagatalls de l’ànima humana, on l’esser humà sota l’aparença de una entranyable amistat… la de “tota la vida”, s’amaga la lluita per la sobre vivència i la lluita mes salvatge, per conservar un lloc de treball al preu que sigui, sense cap manca de escrúpols ni prejudicis i utilitzant les eines que calguin, com la provocació de la gelosia, la denuncia directe, l’engany i la traïdoria.

Però al mateix temps ens mostra l’intent frustrat d’un jove, per tal de començar una nova vida lluny de la gran ciutat, en un entorn rural desconegut per ell i en un principi molt mes humà i amable, per tal d’oblidar uns fets ocorreguts en la seva adolescència. El seu error es precisament buscar aquesta privacitat en un entorn rural, on tot se sap i s’investiga despietadament, perquè precisament es un mon on la privacitat es molt difícil de salvaguardar.

Estripar la Terra 1

Però a banda del magnífic text, la posada en escena es magnifica i sorprenent, utilitzant una tècnica (caminar marxa enrere), que mai havia vist al teatre,  per tal d’indicar als espectadors quan entren determinats “Flashbacks” que alteren el pas del temps lineal.

L’escenografia no es queda enrere i el treball de Enric Planes està molt ben aconseguit, simulant una petita oficina d’un Casal cultural de poble.

S’inicia amb aquesta obra, la feina teatraire d’una nova companyia de Teatre “LA PADRINA”, amb tres actorassos, algun d’ells coneguts d’altres propostes; es tracten de Ricard Farré, David Marcé i Arnau Puig.  Les seves actuacions les vàrem trobar molt naturals i això ens agrada molt; és una característica del Teatre català i encara mes evident, del argenti, que marca diferencies molt clares, amb d’altres formes de fer, dins de l’estat espanyol, encara que mai es pot generalitzar. 

Estarà a La Seca fins al 27 de juliol. Feu un forat al Grec2014 perquè paga la pena veure aquesta magnifica aposta de bon TEATRE.

 Autor i director: Josep Maria Miró
 Intèrprets:  Ricard Farré, David Marcé i Arnau Puig (nova Companyia LA PADRINA)
Ajudant de direcció:  Maria Donoso / Assessorament de moviment:  Roberto G. Alonso / Escenografia:  Enric Planas / Il·luminació:  David Bofarull /Vestuari: Albert Pascual /Caracterització: Núria Llunell / Espai sonor: Carles Cors / Fotografia: Inma Quesada.
Estripar la Terra - La Seca-imp
_____________________________________________________________________________
– La Seca Espai Brossa   – Preu 18 € – (preu pagat: 9 € -TresC)
_____________________________________________________________________________

snail2

 

Deixa un comentari