– Òpera en petit format – TRUOBLE IN TAHITI (*** 1/2) de Leonard Bernstein – Akadèmia Teatre – 03/04/2014

TRUOBLE IN TAHITI - Teatre Akadèmia02-impAhir dijous vàrem tornar al Teatre Akadèmia, per tal de veure un altre estrena dins del festival “Da Camera”, òpera de petit format.

El programa va constar de dues parts ben diferenciades; la primera va ser l’interpretació de 4 cançons curtes dels compositors Samuel Barber i 9 cançons de Leonard Bernstein. Totes elles van ser cantades per la soprano mexicana Paula Nogueira, acompanyada al piano per Olga Kobekina.

TRUOBLE IN TAHITI - Teatre Akadèmia01-imp

Però, el plat fort de la nit, i per el que estàvem allí, era per tal de veure i escoltar la primera de les dues úniques òperes que el compositor Leonard Bernstein va composar al llarg de la seva vida…. es tracta de TROUBLE IN TAHITI.

Leonard Bernstein, va ser un compositor, pianista i director d’orquestra. Va ser el primer director d’orquestra nascut als Estats Units que va obtenir èxit i reconeixement internacional. És conegut tant per la seva activitat al front de l’Orquestra Filharmònica de Nova York com per la seva tasca com a compositor d’obres que s’han fet molt populars, com ara el musical West Side Story, l’opereta Candide i Un dia a Nova York.

 La òpera de petit format, TROUBLE IN TAHITI, te un sol acte i te una durada curta, tant sols uns 40 minut. El seu argument està basat amb la llunyania d’una parella que viuen la seva rutina matrimonial amb força amargor, sota la falsa aparença d’una felicitat de fireta. Ambientada en un suburbi ric nord-americà, la història representa el desencant de Dinah amb el seu marit Sam, qui està més interessat en la seva carrera i en els seus entreteniments més que en la seva família.

L’òpera es va estrenar el 12 de juny de 1952 a Waltham, Massachusetts, davant d’una audiència de gairebé tres mil persones. Actualment casi mai es representa.

This slideshow requires JavaScript.

Te una musica força agradable i a vegades ens va recordar molt als musicals de Broadway, amb alguns tocs de jazz . Va estar interessant; no la coneixíem pas i ens va agradar força, encara que la dicció en català no era massa bona i ens va fer perdre una mica el fil, encara que això és el de menys.

Es va interpretar en la seva versió catalana de Carme Mateu, i els intèrprets va estar els següents:

 Dinah : Marta Valero (soprano)

Sam : Xavi Fernández (bariton)

Trio: Daniela Sarmiento (mezzo) – Oriol Roca (baríton) i Samuel Peláez (tenor)

Al piano i direcció musical : Olga Kobekina

Direcció escènica: Joan A. Sánchez Aznar

La nostra valoració global de la nit va ser de 3,5 sobre 5,  ja que ens va agradar força. Contents per ser de les poques persones que han pogut acudir a aquest festival d’òpera en petit format i descobrir petites joies que en els grans teatres d’òpera no son programades.

 

TRUOBLE IN TAHITI - Teatre Akadèmia12-imp

Us deixo un youtube amb la versió del 2001, de la pel · lícula de la BBC de l’òpera en un acte de Leonard Bernstein, TRUOBLE IN TAHITI, amb Karl Daymond (Sam), Stephanie Novacek (Dina), Tom Randle (Jardiner i Trio Singer), Toby-Stafford Allen (Milkman i Trio Singer), i Maria Hegarty (secretari i Trio Singer). Paul Daniel dirigeix ​​la City of London Sinfonia.

_____________________________________________________________

– Teatre Akadèmia – preu 18 € ( pagat 13,50 € – TresC )
_____________________________________________________________________________
Cargols a Tahiti

Cargols a Tahiti

Leave a Reply