– Dansa – BOLT (Cargol) (*****) de Dmitri Xostakóvitx – Bolshoi Theatre (medici.tv) – 07/02/2014

bolt-dmitri-shostakovich - cartell

Aprofito la tarda de divendres, que no treballo…. oe oe oe !!!, per fer una relaxació total en una tarda que per casualitats de la vida esdevé culturalment 100% russa.

Primer veig en directe la retransmissió de la inauguració dels XXII Jocs Olímpics d’hivern, que es disputen a la ciutat de Sotxi (Rússia). Aquesta és la segona vegada que uns Jocs Olímpics es realitzen en terres russes després de la celebració dels Jocs Olímpics d’estiu de 1980 a la ciutat de Moscou, en aquells moments capital de la Unió Soviètica i avui dia capital de Rússia.

A continuació i a traves de la cadena Medici TV a la que estic subscrita, veig aquesta producció de dansa, que es va gravar l’any 2005 al Teatre Bolshoi de Moscou. Es tracta de BOLT del compositor Dmitri Dmítrievitx Xostakóvitx.  El curiós del cas, és que la paraula BOLT si la traduïm del rus, vol dir CARGOL, encara que crec que no es refereix als cargols dels que faig col·lecció, i mes aviat es tracta d’un CARGOL de ferro per unir mitjançant una rosca dues parts d’una maquinaria.

Dmitri Dmítrievitx Xostakóvitx (en rus: Дми́трий Дми́триевич Шостако́вич) (Sant Petersburg, 25 de setembre de 1906 – 9 d’agostde 1975) va ser un compositor soviètic. Va tenir relacions difícils amb el règim, que va denunciar públicament la seva música el 1936 i el 1948. No obstant això, en públic es va mostrar lleial, prenent el carnet del PCUS en 1960 i arribant a ser membre del Soviet Suprem. Des de la seva mort, la seva actitud davant de la vida a l’URSS ha sigut tema de polèmica tant política com musical, discutint-se fins a quin punt hauria sigut un dissident clandestí, per bé que hi hagi acord pel que fa la seva obra artística, una de les més importants del segle XX en termes absoluts.

Després d’un període avantguardista inicial, Xostakóvitx es va adherir al romanticisme musical, en la línia de Mahler. No obstant això, va fer algunes incursions en el terreny de l’atonalitat.

Us deixo uns vídeos, per si us be de gust gaudir d’aquest meravellós ballet, interpretat pel cos de ball de la companyia del Teatre Bolshoi de Moscou.

El 1931 , el Teatre d’Art de Moscou va encarregar al jove heroi nacional Dmitri Shostakovich , de tan sols vint anys, per compondre la música d’un ballet que estava a priori  d’acord amb les regles del realisme socialista, representant i glorificant els valors de la URSS . No obstant això, després d’una primera representació del ballet, BOLT, l’obra de Xostakóvitx , va ser sospitós de ser satíric, i va ser immediatament prohibit.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.


El 2006 , Alexei Ratmansky va crear una nova versió per al Ballet Bolshoi . Aquesta versió  és la que va ser enregistrada i ara poden veure.

Shostakovich va compondre un ballet càusticament graciós, barrejant melodies populars amb música seriosa, música de circ, valsos, marxes, tangos. S’havia imaginat el seu ballet com una sàtira alegre del drama proletari. La seva intenció era posar en relleu la relació atzarosa i ambigua existent entre l’experiència proletària i la representació que es volia donar per l’avantguarda soviètica.

La coreografia d’Alexei Ratmansky es converteix en una veritable meravella, obrint amb un ballet de robots gegants i acaba en una gran desfilada de vermells esclatants com la pròpia sang.

Es tracta d’un ballet que no coneixia pas, i que m’ha semblat absolutament meravellós.

compositor: Dmitri Shostakovich – coreografia: Alexei Ratmansky – llibret: Viktor Smirnov  – vestuari:  Galina solovyova  – Il · luminacio: Gleb Filshtinsky – Director d’escena:  Simon Pastukh
Cos de Ballet del Teatre Bolshoi Acadèmic Estatal de Rússia
Orquestra de l’Estat Academic Bolshoi Theatre de Rússia  – Director:  Pavel Sorokin – Director de la pel · lícula: Vincent Bataillon – Durada: 01:27 min – Lloc: Teatre Bolshoi (Moscou, Rússia) – Data de producció: 2006
_____________________________________________________________________________
– Cinema a Can Voltaires – Subscripció a Medici TV
_____________________________________________________________________________

Cargols de russia

Deixa un comentari