– Teatre – L’AUCA DEL BORN (*) – El Born, Centre Cultural – 21/09/2013

La Diada de l’onze de Setembre 2013, desprès de participar a la VIA CATALANA, com estàvem situats molt a prop del BORN, varem aprofitar per visitar, precisament el dia de la seva inauguració, l’espai de les excavacions de la ciutat de Barcelona, amb els carrers i cases de la ciutat ara fa 300 anys, sota el paraigua del BORN, Centre Cultural.

L'Auca del Born - cartellEncara que ja les havíem vist ja fa uns anys, quant varen ser descobertes, ara llueixen amb tota la seva plenitud i realment emociona poder entrar en el recinte de l’antic Mercat i veure tot com ha quedat.  Crec que aquell mateix dia, varem comprar les entrades per tal de veure l’espectacle “L’AUCA DEL BORN” que s’ha estrenat per aquests dies i que es representa al mateix espai, dins de les ruines.

A Jordi Casanoves, a mi em sembla que l’han sobrevalorat com autor i han confòs la seva arriscada aposta i magnifica direcció de la Sala FlyHard… amb la creació d’espectacles; evidentment no és vàlida qualsevol “parida” pel sol fet de portar derrera la firma de Jordi Casanoves…… és me, segons el meu punt de vista, últimament TOT el que he vist d’ell deixa molt que desitjar.  Aquest “espectacle” …  “L’AUCA DEL BORN” ratlla la categoria de “nyap”  tant per la seva autoria com per la seva infumable direcció.

Per TV3 vaig veure la primera representació i no em podia creure el que estava veient; em fregava els ulls i no m’ho podia creure…. vaig pensar llavors que era culpa de la improvisació i d’una retransmissió poc acurada. Però, ai las !!!  en directe és molt pitjor del que m’hagues imaginat.

L'Auca del Born 3

El que hauria de ser un espectacle divultgatiu i didàctic del que va passar, es converteix en una serie de quadres (48), mal plantejats i mal resolts, on sovint els actors palplantats en una tarima intenten narrar la història i evidentment NO aconsegueixen explicar la història i ni tan sols la vida del dia a dia del barri de la Ribera.

L’ajuntament de Barcelona, li ha encarregar que expliqui el que va passar a Barcelona l’onze de Setembre de 1714… i un fet tan important com la pèrdua de les llibertats i l’aniquilació de la Nació Catalana per part dels Borbons, ell la transforma amb una ridícula història d’amor, d’un noi que defensa Catalunya per error i una filla de burgesos barcelonins que fugen a Mataró per salvar la seva preuada posició econòmica.

This slideshow requires JavaScript.

…  almenys varem sopar força bé a l’espai Moritz del Born, Centre Cultural

L’espectacle, si es pot anomenar d’aquesta manera, és incoherent, no explica el que va passar o almenys tot és confòs, però el mes greu de tot és que manipula la història i té un final ridícul on vol fer creure que els catalans vam “guanyar” en aquella data, en un somni ridícul vist des d’avui en dia…… “si haguéssim perdut aquell 11 de Setembre, hauríem perdut les llibertats…. si haguéssim perdut, el nostre idioma, el Català, hagues sigut perseguit i prohibit” …” Si lluitem plegats pel que volem, guanyarem”…. en un clara aposta per aconseguir l’estat propi…. demagògia pura per guanyar-se uns quants aplaudiments i uns quants crits d’Independència.

Em sap greu que es tracti als catalans com si NO fòssim adults…. i que consti que sóc partidari al 100% de la Independència de Catalunya. Que quedi clar, que no vull pertànyer a un estat que ens menysprea, ens arruïna i que a mes a mes, vol aniquilar la nostra cultura, el nostre idioma e intenta trepitjar la nostra voluntat com a poble i com a Nació, anul·lant el que poble de Catalunya ha decidit per votació, com va ser l’Estatut.

La sonoritat del  Born o millor dit… l’equip de so utilitzat per un macro espai com el del Born, és totalment insuficient, els micròfons de cada actor es desconnecten cada dos per tres i la gent mal asseguda o pitjor encara, DRETS, han de patir un trist espectacle de 48 escenes en 40 minuts, sense cap ni peus.

This slideshow requires JavaScript.

Sincerament…. crec que Jordi Casanoves ha fet un flac favor a la Història de Catalunya, a la Cultura i sobretot al mon del Teatre.  La gent que normalment no va mai al Teatre i ha tingut la dissort d’aguantar aquest INFUMABLE i pamfletari espectacle, no m’estranyaria pas que mai mes s’atrevís a trepitjar un Teatre.

Els actors no tenen cap culpa de tot plegat, perquè estan dirigits per Jordi Casanoves i estan a les seves ordres. Lamentable de debò.  Quants calerons de diner public, , hi haurà costat muntar aquest espectacle ???  No estic en contra de que es commemorin aquests fets, tot al contrari, però almenys amb un mínim de qualitat, coherència i seriositat.

De les coses pitjors que he vist al llarg de la meva vida teatral, i us asseguro que he vist un munt d’espectacles

________________________________________________________________

– El BORN Centre Cultural- Preu 2 € – (preu pagat 2 € )

________________________________________________________________

Cargol El BORN

2 pensaments a “– Teatre – L’AUCA DEL BORN (*) – El Born, Centre Cultural – 21/09/2013

 1. Neus

  Us donem la raó en tot
  .El dia que vam anar nosaltres van fallar els micros i la llum,fins hi tot vam estar més de deu minuts a les fosques amb l’espectacle parat i el narrador inprovisant versos per distreure el personal.
  Una decepció en molts sentits,tot hi que molts d’aquests actors ha fet grans papers en la pasada temporada.
  Pensem igual que vosaltres que no explica els fets d’aquell moment històric i la història d’amor,que voleu que us digui……..dolenta,dolenta.
  El que si em va agradar va ser això de que tot hi que vam perdre,hem estat guanyadors.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Crec que és el primer cop que escric una opinió tan dura, en el Blog.

   Em sap molt de greu fer-ho… però em vaig prometre sempre donar la meva opinió i aquest “espectacle” crec que és manipulador i en cap cas explica els fets del 11 de Setembre del 1714.

   Encara no hem guanyat Neus…. és el que desitjaríem molts de nosaltres, però ens ho posaran molt difícil, creu-me. La democràcia de la que tant parlen, se la passen pel forro dels ous i si cal faran servir l’exercit i les armes un altre vegada. Ningú ens ajudarà…. Europa mirarà cap un altre banda com ho esta fent ara mateix amb Síria i ho va fer amb Iugoslàvia.

   Respon

Leave a Reply