– Òpera – TOSCA (****) de Giacomo Puccini – Gran Teatre del Liceu – 14/03/2014

Aquest cap de setmana ha estat ben bé una “marató” musical i mai millor dit, perquè per l’ultim esdeveniment, el concert de l’OBC, per poder assistir varem haver de travessar la marató de Barcelona corrent al costat d’ells una estoneta fins poder arribar a l’altra banda de la Diagonal i continuar en nostre camí.

Però no avancem esdeveniments; el primer dels tres, va estar divendres amb l’assistència al Gran Teatre del Liceu per tal de gaudir d’una de les òperes que mes m’agraden … TOSCA de Giacomo Puccini.  Anavèm una mica sense gaires ganes, perquè les cròniques que havíem llegit eren bastant decebedores…. però varem tenir sort i dels 3 repartiments que es poden veure aquests dies de la mateixa opera a Barcelona, ens va tocar el millor de tots.

Tant és així que el Liceu va viure una de les seves grans nits amb la interpretació de la soprano Sondra Radvanovsky, en el paper de Tosca….. brutal!!!! Al finalitzar la famosa ària “Vissi d’arte” , el teatre dempeus va aplaudir forces minuts la seva gran interpretació.

Malauradament no estava a la mateixa alçada el seu enamorat Mario Cavaradossi, interpretat per Jorge de León; va esgarrar la famosa ària “Recondita Armonia” tot just començar el primer acte i desprès potser va millorar i va fer una quasi acceptable “E lucevan le stelle“.

En aquest cas us deixo les dues àries però tal i com s’han de cantar. Placido Domingo ho fa molt millor…. sens dubte

…. i ara en Jorge de León….. jutgeu….

Tosca és una òpera en tres actes de Giacomo Puccini sobre un llibret italià de Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, basat en el drama La Tosca, de Victorien Sardou. Es va estrenar al Teatro Costanzi de Roma el 14 de gener de 1900.

L’argument de Tosca és de tall polític, inserit en un ambient històric verídic que és l’Europa del 1800, i enmig de la invasió de Napoleó a Itàlia (batalla de Marengo) darrere de les seves idees revolucionàries.

Avui no em vull estendre massa i l’apunt serà breu; per tant no analitzaré cada un dels intèrprets que en general van estar força dignes;  l’orquestra va sonar molt bé sota la direcció de Paolo Carignani encara que trobo que a vegades el excés de volum tapava les veus. Molt bé el cor del Gran Teatre del Liceu i millor encara el Cor infantil d’amics de la unió de Granollers.

Referent a la posada en escena i l’escenografia de Paco Azorín, a mi em va agradar (sense tirar coets); vaig trobar molt encertat utilitzar l’estructura de l’església del primer acte que transformant-la d’una manera o d’un altre donaven un caire mes actualitzat de la producció.  Com ja sabeu, les produccions massa realistes teatralment parlant, no m’agraden gaire…. espero quelcom mes que uns “pastorets” alhora de veure una nova producció. Em pot agradar mes o menys, però aplaudeixo el risc de la innovació escènica.

Resumint…. ens va agradar molt (com sempre) l’opera Tosca, i si no fos pels desnivells enormes dels seus intèrprets; m’hauria haver-la valorada en cinc estrelles…. llàstima que en el seu conjunt no puc fer-ho.

DIRECCIÓ MUSICAL: Paolo Carignani 
DIRECCIÓ D’ESCENA I ESCENOGRAFIA: Paco Azorín
VESTUARI: Isidre Prunés / IL·LUMINACIÓ: Pascal Mérat 
Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del LiceuCor Infantil Amics de la Unió Granollers
REPARTIMENT:
Floria Tosca: Sondra Radvanovsky / Mario Cavaradossi: Jorge de León / Baró Scarpia: Ambrogio Maestri / Cesare Angelotti: Vladimir Baykov / Sagristà: Valeriano Lanchas / Spoletta: Francisco Vas / Sciarrone: Manel Esteve / Carceller: Dimitar Darlev / Un pastor: Elena Copons
NOVA COPRODUCCIÓ: Gran Teatre del Liceu / Teatro de la Maestranza (Sevilla)

This slideshow requires JavaScript.

________________________________________________________________________________
– Gran Teatre del Liceu – Preu de 220 € a 12 €  – ( abonament  32 € )
________________________________________________________________________________

Cargols Tosca

17 pensaments a “– Òpera – TOSCA (****) de Giacomo Puccini – Gran Teatre del Liceu – 14/03/2014

 1. josep

  Estic d’acord, globalment va ser una representació força bona, encara que en algun moment, el Jorge de Leon, (malgrat la seva entrega i bona voluntat) fes que no anés tot lo rodona que hauria d’anar. Però ja se sap, de Kaufmann només n’hi ha un, jajaja.
  Una abraçada

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Estem gairebé sempre d’acord en les nostres valoracions operístiques. Jo m’ho vaig passar força bé i això que les expectatives no eren gaire bones. La soprano Sondra Radvanovsky ens va compensar altres mancances.

   Una abraçada

   Respon
  1. Miquel Gascon

   Dimecres tens a la soprano Fiorenza Cedolins i al tenor Andrea Carè. No sé dir-te pas, perquè és un repartiment que no hem vist. L’òpera és preciosa i la posada en escena en el primer acte massa realista i a la resta innovador, però sense tirar coets.

   Ja ens direu que us ha semblat.

   Una abraçada

   Respon
  1. Miquel Gascon

   Hola Marc

   Tosca de per si, és una delicatessen, de principi a fi….. i la soprano Sondra Radvanovsky, un altre, ja que, té una veu extraordinària.

   El projecte que en Edu i tu heu començat, visitant mes de 300 poblacions de Catalunya amb menys de 250 habitants, em sembla molt engrescador. Una experiència en la que m’hauria agradat molt participar. http://www.microcatalunya.cat

   Felicitats per la iniciativa

   Respon
 2. Neus Mònico

  Nosaltres la vam anar a veure dissabte.
  El repartiment va estar bastant bé,tot hi que nosaltres no som gaire entesos,el José Ferrero (Mario Cavaradossi) i la Fiorenza Cedolins,ens van agradar molt com cantaven; però no podem dir el mateix de com actuaven….
  La Fiorenza no em va agradar gens la seva manera d’interpretar.
  L’escenografia no ens va agradar gaire,tot i que la del final de les reixes ens va convença una mica més.
  L’orquestra és cert que en algunes ocasions van tapar la veu dels cantants; tot i que nosaltres estàvem a platea, sisena fila.
  La música genial !!!!
  La nostra valoració en conjunt va ser de 8.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Tosca té unes àries prou conegudes per tothom i potser és una de les mes “comercials” que existeixen en el mon de l’òpera. Un senyal de l’anterior és que el Liceu ha programat per aquesta temporada ni mes ni menys que 15 representacions amb 3 repartiments diferents. Normalment el nombre de representacions a un altre òpera menys coneguda no passa de 6 i algunes encara menys.

   Totes les representacions estan venudes en la seva totalitat. Es la manera de què un teatre d’òpera sigui menys costos de suportar econòmicament parlant. El perill és que aquesta manera de ver es faci habitual i per tant totes les temporades tinguem programades les mateixes òperes de repertori….. i sobretot amb repartiments no massa adequats per la categoria internacional del Liceu.

   La propera òpera “la llegenda de la ciutat invisible de Kitej, de Nikolai Rimski-Kórsakov; ùnicament la representen 5 dies, però totes amb el millor i únic repartiment. És molt interessant a mida que vas coneixen òperes, descobrir noves o menys conegudes, com en aquest cas. Passa el mateix que en el Teatre…. si sempre anéssim a veure el mateix el teatre, estaria ja mort fa temps.

   A mi si em va agradar l’escenografia de Tosca, …poder menys al primer acte que la vaig trobar massa realista i de molt de cartrò pedra…. desprès amb les variacions amb la mateixa estructura la cosa va innovar i guanyar moltíssim.

   Per ultim, comentar-te que el millor so, mai és a les primeres fileres de platea (això si…la millor visió és excel·lent, i encara millor des de l’anfiteatre i així ho indiquen els preus); el SO puja amunt…. i els molt entesos, diuen que el lloc millor per escoltar és al cinquè pis, on l’orquestra i la veu és barreja amb una intensitat semblant.

   Una abraçada

   Respon
 3. montse

  Ole, ole: cinquè pis, darrera fila, central. Us ben asseguro que se sent molts bé. Això si, es veu mooolt lluny. Veurem avui.

  Respon
 4. montse

  Se´m va fer curta!
  Per mi, el millor Mario Caré.`
  Plenament d´acord, molts cops l`orquestra “es menjava els cantants”
  Per variar els finals mai són feliços, encara que això és el de menys.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Animeu-vos a abonar-se a tota la temporada. Nosaltres som del tor E, normalet els divendres nit…. no estem ben bé al centre, però veiem bé tot l’escenari, des de la fila 3 del 4art pis. Paguem per tota la temporada 200 euros.

   La temporada 2014-2015 – 7 òperes i un ballet, total 200,60 €

   Estic segur que gaudireu en totes les representacions.

   Una abraçada

   Respon
 5. montse

  Doncs no em faria res, Aquest any ens han tret 1 repre. Tenim el torn PA. 90 i escaig €.
  De tota manera, si n’hi ha alguna que interessa hi vaig el mateix dia, però te la jugues de no trovar entrada. Veurem!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Benvingut Quicosala a “Voltar i Voltar”.

   T’agraeixo moltíssim la teva aportació amb el reportatge sobre la participació del Cor infantil “Amics de la Unió” de Granollers, en aquesta magnífica producció de Tosca. És molt interessant veure la il·lusió d’aquests nanos en tot plegat.

   Estic segur que els lectors que ens segueixen també els agradarà.

   Si tens alguna informació sobre alguna actuació d’aquest Cor infantil, ens agradaria presenciar algun concert d’ells… i evidentment faríem la crònica corresponent com sempre fem de totes les activitats culturals a les quals assistim.

   Gràcies de nou

   Respon

Leave a Reply