– Òpera – AGRIPPINA de Giorg Friedrich Händel (*** 1/2) – Gran Teatre del Liceu – 29/11/2013

Agrippina - Liceu 1-imp

Divendres passat varem assistir a l’ultima representació al Gran Teatre del Liceu d’una Òpera per nosaltres desconeguda. Es tracta de AGRIPPINA de Giorg Friedrich Händel, estrenada ara farà 300 anys a Venècia i encara no estrenada a Barcelona.

Agrippina

Varem sortir plenament satisfets; potser per ser la primera òpera de la temporada al Liceu, ja que tot el que s’ha fet fins ara ha estat una pantomima, sota el nostre punt de vista…. amb l’argument de què és tractava d’un homenatge a Verdi.

Potser el millor de la producció ha  estat l’excel•lent posada en escena, responsabilitat de David McVicar (estrenada a Brusel·les l’any 1.999)…. però també ens va agradar força la direcció musical de l’especialista en òpera barroca, Harry Bicket.

En aquesta producció l’acció flueix amb agilitat, és comunicativa i guanya molt gràcies a l’intel·ligent solució escènica de John Macfarlane, responsable també del vestuari i dels grans telons pintats que separen els actes. La  perfecta il·luminació de Paul Constable arrodoneix  una proposta escènica exemplar.

Agrippina de Händel és una òpera molt sofisticada i urbana, àgil, trepidant, plena d’acció. Una comèdia brillant sobre la futilitat ridícula del poder, sobre com aconseguir-lo i com mantenir-lo i perdre’l. El sexe és un instrument utilitzat per les dones per controlar els homes, fins a fer-los caure dins de les seves xarxes i així accedir a un poder que els està vedat. La producció manté l’esperit original del llibret de Grimani –una farsa sobre la decadència–, però situant-lo en un espai abstracte i simbòlic, dominat per l’escala coronada pel tron imperial. Un element escenogràfic potent que il•lustra la idea central d’aquest muntatge, com ho fa l’aparició significativa de la imatge de la lloba que simbolitza el poder etern de Roma.

Més de quatre hores d’espectacle i no ens vam cansar i això creiem a priori que seria gairebé impossible…. i es que una òpera de musica Barroca intuíem que la seva musica es semblaria massa des de l’inici a la fi…. no va ser aixì. Potser nosaltres si que hauríem retallat els recitatius per fer molt mes assimilable la seva audició.

L’orquestra del Liceu va sonar molt bé sota la direcció de Harry Bicket. M’agradaria destacar l’excel.lent tasca del clavecinista Jory Vinikour, tot un virtuós de l’instrument que fa sonar el seu instrument en el fossar durant tota la representació així com també en una escena espectacular a l’escenari amb el fons d’una barra de bar.

La mezzo Malena Ernman va estar un Nerone esplèndidament cantat i actuat.  El Pallante d’Henry Waddington ens va agradar molt, amb una veu timbrada tot i no posseir una coloratura massa transparent. Dominique Visse i Enric Martínez – Castignani , van defensar força bé els seus papers, encara que millor teatralment parlant. David Daniels va resultar un Ottone impecable, tant en la veu com escenicament. Sarah Connolly, ja força coneixedora d’aquesta producció, va estar una perfecta Agrippina des de tots els punts de vista.   En general creiem que les veus de tots els protagonistes van estar a l’alçada d’una molt bona producció, digna de la real inauguració de temporada.

Opera seria en tres actes. Llibret de Vincenzo Grimani. Música de Georg Friedrich Händel. Estrenada el 26 de desembre de 1709 al Teatro San Giovanni Grisostomo de Venècia. Estrena al Gran Teatre del Liceu.
DIRECCIÓ MUSICAL: Harry Bicket
DIRECCIÓ D’ESCENA: David McVicar
Agrippina:  Sarah Connolly –  Nerone:  Malena Ernman  – Poppea:  Danielle De Niese – Claudio:  Franz-Josef Selig  – Ottone : David Daniels – Pallante:  Henry Waddington – Narciso:  Dominique Visse  – Lesbo:  Enric Martínez-Castignani
Escenografia i vestuari: John Macfarlane – Il·luminació: Paule Constable – Coreografia:
Andrew George
Coproducció Théâtre Royal de la Monnaie (Brussel•les) / Théâtre des Champs Elysees (París)
Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i Jory Vinikour, clavicèmbal

________________________________________________________________ – Gran Teatre del Liceu – Preu de 238,75 € a 12,25 €  – ( abonament  30 € )  _______________________________________________________________

Cargol Barroc 2

2 pensaments a “– Òpera – AGRIPPINA de Giorg Friedrich Händel (*** 1/2) – Gran Teatre del Liceu – 29/11/2013

  1. josep

    Jo també m’ho vaig moooooolt bé. El meu entusiasme per Händel cada dia es més grand (i segueix creixent). La música, tot i que molts diuen que es una obra menor de Händel, em sembla genial. La interpretació, pel meu gust, molt bona, especialment Connolly, però també De Niese, Ernman, Daniels i Salig, l’únic que enviaria a “l’infern” musical es Wise que no se com no té vergonya de sortir a l’escenari amb aquestes condicions vocals. Tan l’orquestra dirigida magistralment per Bicket com l’escenografia de McVicar… sensacionals. En resum, una gran vetllada i una meravellosa bogeria musical!.
    Una abraçada

    Respon
    1. Miquel Gascon

      Pobre Wise …. a l’infern !!! …. Intentaré no cantar mai en la teva presencia. jajajaja

      La musica de Händel em va agradar molt i jo crec que tot plegat va estar a una bona alçada. Ens ho varem passar prou bé, que a la fi, és el que compte.

      Fins el proper esdeveniment musical !!! Falstaff a New York ???

      Respon

Deixa un comentari