– Teatre – SOMNI D’UNA NIT D’ESTIU – PROPELLER (*****) – Teatre Municipal de Girona – 05 /12/2013

Midsummer Night’s Dream“(Somni d’una nit d’estiu) – Espectacle en anglès sobretitulat en Català.

Propeller - Temporada Alta Girona 3-imp

La nit del passat dijous 5 de desembre, no era una “nit d’estiu”… mes aviat tot el contrari, una nit freda en la que ens va vindre de gust una tassa de xocolata calenta abans d’entrar al Teatre Municipal de Girona. El que si va coincidir plenament amb el títol, es que va estar una nit realment MÀGICA.

Anàvem amb ganes, però al mateix temps amb una mica de por, ja que ara fa dos anys varem anar a Temporada Alta a veure un altre representació dels Propeller… i varem sortir a la mitja part emprenyats com dues mones, ja que la sobretitulació no es veia gens des de les butaques que havíem comprat. Al tractar-se d’un espectacle en anglès, per nosaltres mes que un espectacle va ser un suplici.  Ara ens hem tret l’espina que encara teníem clavada i ja os puc dir que les properes temporades Altas, serem uns seguidors mes d’aquesta companya anglesa.

Midsummer Night's Dream PROPELLER

Propeller  es tracta d’una companyia de Teatre anglesa que està formada únicament per actors homes, tal com es feia a l’època isabelina a Anglaterra (1558 fins 1625), ja que estava prohibit que les dones actuessin davant del públic. Era precisament l’època que va viure William Shakespeare (1564 – 1616).

Emprar a actrius estava prohibit per la llei, i així es va mantenir durant el segle XVII, fins i tot sota la dictadura puritana. Els personatges femenins eren llavors representats per nois.

 Aquesta companyia esta especialitzada en representar textos de William Shakespeare i el seu respecte absolut als seus textos, arriba fins i tot en la manera de representar-los. Crec que a Barcelona no han actuat mai; en canvi a Girona es la sisena temporada Alta que actuen amb moltissims seguidors que es disputen les localitats. Aquest any han omplert la Sala en les quatre funcions… i és que ja es tracta casi com un ritual de Temporada Alta. Aquest any ens han portat el  clàssic “Midsummer Night’s Dream”(Somni d’una nit d’estiu) , muntatge que va ser estrenat per ells l’any 2009.

Midsummer Night's Dream PROPELLER 4

Ara, adequadament revisat i amb actors nous  (només repeteix l’actor Chris Myles en un altre personatge); en total son 14 intèrprets que fan un munt de papers que van intercalant i variant de personatge constantment.  Al començament surten tots vestits amb una mena de pijama blanc de cos sencer, asseguts a l’escenari i a mida que es representa aquesta comèdia es van superposant distintius que treuen d’un bagul, com barrets, barbes, perruques i coloraines per tal de que el públic distingeixi perfectament el personatge que interpreten.

Aquesta comèdia és una farsa perfectament construïda que condueix al públic a un viatge d’anada i tornada a la histèria. És una història bella i commovedora. En aquest muntatge els Propeller han volgut copsar la màgia i el surrealisme de l’obra. Un follet,  Puck, apareix enmig de la boira i construeix els seus esperits i fades coma personatges de la seva història. El viatge que empren el públic és encantador, salvatge i ple de sorpreses màgiques…. 

Midsummer Night's Dream PROPELLER 2

La escenografia tota ella blanca és senzilla, però espectacular; representa una mena de golfes amb un munt de cadires de diferents mides i formes enganxades a la paret i a mitja alçada (com si es tractessin que quadres de pintura). Aquestes cadires es transformen en una mena de passarel·la per on deambulen també els actors a un segon nivell. Plàsticament bellíssim.

Es tracta d’un muntatge que vol representar un mon surrealista on el director Edward Hall, ha creat el mon màgic de les fades i els mortals que tenen que patir els desitjos capritxosos dels Déus. El text de totes les obres de Shakespeare, per el que sembla, per els Propeller es intocable.

L’espectacle des del inici a la fi va ser una autèntica delícia… és quasi be una coreografia perfecte on tot està estudiat fins a l’últim detall.  Dues hores i mitja de magnifiques interpretacions, totes elles “corals” sense destacar cap actor en concret, ja que destacaven tots ells en el seu conjunt i es que no destacar i sentir-se partícips d’un grup es la seva manera de fer.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Nosaltres a la primera fila del galliner (per error, ja que a Girona l’amfiteatre és l’últim pis… i no vaig caure al comprar-les). El que al principi semblava un mal inici per la situaciò de les nostres localitats, es va anant convertint poc a poc en unes localitats privilegiades amb perfecte visió del conjunt, el que ens va donar segurament la imatge perfecte de la coreografia buscada expressament per els Propeller.

Varem riure un munt per les exagerades interpretacions d’alguns intèrprets transvestits… varem escoltar el meravellós so que fluïa de les paraules que els actors recitaven, del text de Shakespeare (el nostre coneixement del angles es quasi be NUL). El simple so i la manera de recitar ja era tot un espectacle.  Les interpretacions, la mímica… el moviment, el canvi de personatge en segons, el bon rotllo que transmetem, tot …. es una classe pràctica de Teatre, que fan que no t’adonis quant acaba l’espectacle que han passat mes de 2 hores i mitja.

Es de destacar que a mes a mes, a la mitja part, sense descansar, van sortir al vestíbul i en les escales que van de platea al primer pis, ens varen estar cantant forces cançons amb un humor envejable.

Imperdonable que els programadors Culturals de Barcelona, no pensin en portar-los a casa nostre.  Us recomano que esteu a la aguait la temporada vinent a Temporada Alta de Girona,  ja que amb tota seguretat tornaran per setè any consecutiu.  Allà ens trobareu de ben segur.

La nostra valoració es de 5 estrelles que com sabeu es la màxima que atorguem durant les nostres “voltades” per els mons culturals al nostre abast.

Propeller - Temporada Alta Girona 29-imp

______________________________________________________________

Direcció: Edward Hall
Posada en escena i escenografia: Michael Pavelka – Disseny de llums Ben Ormerod – Musica: Propeller – Só: David Gregory – Adaptació del text: Edward Hall & Roger Warren – Director adjunt: Dugald Bruce-Lockhart
Theseus/ Fairy: Dominic Gerrard – Hipployta/ Fairy Will Featherstone – Egeus/ Quince/ Fairy David Acton – Hermia/ Snug/ Fairy Matthew McPherson – Demetrius/ Fairy Arthur Wilson – Lysander/ Fairy Richard Pepper – Helena/ Fairy Dan Wheeler – Bottom Chris Myles – Flute/ Fairy Alasdair Craig – Puck Joseph Chance – Snout/ Fairy Lewis Hart – Oberon Darrell Brockis – Titania James Tucker – Starveling/ Fairy Matthew Pearson

_____________________________________________________________

– Teatre Municipal de Girona – Preu de 22 a 35 € –   ( preu pagat 18,70 € – TresC)
_____________________________________________________________________________

Cargol Shakespeare

4 pensaments a “– Teatre – SOMNI D’UNA NIT D’ESTIU – PROPELLER (*****) – Teatre Municipal de Girona – 05 /12/2013

 1. Imma C.

  hola!
  Vam anar a veure MIDSUMMER NIGHT´S DREAM de PROPELLER davant la bona premsa de les altres vegades que havien vingut al TEMPORADA ALTA. Fidels al SHAKESPEARE original ens endinsen en un món fantàstic, un bosc de fades…Interpretacions impressionants.
  Escenografia blanca, per una nit d´estiu, excel.lent.
  La vostra crònica ens recorda el bon moment de TEATRE, Shakespeare en estat pur.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Crec que tots els que hem tingut la sort de veure aquest espectacle, pensem gairebé el mateix…. TEATRE PUR i uns grans professionals.

   Les cares de felicitat que es veien a la sortida era una evidencia del que havíem viscut dins la Sala.

   Gràcies per deixar també aquest cop la vostre opinió.

   Una abraçada

   Respon
 2. Retroenllaç: - Teatre – EL SOMNI D’UNA NIT D’ESTIU (****) – Teatre Nacional de Catalunya – 29/11/2014 | Voltar i Voltar

Deixa un comentari