… i quant no voltem…. Cinema a Can Voltaires – Gener 2014

Aquest any 2014, intentarem apostar una mica mes pel cinema i és que volem aprofitar les noves tecnologies que “l’any nou” ens ha portat a casa nostre, avançant-se uns dies als Reis de l’Orient.  Nova pantalla mes gran, amb connexió a Internet, 3D… i evidentment connectat a l’equip de musica… gairebé un petit cinema.   El primer que varem veure va ser una òpera (LA SONNAMBULA de Bellini), a traves del portal  Medici TV al que estem subscrits.

Però a partir d’ara, intentarem veure mes Cinema, amb unes condicions optimes i sense sortir da casa…. sense “VOLTAR” mes del que ja ho fem.

Les pel.licules que hem pogut veure durant el mes de gener 2014,  han estat les següents:

– 01 – BARCELONA, NIT D’ESTIU – (**) – Filmin – 04/01/2014

La nit del 18 d’Agost de 2013 el cometa Rose va creuar el cel de la ciutat de Barcelona. Un marc incomparable i massa gent sense dormir perquè no passi res… i en paral·lel, històries meravelloses. “Barcelona nit d’estiu”  es centra en sis contes lleugers amb un denominador comú: L’amor, i diverses de les formes en què pot complicar-nos la vida.

El millor : Els actors, el to unitari i la frescor de totes les històries.  Una pel·lícula delicada i detallista. Rodada a la ciutat en la que vaig néixer i que tan estimo….i descobrir de sobte que treballa un amic nostre… en Jordi Pérez i Soldevila (director de la Vilella Teatre). Pel·lícula sense gaires pretensions que l’únic que pretén es que l’espectador passi una bona estona.

Any: 2013 – duració: 95 min. – Catalunya – Director: Dani de la Orden – Guió: Daniel Gonzalez, Eric Navarro, Eduard Sola – Música: Joan Dausà – Fotografía: Ricard Canyellas
Repartiment: Francesc Colomer, Jan Cornet, Joan Dausà, Mar Del Hoyo, Laura Díaz, Miki Esparbé, Sara Espigul, Luis Fernández, Marc García Coté, Àlex Monner, Miriam Planas, Jordi Pérez, Alba Ribas, Santi Ricart, Pau Roca, Mingo Ràfols, Bárbara Santa Cruz, Bernat Saumell, Marta Soler, Elena Tarrats, Cristian Valencia, Claudia Vega, Peter Vives, Laura Yuste

–  Web

________________________________________________________________

– 02 – MUD – (****) – Filmin – 04/01/2014

En una illa del Mississippi, dos nois descobreixen a un fugitiu anomenat Mud. Ha matat un home per protegir a l’amor de la seva vida, Juniper, i ara s’amaga dels caçadors de recompenses. Els nois accedeixen a ajudar a reunir-se amb Juniper i preparar la seva fugida junts, sense saber que l’aparició de Mud significarà la fi de les seves a adolescències.

Un preciós retrat adolescent; descriu admirablement la fascinació d’aquests xavals cap al perill desconegut. Una pel·lícula amb una certa intriga derivada d’una història d’adults, cruel i tan crua com càlida… però que al mateix temps esta impregnada d’amor i tendresa.

Premis:

2012: Festival de Cannes: Secció oficial de largmetratges
2013: National Board of Review (NBR): Top 10 pel.lículas independents
2013: Independent Spirit Awards: millor repartiment. Nominada a millor director
 
Any: 2012 – duració: 130 min. – Estats Units – Director: Jeff Nichols – Guió: Jeff Nichols – Música: David Wingo – Fotografía: Adam Stones
Repartiment: Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Jacob Lofland, Reese Witherspoon, Sam Shepard, Ray McKinnon, Paul Sparks, Bonnie Sturdivant, Sarah Paulson, Michael Shannon, Joe Don Baker, Stuart Greer

Web

________________________________________________________________

– 03 – AVATAR – (3D) – (*****) – Blu Ray 3D – 05/01/2014

Any 2154 . Jake Sully, un ex- marine condemnat a viure en una cadira de rodes , continua sent, tot i això , un autèntic guerrer . Precisament per això ha estat designat per anar a Pandora , on algunes empreses estan extraient un mineral estrany que podria resoldre la crisi energètica de la Terra . Per contrarestar la toxicitat de l’atmosfera de Pandora , s’ha creat el programa Avatar , gràcies al qual els éssers humans mantenen les seves consciències unides a un avatar : un cos biològic controlat de forma remota que pot sobreviure en l’aire letal . Aquests cossos han estat creats amb ADN humà , barrejat amb ADN dels nadius de Pandora , els Na’vi . Convertit en avatar , Jake pot caminar altra vegada . La seva missió consisteix a infiltrar-se entre els Na’vi , que s’han convertit en el major obstacle per a l’extracció del mineral . Però quan Neytiri , una bella Na’vi , salva la vida de Jake , tot canvia : Jake , després de superar certes proves , és admès en el seu clan . Mentrestant , els homes esperen els resultats de la missió de Jake.

Immensa en tots els sentits. Avatar és un aclaparador espectacle d’immersió. L’art de la tecnologia 3D ens submergeix dins, però és la viva raresa del misteriós món tropical imaginat per Cameron el que ens manté fascinats. Un espectacle únic, paisatges sorprenents, una narració excitant i un missatge antiimperalista i de tornada a la naturalesa.

Premis :
2009: 3 Oscars: fotografía, direcció artística, efectes visuals. 9 nominacions
2009: 2 Globos d’Or: millor pel.licula, director. 4 nominaciones
2009: 2 Premis BAFTA: diseny de prod. , efectes especials. 8 nom.
2009: Asociació de Crítics de Los Angeles: millor diseny de producció
2009: 6 Critics’ Choice Awards, incluint millor pel.lícula de acció. 9 nominacions
2009: Premis César: Nominada a millor pel.lícula extranjera
2009: Asociació de Crítics de Chicago: 2 Nominacions
 
Any: 2009 – duració: 161 min.- Estats Units – Director: James Cameron – Guió: James Cameron – Música: James Horner – Fotografía: Mauro Fiore
Repartiment: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodríguez, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, Wes Studi, CCH Pounder, Laz Alonso, Dileep Rao

________________________________________________________________

– 04 – VICENTE FERRER – (**) – TVE La 1 – 09/01/2014

Imanol Arias dóna vida a Vicente Ferrer, un home que va triar l’acció com a mètode per lluitar contra la pobresa, transformant la terra desnonada d’Anantapur, un districte desèrtic de l’Índia, en un paisatge fèrtil i productiu. La pel·lícula es centra en els últims trenta anys del jesuïta català per narrar la seva batalla contra enemics que d’entrada, semblen imbatibles.

La història d’un home bo, que va lluitar per els seus ideals …i que no va dubtar en deixar els jesuïtes, perquè els seus superiors l’impedien desenvolupar els seus projectes. Desprès es va casar i va tenir fills i això a l’època franquista era un sacrilegi; el van convertir en un proscrit davant d’aquell regim catòlic/totalitari. Interessant pel·lícula per conèixer una mica mes en profunditat la vida d’aquest català universal.

http://www.rtve.es/alacarta/videos/vicente-ferrer/

Any: 2013 – Durada: 104 min. – Catalunya – Director: Agustín Crespi – Guió: Patrick Buckley, David Planell – Fotografia: Tote Trenas

Repartiment: Imanol Arias, Aida Folch, Josep Maria Pou, Carles Canut, Alba Flores, Jaskaran Brady

________________________________________________________________

  – 05 – 127 HORAS – (***) – Blu Ray –  10/01/2014

Basada en la història real d’Aron Ralston, un intrèpid muntanyenc i escalador nord-americà que es va fer famós perquè al maig de 2003, durant una escalada pels poc transitats canons de Utah, va patir una caiguda i va quedar atrapat dins d’una profunda esquerda. Després de diversos dies immobilitzat i incapaç de trobar una solució alternativa, va haver de prendre una dramàtica decisió.

Un trepidant espectacle visual ple de supens.  La pel·lícula et commou, et sacseja i et transmet l’alegria d’estar viu. “127 Horas” ofereix un repte esglaiador per a un cineasta: com fascinar al públic quan el teu protagonista ni tan sols es pot moure?. Les aportacions dels exteriors són d’una exemplar espectacularitat.

Premis:
2010: Oscar: 6 nominacions, incloent millor pel · lícula, guió i actor (Franco)
2010: Globus d’Or: 3 nominacions: actor drama (James Franco), guió i BSO
2010: Premis BAFTA: 8 nominacions, incl. millor film britànic, director i actor
2010: Independent Spirit Awards: Millor actor (Franco). 3 nom., Incl. millor pel · lícula
2010: American Film Institute (AFI): Top 10 – Millors pel · lícules de l’any
2010: Critics ‘Choice Awards: Millor cançó. 8 nom., Incl. millor pel · lícula
any: 2010 – duració: 93 min. – Regne Unit – Director: Danny Boyle – Guió: Simon Beaufoy, Danny Boyle – Música: A.R. Rahman – Fotografía: Anthony Dod Mantle, Enrique Chediak
Repartiment: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn, Clemence Poésy, Treat Williams, Kate Burton, Lizzy Caplan

Web

________________________________________________________________

– 06 – Z GUERRA MUNDIAL (3D) – (***) – Blu Ray 3D –  12/01/2014

Quan el món comença a ser envaït per una legió de morts vivents, Gerry Lane (Brad Pitt), un expert investigador de les Nacions Unides, intentarà evitar la fi de la civilització en una cursa contra el temps i el destí. La destrucció a què es veu sotmesa la raça humana el porta a recórrer el món sencer buscant la solució per frenar aquesta horrible epidèmia.

Un munt de impressionants peces embastades entre si, en comptes d’una bona història narrada de manera convincent. Hi ha algunes sorpreses narratives en la pel·lícula i no hi ha els diàlegs ximples i sorollosos que habitualment infecten aquest gènere. No tracta d’anar més enllà dels límits de l’entreteniment comercial, però fa el que pot per trobar maneres interessants de fer que passem el temps. En format 3D és realment espectacular.

Premis:
2013: Satellite Awards: Nominada a millors efectes visuals
Any: 2013 – durada: 116 min. – Estats Units – Director: Marc Forster
Guió: J. Michael Straczynski, Matthew Michael Carnahan – Música: Marco Beltrami – Fotografia: Robert Richardson
Repartiment: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, David Morse, Matthew Fox, Eric West, James Badge Dale, David Andrews, Peter Capaldi, Ludi Boeken, Fana Mokoena, Abigail Hargrove, Elyès Gabel, Pierfrancesco Favino, Moritz Bleibtreu, Ruth Negga

Web

________________________________________________________________

– 07- LOS CULPABLES – (***) – BTV –  26/01/2014

Un home de negocis que veu venir la fallida de la seva empresa, decideix fingir la seva pròpia mort amb la complicitat de la seva dona i l’amant d’aquesta, metge de professió, que haurà de signar el certificat de defunció. Amb això el marit aconseguirà cobrar la seva pròpia assegurança de vida de cinc milions de pessetes amb la que podrà iniciar una nova vida a Suïssa, i la parella d’amants tindrà el camí lliure per casar-se.

Una pel.licula espanyola de l’any 1962, amb un guió molt ben treballat on l’intriga i el genere negre esta molt ben representat. Una veritable sorpresa que a vegades la televisió ens ofereix a l’intentar veure quelcom “potable” fent zaping.

any 1962 – Durada 88 min. – país Espanya – Director Josep Maria Forn – Guió Luis Alcofar, Josep Maria Forn, Jaume Salom – Música Federico Martínez Tudó – Fotografia Ricardo Albiñana
 Repartiment Tomás Blanco, Florencio Calpe, Susana Campos, Félix Fernández, Luis Induni, Yves Massard, Gonzalo Medel, Carmen Mejías, Salvador Muñoz, Joaquín Navals

________________________________________________________________

Catgol i cinema

6 pensaments a “… i quant no voltem…. Cinema a Can Voltaires – Gener 2014

  1. montse

    Felicitats pel regal de reis!!
    Desconeixia que encara hi havien pantalles més grans que la que teníeu. He, he!!
    Que la gaudiu molt i ens en feu cinc cèntims!!

    Montse

    Respon
  2. Imma C.

    hola!
    vam veure MUD de Jeff Nichols al cinema, de tant que ens va agradar vam anar a un vídeo a buscar una altra pel.lícula del mateix director: TAKE SHELTER (2011). Una altra bona pel.lícula.

    Respon
  3. Txell i Xavi - Estem de vacances

    Hola Miquel i Imma,

    A partir d’ara us anirem seguint en la nova aposta pel cinema i les recomanacions cinematogràfiques, de moment ens apuntem MUD, que pinta molt bé.

    Per cert, nosaltres fa temps que tenim un post a mig escriure sobre pel·lícules de viatges i una de les que no pot faltar és: “INTO THE WILD”. Enmig de la Natura o Hacia Rutas Salvajes, és l’adaptació de la novel·la Into the Wild, escrita per Jon Krakauer el 1998, que relata la història real de Christopher McCandless. TOTALMENT RECOMANABLE!!!! ja ens explicareu l’experiència!

    «Happiness only real when shared»
    (Així que el blog ens ajuda a tots a compartir-la una mica més!)

    Una forta abraçada!!!
    Txell i Xavi

    Respon
    1. Miquel Gascon

      Si les pel•lícules les veiem a una Sala de cinema, com sempre farem la crònica corresponent; en canvi, si son pel•lícules que veiem a casa des de el sofà les agruparem en una sola crònica mensual i amb comentaris molt reduïts.

      “Hacia rutas salvajes”, com viatgers que som, no ens la varem perdre quant es va estrenar a Barcelona. La recordo molt vagament però tinc escenes que encara m’apareixen davant dels ulls com si fos ara mateix, especialment els paisatges i alguna escena d’una caravana que sembla abandonada en mig de la natura, on es refugia el protagonista. No descartem revisar-la de nou, si la trobem fàcilment.

      M’alegro molt de que compartim aficions a banda dels viatges.

      Una abraçada

      Respon

Deixa un comentari