– Teatre – LO UNICO QUE NECESITA UNA GRAN ACTRIZ, ES UNA GRAN OBRA Y LAS GANAS DE TRIUNFAR (***) – Sala Atrium – 16/01/2014

Es difícil expressar amb paraules, almenys per mi,  el cúmul de sensacions que ahir varem tenir a l’estrena a Barcelona d’aquesta  proposta internacional de teatre alternatiu. Una producció de teatre mexicà que va estar actuant ja a la fira de Teatre de Tàrrega, on va triomfar… i que ara mateix està fent una petita gira per l’estat espanyol..

Lo único que necesita una gran actriz - Sala Atrium 3-imp

“Vaca 35 Teatro en Grupo”, ara mateix aterren a Barcelona (amb el 4t projecte de la companyia),  i estaran a la Sala Atrium fins al 2 de febrer; venen d’actuar unes setmanes a les “Naves del español Matadero” de Madrid… i quan surtin d’aquí, molt possiblement actuïn també a San Sebastià.

Es tracta d’una versió lliure de l’obra “Les criades” (Les Bonnes) del dramaturg francès Jean Genet, escrita l’any 1947.

Clara i Solange són dues germanes que treballen com a criades per una dama de l’alta burgesia francesa, amb la qual mantenen una relació no sempre fàcil. Quan la Senyora està absent, ambdues emprenen un joc d’interpretació, en què s’intercanvien els papers, i assumeixen el personatge de la seva cap. En aquests jocs, que porten a terme al dormitori de la Senyora, es pot apreciar els sentiments de les dues cap a la propietària: amor i admiració, però també enveja i odi.

Segurament va ser un error el fet d’asseure’ns a la fila 1 (dins del mateix espai escènic), ja que al principi sobretot, varem arribar a témer, fins i tot, per la nostra integritat física.  I és que de la primera escena “estàtica” on les dos intèrprets es miren als ulls en una mena d’experiència iòguica tàntrica, es passa de sobte a un esclat brutal on la violència oral i física és la protagonista…. on els crits histèrics a un nivell de volum insuportable, provoca el rebuig i el desconcert mes absolut dels espectadors.

Les baralles de las dues germanes t’incomoden fins a tal punt de que a la poca estona et planteges d’aixecar-te i marxar de la Sala.  El contrast del físic de  les dues actrius també es impactant… una gairebé un secall anorèxic i l’altre amb una obesitat mòrbida  que llueix sense cap tipus de complex…. ans el contrari, orgullosa del seu abundant  físic i de posseir un cos  farcit de carn que atrau les mirades de molts homes.

Però el que realment ens va atrapar personalment d’aquesta  proposta es la facilitat que amb menys d’un hora que dura l’espectacle, es el fet de passar de la violència mes extrema, a la tendresa mes absoluta ja a les acaballes de la representació … en una escena on les dues dones abraçades en el llit, s’acaronen… explicant-se l’una a l’altre un conte de fades.  En aquest trajecte de extrem a extrem, les dos actrius passen per tots els estadis possibles on l’home, en les seves relacions humanes va transformant l’odi inicial,  en humor,  amor i fins i tot en veritable tendresa, perquè a la fi, l’unic cert, es que es necessiten l’una a l’altre per sobreviure….. com gairebé li passa a tots els essers humans.

L’obra pot agradar o no, però el que es indiscutible es que les actuacions de les actrius Diana MagallónMari Carmen Ruiz … es insuperable.

En resum, un espectacle impactant, des de tots els punts de vista; difícil de recomanar, degut a que es tracta  d’una manera nova i molt especial d’enfocar el teatre, amb molt poc text i amb molta “teatralitat” que es basa en una activitat física extrema i molt visual que deixen a les dues actrius al límit de l’extenuació.

Ahir ens van fer saber desprès dels aplaudiments  que els components de la Cia Vaca 35 Teatro en Grupo, estan emocionats de poder fer temporada a Barcelona i tal com ho deien m’ho crec…. estaven exultants i feliços.

Als que sou realment TEATRAIRES, ….. crec sincerament que us agradarà viure en directe aquesta experiència.  Ahir la Sala, estava ben farcida d’actors catalans, atrets per aquesta nova forma de teatralitat.

 Vaca 35 Teatro en Grupo: Un grup d’actors i creadors de teatre joves que es reuneixen a la necessitat d’exposar i proposar totes les seves inquietuds sobre la base del art del teatre.  El grup es va formar l’any 2007 i des de llavors treballa en muntatges, escènics així com en el seu entrenament físic-vocal i diverses sessions d’estudi.
Per al grup és prioritat oferir una alternativa teatral, que trenqui amb els estereotips establerts dins de l’oferta actual del teatre mexicà. Brindant horitzons teatrals que condueixen als seus espectadors, actors i a tots aquells que participen en el desenvolupament del fet teatral, a una experiència molt més rica i compromesa amb l’obra mateixa.

Autor  creació teatral a partir de Las criades de Jean Genet 
Direcció i disseny espacial : Damián Cervantes
Actrius : Diana MagallónMari Carmen Ruiz
Companyia  Vaca 35 Teatro en Grupo (Mèxic)

Es representarà a la Sala Atrium de Barcelona fins el 2 de febrer 2014

This slideshow requires JavaScript.

_____________________________________________________________

– Sala Atrium – Preu 19 € –  (preu pagat:  9,50 € – TresC)
_____________________________________________________________________________

Cargol extrany

 

Leave a Reply