– Exposició – SOROLLA, El color del mar (****) – CaixaForum Barcelona – 20/06/2014

Una exposició que segurament  hauria de ser valorada per nosaltres, amb la màxima puntuació de 5 estrelles, a no ser de que prèviament coneixíem a fons i per un parell de vegades el Museu Sorolla de Madrid que per nosaltres es tracta d’un dels millors de la capital del estat espanyol.

Aquesta magnifica exposició, però potser massa resumida, és un recull de pintures de l’època que Sorolla va pintar en viu i en directe escenes del mar, especialment de la mediterrània, amb una llum que mai ningú havia vist fins  aleshores en una pintura. Malauradament no recull tota la col·lecció d’aquest tema i trobem a faltar quadres molt valuosos, entenem però,  la dificultat del propi museu de despendre’s  de forma temporal, tota aquesta increïble col·lecció.

sorolla

Es tracta d’un dels pintors espanyols, que mes m’han impactat i que mes m’agraden, en especial per la lluminositat que desprenen i per les pinzellades senzilles que donen vida a les onades, i reflexes del aigua del mar. La seva vida va estar estretament vinculada als paisatges de la costa valenciana, de les illes Balears i del nord d’Espanya, que va saber captar amb extraordinària mestria.

Joaquim Sorolla i Bastida (València, 1863 – Cercedilla, 1923).  Els seus treballs mostren retrats, paisatges i monuments de temàtica social e històrica, caracteritzats per la representació de les persones i els paisatges sota la llum intensíssima del sol. La seva obra ha estat erròniament catalogada per alguns d’estil impressionista, però en realitat el seu estil es defineix millor com a il·luminista.

Sorolla 3

La exposició “Sorolla. El color del mar”, està composta per 80 obres, la major part d’elles llenços, i es completa amb taules o cartrons, en els quals Sorolla prenia els seus apunts del natural i que resulten imprescindibles per a comprendre els seus mètodes de treball.  La mostra, s’ha pogut veure prèviament a varies ciutats del estat, però arriba a Barcelona en una versió ampliada expressament per l’ocasió. A les obres

del Museu Sorolla s’afegeixen les dels fons del Museu Carmen Thyssen Màlaga i de diferents col·leccions particulars.

742cat (2).tif
Sorolla. El color del mar.  Comissariats: Consuelo Luca de Tena, directora del Museu Sorolla, amb José Manuel Pascual com a comissari adjunt.

Es podrà veure a Caixa Fòrum Barcelona, fins al 14 de setembre del 2014.

_____________________________________________________________

– Caixa Fòrum Barcelona –  Preu 4 € – (gratuït – per ser client de La Caixa)
_____________________________________________________________________________

20140625-130427-47067207.jpg

 

8 pensaments a “– Exposició – SOROLLA, El color del mar (****) – CaixaForum Barcelona – 20/06/2014

  1. Miquel Gascon

   Segur que us agradarà. És sense cap mena de dubte la millor exposició de la temporada. Si algun cop aneu per Madrid, no us perdeu el preciós museu de Joaquin Sorolla, per mi un dels millors de tot l’estat espanyol.

   Respon
 1. pere

  MIQUEL, com dius el MUSEO SOROLLA de Madrid, es una autèntica meravella. Sols el “chalet” ja val la pena, i l’obra que hi te, no diguem. També diria que es dels millors que te Madrid i relativament poc conegut. Val la pena una visita.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Efectivament és una autèntica meravella, tant l’edifici on va viure el mateix Sorolla amb la seva família des de l’any 1911, com l’enorme col·lecció que posseeix, una de les millors de l’estat, segons el meu punt de vista.

   Respon
 2. José Luis

  Potser els quadres lluiran encara mes a un entorn més asèptic, però aquell preciós xalet atapeït de pintures es mereixia cinc estrelles i mes. Gracies per l’avís!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Veig que coneixes molt be el Museu de Sorolla de Madrid. Ara, tot veient aquesta magnifica exposició a Barcelona m’han tornat unes ganes irrefrenables de visitar-lo de nou en una propera visita a Madrid….. espero que ja amb el passaport corresponent.

   Una abraçada

   Respon
 3. Neus Mònico

  Una meravella, m’ha encantat i espero poder anar a veure el Museu de Sorolla de Madrid. M’hagués pogut passar hores i hores mirant aquesta meravella de quadros.
  Realment és una pena de no anar a veure aquesta exposició.
  Una abraçada.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Ja tornem a ser per aquí donant guerra, després de 34 dies per Canada….. esgotats però contents de tot el que hem pogut veure.

   Aquesta exposició de Sorolla, efectivament es una meravella; el proper viatge a Madrid no us perdeu el seu Museu que està instal•lat a la casa que va viure durant els últims anys de la seva vida.

   Potser el pintor espanyol que mes m’agrada.

   Una abraçada

   Respon

Leave a Reply