– Teatre – ENQUESTES CULTURALS MADRIZLEÑAS de dubtosa vàlua i maldestrament mal intencionades – 20/03/2014

Aquests darrers dies hem tornat de nou al Teatre Nacional de Catalunya. Segon espectacle del TNC d’aquesta temporada que obté les 5 estrelles al nostre podi particular de Voltar i Voltar.  La primera va ser LA ROSA TATUADA i ara DOÑA ROSITA LA SOLTERA…. una autèntica joia de la literatura escrita en castellà per Federico García Lorca.

Si em permeteu, la crònica de DOÑA ROSITA serà el proper apunt, i en aquest moment voldria fer una valoració de la temporada i una reflexió a tots els Teatraires, a partir d’unes enquestes publicades a Madrid referents al grau de Qualitat a la CULTURA dins de l’estat espanyol.

Aquesta temporada hem valorat amb 5 estrelles les sis següents representacions teatrals:

– DOÑA ROSITA LA SOLTERA – Teatre Nacional de Catalunya

PULMONS – Sala Beckett

UN ENEMIC DEL POBLE – Teatre Lliure

VÀNIA – Teatre Lliure (aixopluc)

LA ROSA TATUADA – Teatre Nacional de Catalunya

SOMNI D’UNA NIT D’ESTIU – PROPELLER – Teatre Municipal de Girona

EL AUTOR INTELECTUAL – Sala Atrium

…. i amb 4 estrelles , EL CABALLERO DE OLMEDO (Lliure), NUESTRA SEÑORA DE LAS NUBES (Tantarantana) – L’ENCARREGAT (Lliure) – EL DRAC D’OR (Akadèmia) – YO SOY MI MUJER (La Vilella) – GERMANS DE SANG (Raval) – JO MAI (Lliure) – SIGUE LA TORMENTA (Tantarantana) – FUM (TNC) – ROMEO I JULIETA (Akadèmia) – OJOS VERDES (La Seca) – ADIOS A LA INFANCIA (Lliure) – OBRES (Mercat Flors) – NAÏF (La Seca) – STAN & OWSKY (La Vilella) – ACORAR (La Seca) – GOODBAY BARCELONA (Raval) – EL CRÈDIT (La Villarroel) – RECORDANT LA FEDRA (Lliure).

He volgut fer aquest exercici, per demostrar que a casa nostre es fa molt bon teatre; en el nostre podi particular i de moment han pujat aquestes 26 obres de Teatre que segons el nostre punt de vista ningú s’hauria d’haver perdut aquesta temporada.  Faig aquesta reflexió perquè m’han arribat notícies de què a “les espanyes” han realitzat una enquesta entre “intel·lectuals anònims” de la cultura…. veieu FUNDACIÓN CONTEMPORÁNEA, en la que surten molt ben parades les institucions culturals de Madrid i evidentment Catalunya te les de perdre…. faltaria mes.

Segons ells, la qualitat de la CULTURA es la següent:

Qualitat – Madrid (91%) – Catalunya (79%) – Pais Basc (63%)

Dins de les institucions de la  llista que publiquen, del total de 36, …. Catalunya únicament apareix a les sis següents:

posició 10 MACBA – 15  PRIMAVERA SOUND – 16 SONAR – 23 TEMPORADA ALTA GIRONA – 24 CCCB

Evidentment Madrid de 32 té 17…… Voleu dir que aquesta gent coneix quelcom de la CULTURA que es fa arreu de l’estat ???  Han sortit algun cop de Madrid ???

De la llista d’aquesta enquesta amb objectius dubtosos, han caigut institucions culturals com el LICEU, el TEATRE LLIURE, el MERCAT DE LES FLORS, el FESTIVAL GREC….  bé… com diu un bon amic meu, poder la barretina la tinc massa calada als ulls  i no em deixa veure la realitat….. suposo que creu que defenso la Cultura que es fa a Catalunya sense massa objectivitat. Jo estic segur de que NO es així.

Em centraré en el mon del Teatre, ja que crec que sóc prou coneixedor (almenys intento veure el màxim possible del que a priori crec que paga la pena, i que arriben a ser al voltant d’unes 150 representacions teatrals al llarg de l’any), i per tant afirmo que no es pot valorar la cultura teatral pel numero d’obres que es representen a una determinada ciutat.  Tots hem viatjat a Madrid i hem vist el tipus de Teatre que es fa, i salvant honroses excepcions, moltes de les obres son purament comercials i la majoria…. teatre escombraries.

Com es pot afirmar per exemple que el TEATRE LLIURE, no és una de les institucions mes riques culturalment parlant d’aquest estat en destrucció, anomenat Espanya???

Sincerament crec que TOT si val per desprestigiar CATALUNYA i tot el que representa amb un intent de menysprear el moviment de sobiranisme que està arrelant a gran velocitat casa nostre i que per cert els hi fa tanta por.

Una altra reflexió que os volia fer notar, i sempre sobre la nostra llista molt particular, de millors obres de la temporada, és que de les 26:

7 s’han representat al Teatre Lliure i 3 al Teatre Nacional de Catalunya… i la resta, 16  per la multitud de Teatres, alguns d’ells no massa coneguts pel gran public.  NO únicament es fa bon Teatre al grans Teatre públics de Catalunya … sinò que arreu de Catalunya, la creació Teatral és molt i molt rica.

Cargols i teatre

8 pensaments a “– Teatre – ENQUESTES CULTURALS MADRIZLEÑAS de dubtosa vàlua i maldestrament mal intencionades – 20/03/2014

 1. funkyover

  D’acord inicialment amb la teva puntuació de les millors obres, encara que “L’encarregat” pot merèixer un 5 sense problemes.
  L’altre part, el que veig és un reconeixement d’aquelles institucions (no totes) on l’idioma no és essencial.
  I tot el que no sigui castellà sembla que no interessa.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   No facis cas estricte de les meves valoracions…. “L’encarregat” com veuràs si cliques a sobre del nom ens va agradar moltíssim; de fet totes les que puntuem amb 4 estrelles tenen aquest significat “Ens ha agradat MOLT”.

   De totes formes, el meu post anava mes dirigit a demostrar que a Catalunya es representa molt bon teatre, sigui en la llengua que sigui (també he valorat com les millors, obres en castellà i d’altres de Teatre internacional en altres llengües).

   És curiós que l’únic reconeixement que es faci des de Madrid en l’aspecte teatral és la menció a TEMPORADA ALTA de Girona.

   Evidentment és un menyspreu a tot el que olori a Català. Estan malalts de debò….., ja s’ho faran!!!

   Ho dic jo, en MIQUEL, fill de galega i valencià…. o sigui compres dins del que s’anomena “El altres Catalans”. Nascut a Barcelona però, amb llengua i cultura maternes castellanes. Ara, als meus 61 anys i amb l’experiència de tots aquests anys, puc dir amb la veu ben alta que únicament sóc espanyol per imperatiu legal, però m’agradaria molt deixar de ser-ho el mes aviat possible.

   Respon
 2. josep

  Jo també penso que aquesta publicació “d’ìntelectuals anònims” no té cap més finalitat que el d’orientar (per dir-ho d’alguna manera) el patrocini d’empreses privades en una direcció molt concreta.

  Respon
 3. Albert G.

  Completament d’acord amb tu Miquel. L’odi que ens tenen es segurament una de les barreres mes altes que es poden per veure la qualitat de les nostres obres. Deixo caure una pregunta per si algú en vol assajar una resposta: Nosaltres, quina barrera ens posem quan mirem el seu, de teatre? (Si es que ens en posem alguna)

  I tornant al tema de l’odi que potser en tenen només dir-vos que l’odi es venç amb amor, per tant cal reconèixer també que s’hi fan molt bones obres allà.

  I penseu que som països diferents, les valoracions que fem del teatre Madrid potser serien semblants a les valoracions que fem (o ens fan) del teatre de Xèquia, Hungria, o Polònia.

  Salut i Teatre

  Respon
  1. Miquel Gascon

   No se pas si veritablement arriba a odi….. crec que la majoria el que sent és rebuig vers a Catalunya. El rebuig és segurament per la falta de coneixement i per campanyes mal intencionades que s’han fet durant moltes dècades. Segurament ara… estan dolguts perquè no entenen pas que vulguem ser lliures i no dependre del mateix estat que oprimeix a tots els pobles de la península.

   No poden entendre que una altra cultura a la seva, pugui viure o conviure amb la seva i al mateix territori. És una veritable llàstima, perquè encara no han entès res de la història….. el gran imperi espanyol, sempre s’ha perdut pel mateix…. no saben respectar a les cultures conquerides a base de sang, les menyspreen i les intenta absorbir i aniquilar. D’aquesta manera han perdut a traves dels anys quasi tot el que posseïen.

   Ara els hi passarà el mateix….

   Referent a Teatre, aquí tenim la gran sort de què també arriba el bon Teatre que es fa a la resta de l’estat, incloent Madrid. Ells, els madrilenys, crec que no poden dir el mateix. La gent mes culta de la capital no els importa pas veure pel.licules subtitulades…. però ay!!! veure Teatre en català sobretitolat en castellà és massa per ells…. no ho poden acceptar.

   Quina pena !!!

   Respon
  1. Miquel Gascon

   És impossible no fer cas a aquest centralisme que intenta anul·lar tota cultura diferent a la seva. Son xuminades clar… però sincerament aquestes xuminades fan mal i el pitjor de tot és que ells s’ho creuen.

   Respon

Leave a Reply