– Voltar per la literatura : DOTZE LLUNES A SASKATCHEWAN d’August Bover Font

Per anar preparant el viatge que aquest estiu ens portarà a terres canadenques, vaig demanar al meu papa Noel particular aquest llibre.

Dotze llunes a Saskatchewan ens explica en clau de diari la estada del seu autor a la Gran Praderia Canadenca durant el curs 1976 / 1977

dotze-llunes-a-saskatchewan-9788499753669Com el mateix autor ens indica, la troballa de les cartes que setmanalment enviava a la seva família durant aquell curs escolar li han servit per recordar i resseguir els seus passos i escriure aquest llibre l’any 2012. Fou presentat el 3 de juliol de 2013 a la llibreria Alibri de Barcelona.

Tot i estar escrit en el present l’autor manté la veu narrativa en el passat amb petites referències al que està passant a Catalunya, partint de l’11 de setembre del 1976, la diada de Sant Boi (on nosaltres també hi varem ser), les expectatives que en aquell moment es tenien de l’evolució de la democràcia i la comparació amb el que viu al Canadà on conviuen anglòfons i francòfons.

L’any 1976 August Bover era un jove investigador contractat com a ”research assistant” del prestigiós professor Curt Wittlin a la Universitat de Saskatoon, una de les ciutats de Saskatchewan, una de les deu províncies del Estat federal del Canadà. La feina consistía en ajudar al professor en l’edició d’uns textos escrits en català medieval.

El llibre està estructurat en dotze llunes, els dotze mesos que va passar treballant allà. Son un homenatge al calendari lunar dels indis “cree”, nadius d’aquell territori :

 • Saskatoon_montageLluna de l’aparellament (setembre)
 • Lluna de les migracions (octubre)
 • Lluna glaçada (novembre)
 • Lluna dels arbres gelats (desembre)
 • La gran lluna (gener)
 • Lluna de l’àliga (febrer)
 • Lluna de l’oca (març)
 • Lluna de la granota (abril)
 • Lluna gestant (maig)
 • Lluna que surt de l’ou (juny)
 • Lluna que vola (juliol)
 • Lluna de la muda (agost)

És un llibre que ens posa en contacte amb una societat ben diferent a la nostra, una societat que viu en unes condicions climatològiques extremes, amb una geografia impressionant i d’un civisme exemplar.

Imatges de Saskatoon  coneguda com “Hub City” i com la “City of Bridges” pels seus set ponts que creuen el riu.

L’autor incideix de forma bastant insistent en la crueltat del clima, amb temperatures que baixen fins als 40º sota zero, grans nevades, forts vents  i una humitat pràcticament inexistent que genera molta electricitat estàtica.

“Un fet tan usual com obrir una porta esdevé un suplici per les grans enrampades que t’endus , t’hi deixes els dits cada vegada. …… Treure’s alguna peça de llana o de cotó en una habitació a les fosques provoca un festival de llumenetes i espetecs que és com presenciar un castell de focs artificials en miniatura …… “

……….

“I així i tot, de tant en tant cal entrar en alguna botiga per refer-se amb la calefacció”

……….

“És com una intensíssima pluja blanca, una autèntica cortina que sovint impedeix totalment la visibilitat”

………..

A ull nu es pot gaudir de la esplèndida bellesa, la varietat de les estrelles hexagonals que formen els cristalls de neu”

184

August Bover Font (Barcelona, 1949) es doctor en Filologia Romànica i catedràtic emèrit de filologia catalana de la Universitat de Barcelona. Ha publicat nombrosos treballs sobre literatura catalana de l’època moderna, llengua i literatura catalanes de Sardenya i sobre l’obra del poeta nord-català Josep Sebastià Pons.

Els seus poemes es troben en antologies i volums col·lectius i en revistes poètiques internacionals i han estat traduïts a diversos idiomes.

Dotze llunes a Saskatchewan” es un llibre àgil, entretigut i divertit, plè d’anecdotes i vivencies que ens apropan a un enorme pais amb el rerefons d’uns Paisos Catalans que lluitaven i lluiten per la seva llibertat.

“Barcelona havia esdevingut una capital quadribarrada, aquest Onze de Setembre de 1976 …….  Cada vegada que treia el nas per la finestra s’en veien moltes més, era com una erupció, ….”

Cargol canadenc

Deixa un comentari