– Dansa – 15e aniversari de IT DANSA (*****) – Centre Cultural Terrassa – 20/10/2013

Malauradament els barcelonins estem mal acostumats a tenir massa oferta d’Arts escèniques i mai o molt poques vegades donem un cop d’ull al que es representa per la resta de la geografia catalana.  Vist el que esta passant últimament a Barcelona, on una bona part de Teatres programa “teatre escombreríes” (“teatre de tresillo” com deia la nostra estimada ANNA LIZARAN)… no queda mes remei que ampliar el radi d’acció, per accedir a la veritable cultura.   Una bona mostra d’això es que ja tenim previstes 3 sortides per assistir a la temporada Alta de Girona per veure 3 representacions diferents, una de dansa i dues de Teatre.

15e anniversary IT DANSA 2-imp

Diumenge passat també ens varem “escapar” de Barcelona per anar a la ciutat de Terrassa per veure el programa que ens ha preparat IT DANSA per celebrar el seu 15e aniversari. La representació es va produir a la preciosa sala del Centre Cultural, que encara no coneixíem.  Va ser una autèntica meravella, i com veieu la nostra qualificació es la màxima que donem a “Voltar i Voltar”.

15e anniversary IT DANSA 3-impEl mes curiós del cas, es que IT DANSA en realitat es un projecte pedagògic de l’institut del Teatre de Barcelona, creat com a curs de postgrau per el perfeccionament de la formació de joves ballarins.  Els cursos tenen 2 anys de durada i permeten que els 16 ballarins/alumnes seleccionats completin la seva formació amb coreografies de destacats artistes i actuant per diferents Teatres del nostre territori.  S’ha convertit dons en una fàbrica de descobriments de nous talents.

El programa escollit per l’ocasió no va tenir cap desaprofitament…

1 – COR PERDUT (*****) – Coreografia de Nacho Duato

Duato va crear-la com a regal a la Maria del Mar Bonet en el seu aniversari. És un pas a dos inspirat en la cancó “Bir Demet Yasemen” de Maria del Mar Bonet.

La qualitat obtinguda d’aquesta formació de ballarins es brutal e inqüestionable, perquè es tracta d’una oportunitat que aprofiten amb tot el potencial que els hi dona la seva joventut, quant es seu cos esta ple de dinamisme, agilitat i frescor. Al ritme sincopat i hipnòtic de les percussions tunisianes, els dos ballarins recreen un dinàmic llenguatge corporal i expressiu. Estrenada pel Nederlands Dans Theater a La Haia al 1989. A Catalunya estrenada per IT Dansa al Centre Cultural de Terrassa al 2002.

15e anniversary IT DANSA 20-imp

2 – NAKED THOUGHTS (****) – Coreografia de Rafael Bonachela

Vuit ballarins sobre l’escenari, ballant amb moviments força complicats inspirats en les ciberpoesies de l’artista Ainize Txopitea i amb una composició del music català Ramon Balaguè. Estrenada a la Sala Ovidi Montllor dins del Festival Barcelona Grec 2007.

3 – IN MEMORIAM (*****) – Coreografia de  Sidi Larbi Cherkaoui  

15e anniversary IT DANSA 22-impEl vincle entre la realitat i memòria. Les nostres arrels són fortes com les d’un arbre, que s’estén tan lluny com les seves branques. Sidi Larbi Cherkaoui, per mi és el “Deu” de la creativitat en la Dansa i el segueixo en totes les coreografies que realitza. D’origen marroquí, actualment forma part de la companyia de les Ballets C de la B (Ballet contemporani de Bèlgica).

El seu estil de creacions, sempre impactants i bellíssims, estan relacionats amb l’exploració de la identitat ja sigui cultural, religiosa o sexual. És el creador del espectacle DUNAS   i de  PUZ/ZLE  …. els dos espectacles de Dansa que mes m’han impactat en els darrers anys.

A mes a mes la musica és ni mes ni menys que del grup cors “A Filetta” que canten sempre a cappel.la i son realment extraordinaris.

Va ser estrenada al Teatre Grec, durant el Festival Barcelona Grec 2011.

15e anniversary IT DANSA 1-imp

4 – WHIM FRACTURED FAIRYTALE (*****) – Coreografia de Alex Ekman

Segons el mateix coreògraf…. “Una peça sobre com hem de mantenir sempre el seny per fora fins i tot quan ens estem tornant bolos de fora”…    La veritat es que no se si interpretar-ho així, però el que si se, es que ens varem divertir molt amb els moviments, amb les veus i fins i tot amb les pallassades del ballarins.

No havia vist mai un espectacle de dansa, que no es específic per nens, en els que els nens riguessin tant a riallades espectaculars…. tots ens contagiàvem amb ells.

La musica per aquest ballet es de Vivaldi (L’hivern de les quatre estacions), Marcelle de Lacou (La pendule de Marie-Antoinette), Edmundo Ros (Bolero) i Nina Simone (My baby just cares for me).

Va ser estrenada a la Sala Ovidi Montllor, dins del Festival Grec 2007.

This slideshow requires JavaScript.

Una tarda/nit màgica.  Continuarem seguint de prop a IT Dansa !!!

Despres varem donar un tomb per l’exposició al mateix Centre cultural

_____________________________________________________________

– Centre Cultural de Terrassa– Preu 15 € –   ( preu pagat 15 € )
_____________________________________________________________________________

Cargol per IT Dansa

Leave a Reply