– Dansa – AY ! – cia EVA YERBABUENA (****) – Mercat de les Flors – Sala MAC – 22/05/2014

Ens agrada el flamenco autèntic i la Cia Eva Yerbabuena el fa; no podem anar a mes d’un espectacle del cicle “Ciutat Flamenco” que es celebra al Mercat de les Flors de Barcelona, ja que a l’endemà marxem a Lleida tot el cap de setmana a conèixer en profunditat  l’Aplec del Caragol. Però abans de marxar, el dijous a la nit aprofitem per anar a veure l’espectacle “AY” protagonitzat quasi en exclusiva per Eva Yerbabuena.

IMG_5250-imp

Aquest espectacle, va posar Londres dempeus en la seva estrena mundial. I ho fa senzill, en un viatge a l’essència del gènere, a les arrels del flamenco. Yerbabuena aconsegueix transcendir el flamenco i elevar-lo a la categoria d’experiència sobrenatural.

Poques estrelles del flamenco aconsegueixen un espectacle “grandiós” sense actuar amb un cos de ball mes o menys nombrós; ella actua i dansa tot sola amb l’acompanyament de 3 musics i tres cantants.  Únicament ella dansa al escenari i no utilitza per aquest espectacle cap altre color que el negre i una il·luminació excel·lent. Tot aquí està mesurat fins a l’últim detall.

AY - Eva Yerbabuena 3jpg

“Me perderé: una sombra, un sueño… acaso
La incierta sensación de haber vivido
El segundo siguiente sin ahora….
Aprendí de un mendigo que en los huecos del sueño están los nombres
de todas esas cosas que nadie bautizó por invisibles. Y,
prestando atención, se pueden ver, oír, tocar… sentir. Son solo
sílabas, palabras que una vez todos hemos pronunciado sin saber lo
que nombraban; y buscan respirarnos sin remedio, sentir que en ese
instante hay alguien en el mundo que las nombra, que las siente, que
las vive […]”. Eva Yerbabuena

La dansa en estat pur, convertida en moviments de flamenco que alterna el clàssic amb la sorpresa del millor i refinat art de dansa contemporània….. el moviment de les mans, però sobretot el ràpid i precís “taconeo” posa la pell de gallina fins i tot als que diuen que el flamenco no els interessa gaire. La bellesa agrada a qualsevol persona que te un  mínim de sensibilitat i us asseguro que aquest espectacle de sensibilitat artística la te tota.

AY - Eva Yerbabuena 6Les veus punyents dels cantants de cante jondo, contrasten amb la delicadesa del so del violi en una escena meravellosa que sembla gairebé una lluita entre la veu i la musica d’un instrument que a priori semblen renyides e incompatibles.  La guitarra sempre ha estat la base de la musica en l’art flamenc i per tant, Eva ha escollit a un solista de la guitarra que està a la alçada d’un gran espectacle. La percussió es un altre element important i aquí te un moment màgic, quant amb uns simples cops als laterals d’una cadira/escala, que forma part important del espectacle, el “soroll” reiteratiu es converteix en musica.

La escena ja comentada de la cadira/escala “esgarrada”, amb l’Eva mig penjada dels seus travessers, es sota el meu punt de vista antològica. Aquesta dona te el flamenco dins seu i sembla que qualsevol innovació, per  estranya que sembli, la transforma en art d’interpretació d’autèntic flamenco pur.

L’únic però que posaria es l’excessiu volum del so, que en forces moments del espectacle l’oïda humà no podia resistir sense ser ferit, els punyets crits dels cantants i que sincerament malbarataven força el conjunt d’un gran espectacle.

Eva Yerbabuena, baile
Paco Jarana, guitarra – Enrique ‘El Extremeño’, cante – José Valencia, cante – Juan José Amador, cante – Vladimir Dimitrenco, violí – Antonio Coronel, percussió
Direcció, idea original i coreografia: Eva Yerbabuena – Creació i direcció musical: Paco Jarana – Disseny i realització de vestuari: López de Santos – Disseny d’il·luminació: Fernando Martín 

Eva Yerbabuena - Ay - Mercat de les Flors

ultima hora:
Ahir es van atorgar el premis MAX 2014, i el millor intèrpret femenina de dansa va estar EVA YERBABUENA precisament per aquest espectacle “AY”
_____________________________________________________________________________
– Mercat de les Flors – Sala MAC – Preu 25 € – (preu pagat: 22 € – Carnet Biblioteques)
_____________________________________________________________________________
nacionalismes

Les forces polítiques “a favor del dret a decidir” són majoritaris després de les eleccions d’aquest cap de setmana. VOLEM VOTAR el proper 9N… i ho farem.

 

Cargol Eva Yerbabuena

Leave a Reply