– Resposta “sense acritud”, a dos professionals de les Arts Escèniques – 21/05/2014 i 29/06/2014

Els que em llegiu normalment, sabeu que les nostres valoracions de les activitats culturals a les quals assistim…. repeteixo, a les que assistim, són quasi sempre positives o molt positives, perquè precisament gaudim d’elles. És més, algun cop ens diuen que ens agrada TOT i que valorem molt per sobre del que és normal. No pretenem ser crítics, però sí que ens considerem som molt aficionats, especialment al Teatre i per això veiem de mitjana més d’un centenar d’obres de Teatre en una sola temporada.

Ens agrada tant el Teatre, que volem transmetre aquesta passió a través del nostre Blog, sense voler fer creure a ningú que som uns especialistes de res. Expliquem les nostres opinions (que no considerem critiques), i les expliquem de forma lliure, precisament perquè no cobrem res de ningú i al contrari, ocupa moltes hores del nostre poc temps lliure i que a sobre ens representa moltes despesses mantenir el Blog.

Ahir vàrem veure un espectacle que no ens va agradar gens i així ho vàrem explicar, perquè volem continuar donant les nostres opinions en llibertat. Entenem també que els professionals afectats no els faci cap gràcia llegir comentaris a la xarxa no massa favorables…. cosa que entenem perquè a tots ens agrada rebre elogis i no pas crìtiques al nostre treball.

Que no ens agradi un espectable, no vol dir que a d’altra gent no li pugui agradar… i això molt sovint acostuma a passar. Ningú es pot creure jutge del treball de ningú i les opinions poden diferir molt d’una persona a la d’un altre.

La reacció ha estat quasi instantània, i al cap de poques hores rebem un missatge d’un professional de les Arts escèniques, a través de Facebook. Es tracta de Eduardo Herrera Baena, director artístic de l’empresa Escenaviva, que sembla que a la vegada és autor teatral, actor i no se quantes coses més relacionades amb el món de la farandula. El seu missatge lieralment diu el següent:

 Pero tu qui ets per parlar aixi?. Ja fa temps que llegeixo les teves crítiques i em donaria vergonya parlar de teatre sense tenir ni idea que es el es note cada vegade que dius una bestiesa de las tevas. Gent com tu es la que es carrega el teatre. Parla de lo que sapigues i deixa a la gent treballar.

La meva resposta la vull fer directament des del Blog:

Sóc en Miquel Gascón, un simple aficionat al Teatre … i a la música… i als viatges… i a moltes facetes mes, lligades d’una manera o d’un altre a la CULTURA. La meva passió la vull transmetre explicant les meves sensacions en assistir a diferents espectacles. A vegades com en el cas que ens ocupa i que ha provocat la teva reacció, un determinat espectacle NO M’HA AGRADAT, i així ho explico, exactament igual com ho faig com quan m’agraden molt.

Crec que la teva reacció, sempre des de el meu punt de vista, es absolutament desmesurada, a una simple opinió lliurement expressada, per un espectador aficionat al Teatre, que ha pagat la seva entrada…. La teva reacció, repeteixo, no et deixa en una posició massa digne com a professional que ets de les Arts Escèniques. Un professional te que saber entomar les crítiques negatives si cal i no donar-li mes importància de la que es mereix una simple opinió d’un espectador.

Fóra bo, crec jo, tinguéssiu al vostre abast més opinions d’altres espectadors que “perdessin” el seu temps en escriure el que li ha semblat un dels vostres treballs.

Thotom a la seva feina pot rebre opinions no favorables al seu treball i no per això reaccionem com tu ho has fet…. Perquè a mes a mes dona la sensació que tens un interès molt especial en promoure aquest (A TODO PECHO) segons veig en la teva pròpia pàgina de Facebook, on dius el següent:

“Una de las mejores propuestas internacionales que te puedes encontrar estos días en Barcelona, una delicia para los sentidos. No te lo puedes perder!!!

Per tant, lamento la teva reacció, però, precisament per això mateix i mes que mai, continuarem donant les nostres opinions en llibertat, sense la pressió de cap mitja de comunicació, ni molt menys condicionats per la teva opinió. Si no t’agraden els nostres escrits, les nostres opinions, ho tens molt fàcil Eduardo…. NO LES  LLEGEIXIS MÉS…. i és que crec, ningú t’obliga a fer-ho.

Et desitjo, MOLTA MERDA en els teus projectes.

Cargol emprenyat

 

Ahir 28 de Juny, rebo un correu de la “periodista” Brenda Berrocal, que em va recomanar (gairebé suplicar) l’assistència a veure l’espectacle “A TODO PECHO”, en la que està involucrada com responsable de premsa de la Companyia Teatro Naku i evidentment com no li va agradar la meva crònica, em deixa a “caldo”. 

Haig de recordar que no soc periodista ni critic professional i que les meves cròniques, estan realitzades sempre amb total imparcialitat, i sense cap interès econòmic, evidentment explicant el que a mi personalment em sembla cada espectacle dels que tinc la sort de poder veure.

Curiosament en aquest cas, on la meva visió va ser negativa senzillament per què l’espectacle no em va agradar, el món que envolta a aquesta producció li dóna una importància a la meva opinió que no acabo d’entendre i s’emboliquen en acusacions i retrets sobre la meva ignorància teatraire e intenta ficar pel mig temes sobre falsos enfrontaments culturals e idiomàtics en un intent de desqualificar una simple opino, contraria als seus interessos.

Em sembla molt poc professional actituds com la seva i em provoquen vergonya aliena.

Aquí us deixo el text del correu rebut; jutgeu vosaltres mateixos:

Estimado Miguel Gascón

Ante todo un cordial saludo.

Mi comunicación -aunque un poco tardía- era para expresarle no sólo mi disconformidad con lo que escribió acerca de la obra en la que participé como representante de prensa, “A todo pecho”, sino con lo que expresó sobre la manera en que lo invité al espectáculo y que ha llegado a mis oídos después de la polémica creada en distintos foros a raíz de sus comentarios.
De su crítica -si es que se le puede llamar así- solamente haré dos alusiones: uno, a la referencia que hace sobre nuestra cultura y dos, al despropósito que tuvo al decir que parecía de “patio de colegio”.
Cuando usted dice: “Molts acudits gruixuts que a nosaltres no ens va fer en cap moment ni tan sols somriure, mes aviat al contrari…. un humor potser allunyat del nostre gust, d’un altre cultura….” ¿A qué se refiere exactamente? ¿Es que una cultura es mejor o peor que otra por el mero hecho de tener un humor distinto? No sé si esa fue la intención con la que dijo lo que dijo, pero ciertamente se entiende todo lo contrario.
Dos: “però la realització de la mateixa força de “pati d’escola”, amb molt errors i amb una il·luminació molt bàsica utilitzant inclús llanternes dins de les titelles, que a vegades ens enlluernaven accidentalment”.
…texto que no hace más que poner en evidencia su completa ignorancia acerca del teatro de títeres. ¿Sabía usted que el uso de linternas o luces “internas” es un recurso utilizado para crear distintas atmósferas dentro de este género teatral? Si no lo sabía, se lo informó. Sea como sea, lo único que demuestra es su falta de sensibilidad ante el espectáculo (y para eso ni siquiera se necesita intelecto o sapiencia, sino corazón).
Por último y por lo que a mi compete, decirle que EN NINGÚN CASO LE ROGUÉ, tal como se lo dio a entender a la productora y actriz Mariam Delgado en uno de sus mal intencionados comentarios. Me pregunto ¿qué fue lo qué le hizo pensar eso?
Si es porque le reconocí y comenté del estreno, mientras salía de la representación de “Estocolmo” en el Àtic22, no me parece lógico. ¿Qué le hace confundir invitar con rogar? ¿Acaso el evidente entusiasmo que me generaba la incipiente “primera función”?
Le abarqué con cordialidad; como lo hubiera hecho con cualquier representante de los medios, que es como suelo comportarme (soy educada). Soy más sincera: precisamente usted no me generaba especialmente una empatía “natural”, por decirlo de alguna manera.
Supongo que para justificar su propio desdén hacia la pieza terminó apelando a lo más bajo, y en contra de una persona que por no estar incluida en la discusión no podía defenderse. Por eso lo hago ahora.
El hecho de que sea “primera noticia” para usted la existencia de la compañía Naku, no puede hacer de su ignorancia adalid. Sus montajes -no solo éste- valen por si mismos, y eso lo ha corroborado el tiempo y la respuesta que alrededor del mundo ha tenido de público y crítica.
Me parece que usted pertenece a ese grupo de personas que cree que la gente se le acerca por interés. De hecho, si fuera así, y hubiera sabido que usted iba a escribir lo que escribió, ni me le acerco.
He ahí el quid de la cuestión; no lo sabía, ergo, yo no buscaba nada especialmente cuando lo invité. No pasaba nada tampoco si aceptaba las entradas de cortesía que le ofrecía. Nadie le iba a impedir que opinara… otra cosa era que compartiéramos esa opinión.
No le voy a decir en qué manera su escrito afectó mi trabajo en el grupo, únicamente le digo que la próxima vez revise y medite sus palabras y sus acciones. Puede hacer un daño que ni usted  mismo es capaz de prever.
Que sepa no pienso responder a ninguna réplica que usted haga a este correo. Para mí la discusión termina aquí; entre otras cosas porque usted no me encaró en su momento o, para decirme lo mala qué le había parecido el montaje o para echarme en cara que, supuestamente, le hubiera rogado que fuera. Así las cosas hubieran quedado más claras.
Para una crítica así, mejor hubiera ido a la Noche de los Museos.
Sea como sea, quiero que le quede muy claro una cosa: YO NO LE ROGUE.

Atentamente,

Brenda Berrocal
Periodista y Gestora Cultural