– Teatre – STAN & OWSKY (****) – La Vilella Teatre – 01/11/2013

Amb molta il·lusió tornem a la Vilella Teatre, per tal de veure la primera producció que s’estrena en aquest nou Teatre, de la que des de el primer moment hem recolzat al conèixer personalment el tarannà de la gent que ho porta i la manera de entendre el TEATRE.

Stan & Owsky - La VilellaVal a dir que anàvem amb una certa temor de que les nostres expectatives no es complissin del tot …. aviat ens varem adonar de que havíem apostat per gent que estima el TEATRE de debò.

STAN & OWSKY. Una obra de teatre que parla del TEATRE. Únicament dos actors sobre l’escenari, JORDI PEREZ i SAORO FERRE; en Jordi es a mes a mes l’autor del text, … com a escenografia unes cadires apilades com si es tractes d’un magatzem mig abandonat … però les cadires donen molt de si.  L’obra parla de 2 actors, Stan i Owsky, que estan fent un “bolo”, contractats per l’ajuntament d’un poble de Catalunya… es ple hivern i fora del Teatre ha glaçat i comença a nevar… arriba l’hora de la funció i es troben que no ha arribat la majoria de la companyia ni els tècnics…. i el que es el pitjor, no tenen públic… la gent ha preferit restar a casa seva calentets i no acudir a veure la representació. L’obra que volen representar és tracta d’un clàssic de Shakespeare… Hamlet.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ben aviat i amb desesperació s’adonen de que no vindrà ningú i comencen a discutir si fer la representació encara que no hi hagi públic… i es que tenen un compromís i cobraran per representar-la…. però en realitat paga la pena ?… ningú s’adonarà si s’ha representat o no.   Owsky es el líder de la companyia, una persona integra amb els seus ideals del que es i deuria ser el Teatre…. Stan ha seguit sempre els passos del seu company i li ha fet costat, però ha arribat el moment que es planteja que pot combinar el “Teatre de text” amb la comedieta per poder sobreviure…

… i es per això (per necessitat… ja que te al seu càrrec una família) que argumenta que necessita treballar sigui com sigui per aconseguir també diners… que el seus ideals de Teatre, els te que aparcar de moment; ha començat a treballar en el seu temps lliure amb una petita companyia de comèdies, perquè es això el que la gent vol veure…  la gent no vol problemes ni teatre amb argument que faci pensar i replantejar-se  coses … l’únic que necessita ara per ara, és riure.

Owsky     La companyia de comèdia. És acollonant que es puguin posar per nom “la companyia de comèdia”. Que en sap aquest… aquest… de comèdia ? Ni tan sols es comèdia el que fan. El que feu. Vodevil, i del barat. Del ranci. Comèdia. Teatre del segle passat en conserva. Com a molt. Comèdia es el que fem nosaltres. Quan fem comèdia. I ho anunciem ? No, no cal. O és que la gent ha de saber que ve a riure per poder riure després ? No, si és divertit riuen i sinó que no riguin. La companyia de comèdia.

Stan        El públic ha de saber què ve a veure. Ha de poder escollir si li interessa o no.

Owsky    De quin teatre m’estàs parlant ?

Stan        De tots!

—————–

Stan         Quin problema té la tele? Jo he de menjar, saps? Cada dia. Tres cops. I tinc familia. I també tenen el costum de menjar tres cops. Alguns d’ells cinc. I no es plantegen si la companyia de comèdia fa o no fa comèdia, si fem o no fem teatre. No es plantegen perquè omplim els teatres. Els és igual. Perquè els omplim. Per ells no hi ha diferencia entre Shakespeare, Pinter o Frayn. Entre Sartre, Williams o Feydeau. Creus que coneixen el nom de cap director d’escena? Es plantegen què faig al teu costat. I ultimament jo també m’ho plantejo………

stan&owsky biblioteca - teatre

L’enfrontament entre una manera idealitzada de viure el Teatre  i l’altre mes “de peus a terra” esclata davant nostre…. es veritat que la gent cada cop mes,  va al Teatre a veure els actors que veu per la Tele ??? …. es veritat que l’argument tan se’ls hi dona ???  El Teatre per sobreviure… te que, d’alguna manera  prostituir-se ???

Els dos personatges per causa d’aquesta crisi, fan sortir tot el que durant anys tenien guardat…. enveges per no poder interpretar el paper mes important, frustracions, pors i tot el que sol passar en qualsevol relació llarga entre dos essers humans, sigui dins o fora del Teatre.

La interpretació dels 2 actors es increïble… i a mes a mes els tens a tocar… nosaltres a la fila 1 ens varem veure engolits i digerits per la pròpia escena…. un luxe poder gaudir d’unes interpretacions que tallaven la respiració i que molts actors coneguts voldrien per ells.  Es nota que el Teatre és la seva vida i el seu objectiu de futur.

Stan&Owsky Hamlet - teatreNo explicaré evidentment el desenllaç i es que teniu que anar a veure-la. Us dic de debò, que es IMPRESCINDIBLE pels teatraires … us farà reviure a escena la cruel realitat que ara mateix esta sobre la taula en el mon del Teatre. Triomfen econòmicament produccions que son veritables nyaps i el que es pitjor promogudes en alguns casos per Teatres públics, per tal de poder subsistir i mantenir les seves enormes estructures….. mentre tant, petites companyies de Teatre com aquesta a la que faig referència a l’apunt (companyia Sargantana), lluiten amb totes les seves forces per crear i produir el veritable Teatre, sense mitjans de promoció… únicament amb el treball ben fet i a l’espera de que funcioni el “boca orella” dels que han tingut la sort de veure’ls treballar.

Es mereixen un reconeixement, per tots el que estimeu el Teatre…. estic segur que ben aviat, quant els descobriu ens donareu la raó a l’Imma i a mi.   David contra Goliat  !!!

No deixem morir de inanició aquestes iniciatives a casa nostre !!!

El dia 1 de Novembre era un dia de pont i era un mal dia pel Teatre…. però es trist que tinguin que treballar amb tot el seu entusiasme per una platea amb tan sols 7 espectadors.

Escrit i dirigit per Jordi Pèrez i Soldevila

Stan: Saoro Ferre – Owsky: Jordi Pèrez

Llum i so: March Santanach – Composició i espai sonor: Dani Carles – Ajudant de direcció: Marilou Roqueplan – Producció: Cia Sargantana – Estrenat al Festival MAV de Montesquiu

Estarà en cartell fins al 24 de novembre de 2013 – Dijous, divendres i dissabte a les 21:00 i diumenge a les 20:00 hores.

Reserves a : info@lavilella.com o al telèfon  93 113 20 15

STAN & OWSKY - La Vilella Teatre

“La Vilella, teatre” està situat al Passeig de la Exposició, 95 i 97 (molt a prop del Teatre Grec, el Lliure de Montjuïc i el Mercat de les Flors).

Cliqueu aquí per tal de veure el plànol de la seva situació.

_____________________________________________________________

– La Vilella Teatre – Preu 12 € –   ( socis 10 € )
_____________________________________________________________________________

Cargol per La Vilella Teatre

4 pensaments a “– Teatre – STAN & OWSKY (****) – La Vilella Teatre – 01/11/2013

 1. Neus

  No ens ha defraudat.Ens ha agradat molt !!!!!!!!!!
  Una interpretació genial dels dos actors,sobretot quan es posen a interpretar Shakespeare,que ho fan amb una força brutal.
  Un encert i un bon començament per aquesta sala,de la qual ja en formem part.
  Nit de poc públic….cinc amants del teatre,una llàstima, l’obra i el lloc val la pena.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Menys mal !!!!
   La veritat es que estàvem patint, perquè no dèieu res…. i pensàvem que no us havia agradat massa. La lluita entre el teatre comercial i el Teatre que transmet emocions s’escenifica, sota el meu punt de vista, de forma extraordinària.

   La llàstima es que cada nit son pocs teatraires que la veuen. Una llàstima perquè paga molt la pena. Gràcies per comentar la vostra opinió.

   Respon

Deixa un comentari