– Òpera al cinema – LA CERENTOLA (****1/2) de Gioachino Rossini – en directe des de el MET – Cinemes Yelmo Icaria – 10/05/2014

Assistim dissabte passat a la ultima sessió del nostre abonament d’aquesta temporada. Les òperes en directe des de el Metropolitan Opera House de Nova York,  ja han entrat dins de la nostra rutina operística i per això mateix ja hem comprat les entrades per la temporada propera 14/15.

Cerentola 4

Avui veiem de nou “LA CERENTOLA” de Gioacchino Rossini; recordem la versió de fa uns anys, crec recordar va ser l’any 2007 al Gran Teatre del Liceu, amb els mateixos protagonistes principals, Joyce Didonato i Juan Diego Florez.  La posada en escena d’aquell versió dels Comediants (recordeu les ratetes durant tota la representació?), a nosaltres ens va agradar moltíssim…. res a veure amb aquest “pastitx” força carrincló que ens ha presentat ara el Metropolitan de N.Y.

Segurament la posada en escena és l’únic aspecte que no em va agradar massa d’aquesta producció actual, en especial el final amb un gran pastis de noces que feia posar vermell de vergonya aliena.

Però la musica de Rossini interpretada per l’Orquestra del Metropolitan i dirigida per Fabio Luisi, va ser una autèntica delícia.

Cerentola 5

La Cenerentola, segons un llibret de Jacobo Ferretti, està basada en el conte de fades de La Ventafocs de Charles Perrault. Es va estrenar el 25 de gener de 1817 al Teatro Valle de Roma. Per la seva estrena, l’òpera era rebuda amb l’hostilitat, però aviat esdevenia molt popular per tot Itàlia i la resta d’Europa

Rossini va composar La Cenerentola quan tenia 25 anys, seguint l’èxit de Il barbiere di Siviglia de l’any anterior. Malgrat que la completà en un període de tres setmanes, es considera que conté part de la seva escriptura més fina per a àries i conjunts.

Joyce DiDonato s’acomiadava del paper de Angelina que tants èxits li ha atorgat aquests darrers anys… i es que encara te una veu deliciosa que li permet interpretar aquest paper quasi a la mateixa alçada que el seu company protagonista.

Juan Diego FlorezEl tenor peruà, Juan Diego Flòrez, es sense cap mena de dubte el millor intèrpret en l’actualitat per assumir el paper de Don Ramiro, amb alguns moments que posen els pels de punta per l’emoció que arriba a transmetre amb la seva increïble veu. Les funcions anteriors a la que es va retransmetre en directe va haver de de fer un bis en l’ària ‘Si, ritrovarla io giuro’… i es clar, tothom esperàvem el mateix el dia de la retransmissió, cosa que malauradament no va succeir.

No he pogut aconseguir aquesta ària de la producció 2014, però si que us deixo la versió de Florez que va fer al Gran Teatre del Liceu en la versió dels Comediants.

Alesandro Corbelli i Pietro Spagnoli, a mi em van agradar força, encara que soc conscient de que els mes coneixedors en temes operístics diuen que ni el primer es pot considerar un baix en el sentit estricte de la paraula…ni el segon tampoc es en realitat baríton, ja que sobretot aquest últim te una veu que es confon actualment amb la del tenor. Es cert que en algun moment que canta a duo amb Flórez, les veus semblen exactament igual.

Cerentola 6

Luca Pisaroni va cantar l’única ària que interpreta en aquesta òpera, amb gran professionalitat. Ens va agradar. El paper de les dues germanastres, Rachelle Durkin (Clorinda) i Patricia Risley (Tisbe), teatralment van estar segurament les estrelles de la nit, per la seva gran comicitat molt ben treballada; un altre cosa son les seves veus, que encara que son magnifiques, no arriben a estar a l’alçada dels altres cantants de la nit.

Una gran nit operística en la que vàrem gaudir moltíssim i que ens va fer sortir a tots de la sala amb un gran somrís de orella a orella. La meva valoració és de 4 ½ estrelles sobre 5 ….. a falta d’una millor escenografia que s’allunyi una mica del gust decadent de la classe alta nord-americana.

Cerentola 2

Angelina: Joyce DiDonato – Don Ramiro: Juan Diego Flórez 
Dandini: Pietro Spagnoli – Don Magnifico: Alessandro Corbelli – Alidoro: Luca Pisaroni –Clorinda: Rachelle Durkin – Tisbe: Patricia Risley
Director:  Fabio Luisi – Producció:  Cesare Lievi – Escenografia i Vestuari: Maurizio Balò – Il·luminació:  Gigi Saccomandi – Coreografia:  Daniela Schiavone

______________________________________________________________

– Cinemes Yelmo Icaria – Preu 21 € – ( preu pagat 14 € – Abonament 10 òperes)
_______________________________________________________________________________

Cargol i Ventafocs

2 pensaments a “– Òpera al cinema – LA CERENTOLA (****1/2) de Gioachino Rossini – en directe des de el MET – Cinemes Yelmo Icaria – 10/05/2014

 1. grilling tr-tip

  Wow that was odd. I just wrote an really long comment
  but after I clicked submit my comment didn’t show up.

  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless,
  just wanted to say fantastic blog!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Lamento molt de que el teu comentari es perdés alhora de introduir-lo. Ens quedem amb les ganes del que ens volies dir sobre l’òpera.

   Gràcies pels elogis que fas del Blog..
   _______________________________________________________________

   I am very sorry that comment was lost at the same time introduce it. We were disappointed with what we wanted to say about the opera.

   Thank you for the compliments Blog.

   Respon

Deixa un comentari