– Dansa – DRUMMING LIVE (*****) de la Cia Rosas – Mercat de les Flors – Sala MAC – 29/03/2014

Dissabte tornem a veure un espectacle de Dansa al Mercat de les Flors, aquesta vegada DRUMMING LIVE de la companyia Rosas  d’Anne Teresa De Keersmaeker. Ja us avanço d’entrada que és el millor espectacle de dansa que hem vist aquesta temporada. Una autèntica meravella.

Druming Live 11-imp

Abans del espectacle vàrem assistir a una presentació o mini conferencia sota el títol “Mitja Hora Abans” que sembla que amb una certa freqüència coordinen Toni Jodar i Beatriu Daniel. Aquest cop la persona convidada va estar Pere Pladevall, professional polifacètic. Ballarí i intèrpret contemporani que va participar en dos espectacles de la companyia internacional ROSAS. Actualment és alcalde de Sant Feliu de Codines.

Aquesta peça, DRUMMING LIVE, va ser creada l’any 1998;  és sens dubte, una de les obres coreogràfiques més fascinants d’Anne Teresa De Keersmaeker, una dansa extraordinària acompanyada per una potent partitura de percussió de Steve Reich, compositor minimalista nord-americà. La partitura es basa en un motiu rítmic repetit de forma obsessiva, que es multiplica i es desenvolupa per assolir una rica varietat de textures.

DRUMMING LIVE 4

I per primer cop en la història d’aquesta peça, la música ha estat interpretada per estudiants de l’ESMUC, l’Escola Superior d’Estudis Musicals de Catalunya, dirigits per Miquel Bernat, component d’Ictus juntament amb altres membres d’aquesta formació. L’actuació d’aquest grup de musics ha estat extraordinària, ja que te la seva dificultat la de acompanyar la dansa amb una obra tan peculiar a base de tan sols percussió i veus …. i encara mes valor, fer-ho sense partitura a la vista, com ens va semblar ho feien.

La companyia Rosas d’Anne Teresa De Keersmaeker és una referència arreu: ja en el seu debut amb Fase, four movements to the music of Steve Reich, l’any 1982, va atraure l’atenció de l’escena de dansa internacional. Al llarg dels darrers 32 anys, De Keersmaeker ha creat, juntament amb la seva companyia de dansa, una sèrie admirable de peces coreogràfiques. Des del començament, les coreografies d’Anne Teresa De Keersmaeker s’han centrat en la relació entre música i dansa.

 L’espectacle ja des de el primer segon es impactant pel ritme trepidant i repetitiu de la musica que acompanya l’espectacle, a base de percussió. El moviment en l’immens escenari és transforma en pura bellesa i transforma al espectador a base de iteracions de moviments que també semblem repetitives, però que es van transformant poc a poc a cada una de les iteracions. Sembla que siguin, al ull del profà,  improvisacions, però res mes lluny de la realitat.

 Va haver moments que em van recordar la màgia de la dansa dels dervixos, que amb el seu moviment arriba a transportar-te a un altre estat superior.  Dit això, ara que penso,  podria ser una eina molt útil de “transportar” Catalunya a un altre “estat” superior, però evidentment també seria impugnat pel tribunal de la santa inquisició, perdo, tribunal constitucional….. es diu això oi ???  No se en que estaria jo pensant !!!   

DRUMMING LIVE

DRUMMING LIVE 2

 L’espectador es troba assegut a la butaca i s’adona que es quasi del tot impossible seguir el moviment dels 10 ballarins, perquè simultàniament semblem diferents danses dins d’un mateix espectacle… i tot absolutament mil·limetrat en cada un dels seus moviments.

 Segurament, del millor que hem vist, a tota la nostra vida. Et venen ganes de ballar i participar activament en aquella mena de llarga preparació orgàsmica, per arribar al plaer visual absolut. Increïble de debò.

DRUMMING LIVE 6
Coreografia: Anne Teresa De Keersmaeker
Interpretació: Boštjan Antončič, Linda Blomqvist, Marta Coronado, Tale Dolven, Carlos Garbin, Fumiyo Ikeda, Sandra Ortega, Polina Akhmetzyanova, Igor Shyshko, Marco Torrice, Jakub Truszkowski, Samantha van Wissen, Sue-Yeon Youn
Músic Steve Reich Drumming – Direcció música en directe a Barcelona Miquel Bernat -Músics directe Ictus i músics de l’ESMUC
Producció 1998 Rosas, La Monnaie / De Munt (Brussels), La Bâtie – Festival de Genève / Coproducció La Monnaie / De Munt (Brussels), Sadler’s Wells (London), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg
Escenografia i il·luminació: Jan Versweyveld / Vestuari: Dries Van Noten

Druming Live 2-imp

_____________________________________________________________________________
– Mercat de les Flors – Sala MAC – Preu 25 € – (preu pagat: 21 € – Carnet Biblioteques)
_____________________________________________________________________________

Body art Paintloon Snail

 

Leave a Reply