Sorpresa majúscula del treball d’aquesta nova companyia teatral que es presenta amb el seu primer espectacle davant del públic. La Cia. Bratislava està composada per tan sols cinc joves, el director musical al piano en directe i quatre actors que es buiden literalment al escenari amb un seguit de corredisses per anar canviant de personatge una vegada i un altre, amb una vitalitat envejable.
Teatre musical de petit format, presentat d’una manera força desenfadada i divertida, on els personatges es reconeixen segons la cassola de cuina, pot, motllo de fer pastissos o qualsevol estri de cuina que utilitzin com a barret.
Les cançons traduïdes al català per la pròpia companyia i cantades quasi be “a cappella”, sense amplificació i amb l’únic acompanyament d’un piano en directe. Es tracta d’una opereta amb musica de Jacques Offenbach i llibret d’Henri Meilhac i Ludovic Halévy.
Val a dir també que l’adaptació tant en dramatúrgia com en les propies cançons del espectacle esta realitzada per ells mateixos.
La historieta es el de menys…. es tracta d’una crítica al mon militarista. La protagonista de tot plegat és “la gran duquessa de Gerolstein” que fa anar de corcoll a tots el soldats dels que s’encapritxa i que fa sevir la guerra com a simple divertiment.
La gran duquessa de Gerolstein es va estrenar a l’any 1867 al Théâtre des Variétés de París, tot coincidint amb l’Exposició Universal. A la seva estrena van assistir l’emperador Napoleó III; Eduard VII d’Anglaterra, el tsar Alexander II de Rússia, l’emperador d’Àustria Francesc Josep i Otto von Bismarck de Prússia, entre d’altres. Va ser estrenada a Londres mesos després a Nova York. La gran duquessa de Gerolstein avui en dia, es representa poc.
Pot agradar o no, però el que es indubtable és que el resultat d’aquesta adaptació te força qualitat interpretativa i vocal. A nosaltres ens va agradar força, i mes si pensem en els pocs mitjans dels que disposen. Creiem que sentirem parlar d’ara endavant de la Cia. Bratislava.
La companyia Bratislava, sorgeix d’un taller d’interpretació durant el curs 2010-2011 a l’Escola Superior d’Art Dramàtic del Institut del Teatre de Barcelona), de la direcció general de Víctor Álvaro i la direcció musical de Ferran Martínez. Aquest taller era una adaptació del musical Casta Diva de “El Musical Més Petit”, dirigit pel Daniel Anglès i Víctor Álvaro amb música de Daniel Espasa.
La Companyia s’ha format amb les ganes de continuar amb el procés i entesa artística i desenvolupar una línea diferent per a treballar el gènere Musical. A més vol potenciar la idea d’intèrprets complets o actors-cantants-músics, una fórmula molt estesa en el món anglosaxó però gairebé inexistent a casa nostra.
Espectacle que recomanem a tothom, especialment per els teatraires que els agrada els musicals…. i es que a mes a mes la musica de Offenbach, es bellíssima. Creiem també que podria agradar als nens, per el que es podria enfocar també al públic familiar.
Traducció i Adaptació: Companyia Bratislava
Direcció: Víctor Álvaro
Direcció musical: Ferran Martínez Palou
Coreografia: Jordi Ribot Thunnissen
Intèrprets: ANNA ARENA – LAURA PAU – MONICA PORTILLO – ALBERT RUIZ
Escenografia i Vestuari: Companyia Bratislava – Producció: Associació artdevellut Tècnic llums i so: Sergi Coch
_____________________________________________________________
Retroenllaç: Comencem el segon mes de funcions al Teatre Gaudí | Laura Pau
Retroenllaç: Per Setmana Santa, Almeria Teatre | Laura Pau