– Concert – ELS PASTORETS (***1/2) – Cor Vivaldi – Auditori Axa – 22/12/2013

El passat diumenge 22 de desembre, varem ser convidats de nou a un concert del COR VIVALDI al lloc on habitualment actuen… a l’ Auditori Axa.  Aquest cop a escoltar una obra molt adient a aquestes dates de Nadal, ELS PASTORETS, música de l’Albert Guinovart i lletra de Jordi Galceran, que nosaltres no havíem encara escoltat mai.

Cor Vivaldi - Els Pastorets 2-imp

Crec que la millor carta de presentació d’aquesta obra es utilitzar les mateixes paraules de l’ànima d’aquesta coral, el seu director Oscar Boada:

Totes les cultures cristianes tenen alguna història nadalenca que els representa. A Finlàndia, per exemple, hi ha una història anomenada Marjatta, en que la verge concep a partir de menjar un fruit del bosc i dona a llum amb un cavall escalfant-la amb el seu alè. A Anglaterra, el conte de Nadal de Dickens amb l’avar Mr. Scrooge redimit per l’amor, probablement s’emportaria el protagonisme màxim. A Alemania i als països nordics, Santa Klaus (Sant Nicolau: algú em pot dir què hi fa el bisbe de Mira tan lluny de la seva Turquia natal?) el fabricant de joguines i els seus rens serien, sens dubte, representants ideals de les seves tradicions. A Euskadi, l’Olentzero, un carboner brut i gras (el Pare Donóstia deia que era un capgròs sense intel·ligència…) que porta els regals de nadal als nens. Però i a Catalunya? A Catalunya tenim el Tió de Nadal, naturalment, però clar, un tronc, per molt màgic que pugui ser, és difícil que pugui tenir aventures excitants… per això, a Catalunya hi tenim una història que és tan representativa del Nadal com els galets, com el pollastre farcit o els canelons: Els Pastorets!

També os deixo  5 seqüencies del propi concert, que vaig gravar amb el seu consentiment. Encara que sóc conscient de què la qualitat de la gravació no és la que es mereixen, prefereixo que almenys tingueu l’oportunitat de conèixer el “COR VIVALDI, petits cantors de Catalunya”,  que enguany ha obtingut el reconeixement de la Generalitat de Catalunya amb la preuada Creu de Sant Jordi 2013.

…. en Oscar Boada continua dient:

Els Pastorets, ja siguin de Pitarra o bé de Folch i Torres sense oblidar d’altres autors que també van servir la seva versió, ha esdevingut el gran clàssic de les festes nadalenques. I…els Pastorets de Galceran/Guinovart? Què passa amb ells? No han esdevingut un clàssic? També, també!

Els pastorets de Guinovart/Galceran, que tal i com dirien els reis catòlics, “tanto monta, monta tanto”, han esdevingut el clàssic de Nadal del Cor Vivaldi!

Cor Vivaldi - Els Pastorets 3-impDes de que van veure la llum, al ja llunyà desembre de 2006 amb una primera execució amb Guinovart al piano i Galceran a la narració, han estat interpretats diverses vegades i fins i tot han traspassat les fronteres i s’han posat en escena a Logroño i Molina de Segura, a Múrcia! Comparativament, a Catalunya, la demanda no ha estat tant important com hom podria pensar. Potser per allò que ningú és profeta a casa seva? Pse…. Han anat a alguns llocs, clar, a Sant Pere de Torelló, Santa Coloma, Girona i s’han interpretat també a l´Auditori de Barcelona i, clar està, a casa nostra, a l’ Auditori Axa, però costa d’entendre com un text tan àgil i refrescant com el de Galceran, unit a la música inspiradíssima de Guinovart, no han aconseguit que els nostres programadors els demanessin “heri, nunc et semper”.

Quines coses! No serà per qualitat, no… això és indiscutible…per això no puc deixar de pensar que si, enlloc de ser una història en català, ho fos en anglès, portés per títol The little Shepherds i el nom dels autors fos Harvey/ Morrison, es programaria arreu, se’n hauria fet una gran pel.lícula i una sèrie de dibuixos animats que es diria aixi com “Little Luke and Mushroom “ i seria, està clar, un gran èxit de taquilla.

Oscar Boada

Com no podria ser d’un altre manera el concert ens va agradar força, encara que en altres ocasions potser l’hem gaudit mes encara; la rao segurament és l’obra escollida, que encara que és molt interessant, no ens ha fet vibrar tant com altres vegades.  Però, les veus del Cor Vivaldi i la seva qualitat, son cada dia mes inqüestionables i a cada concert al que assistim veiem com es superen a si mateixos. A nosaltres, en moltes ocasions al escoltar les seves veus, se’ns posa literalment la pell de gallina, i ens emociona.

Un dels moments culminants d’aquest concert és quan darrera nostre, al mig del passadís es va començar a escoltar la veu de la LISA, una nena de 10 anys, que nosaltres varem veure debutar al Cor Vivaldi ara fa 8 mesos.  Increïble!!!

Cor Vivaldi – Els Pastorets de Guinovart/Galceran

Direcció: Oscar Boada

Violí: Edurne Vila – Clarinet: Francesc Puig – Contrabaix: Guillermo Prats –         Percussió: Ferran Armengol – Piano: Josep Buforn – Narradora: Elisabet Egea

_____________________________________________________________________________
– Auditori Axa – INVITACIÓ
_____________________________________________________________________________
Cargols Nadalencs - Regal dels amics Lluis i Neus-imp

Cargols Nadalencs – Regal dels amics Lluis i Neus

Leave a Reply