– Teatre – EL CRÈDIT (****) – La Villarroel – 20/09/2013

Els tres Jordis i companyia……

Haig de reconèixer que no tenia masses ganes d’anar a veure aquest espectacle, ja que “La Villarroel”, la temporada passada va fer un gir de 180 graus, deixant de banda el bon Teatre contemporani de text, al que ens tenia acostumats, per gairebé dedicar-se  en exclusivitat a un Teatre comercial de riure fàcil i força buit de contingut, per tal d’afrontar la crisi que toca de ple al Teatre i a la cultura en general.

El Credit 1 mes d’aixó, jo havia llegit una crònica d’un blog teatraire, que acostumo a llegir sovint i que  normalment coincidim molt en les nostres valoracions.  La seva visió de “El Crèdit” no era gaire bona.

Un cop vista aquesta comèdia, haig de dir que EL CRÈDIT em va semblar un “divertimento” de força qualitat, tant en la seva escriptura, (Jordi Galceran) amb uns diàlegs que ens son propers i molt actuals, …. divertits i a vegades esbojarrats i surrealistes, però amb un humor gens barruer i força intel·ligent. També, la magnifica direcció (Sergi Belbel), la senzilla però efectiva escenografia (Max Glaenzel) i especialment l’interpretació en mans  dels dos millors actors  de Catalunya….. Jordi Boixaderas i Jordi Bosch.

Es tracta d’una comèdia ben treballada i mesurada, amb uns diàlegs que et fan petar de riure, però en realitat l’argument esta basat es una realitat força tràgica que vivim actualment dia rere dia, la crisi, la impossibilitat de  aconseguir un crèdit de qualsevol entitat financera, la desesperació del que el necessita i que es capaç de fer el que sigui per tal de seguir sobrevivint en aquesta societat cada dia mes inhumana.

El Credit 2

La persona que per tenir un petit càrrec a la seva feina es capaç  d’utilitzar el seu “petit poder” per enfonsar encara mes a una persona desesperada, sense cap mirament…..  és la seva feina i cobra per això.  Però aquesta persona es tan feble o mes que l’altre i està sent utilitzada per el poder de debò, per tal de exercir quasi be de policia i protegir els interessos de la classe benestant.

També tracta de les relacions humanes, especialment de la relació de parella, tema que per un moment em va semblar que faria naufragar la qualitat del argument inicial, però que Jordi Galceran, sap adreçar el “vaixell” de mica en mica, en  un equilibri força surrealista …i aconsegueix aixecar l’espectacle de nou. amb un final força sorprenent e inesperat.

El Credit 3

Jordi Galceran va obtenir el reconeixement mundial amb la seva obra “El mètode  Gronholm”, que es va representar durant varies temporades a Barcelona i que desprès es va expandir internacionalment i que fins i tot es va produir una pel·lícula basada  en l’obra de Galceran. Crec sincerament que aquest “El Crèdit”pot arribar a sen un altre gran èxit, semblant al anterior.

Haig de dir que les interpretacions dels dos Jordis, em van semblar insuperables i dignes de passar a l’historia teatraire. Paga la pena apropar-se a La Villarroel,  tan sols per això….. veure  l’espectacle i potser repetir com si es tractes d’una classe d’interpretació teatral, que difícilment tornarem a veure a sobre d’un escenari.    BRUTAL !!!

Així si que es promociona que la gent surti de casa i vagi al Teatre….. i no pas amb espectacles denigrants, avorrits i tercer mundistes com “Catalunya aixeca el Teló”, que a mi em va provocar vergonya aliena.

Una recomanació important…. intenteu comprar entrades ben aprop del escenari;  veure les expressions de cara i ulls dels actors es tot un luxe.

El Credit 4

Nosaltres estàvem a un parell de pams dels intèrprets, al centre de la fila 1 (Grada A).

No us la perdeu.

Nota : el proper 27 de Setembre, també s’estrena a Madrid, al teatre Maravillas, dirigida per Gerardo Vera i l’interpretació de Carlos Hipólito i Luis Merlo.

AUTOR: Jordi Galceran
DIRECCIÓ: Sergi BelbelREPARTIMENT:
Jordi Boixaderas (Antonio)
Jordi Bosch (Director)ESCENOGRAFIA: Max Glaenzel
IL·LUMINACIÓ: Kiko Planas (AAI)
SO: Jordi BonetCOPRODUCCIÓ: Bitò Produccions, S.L. i La Villarroel

________________________________________________________________

– La Villarroel – Preu 30 € – (preu pagat 14 € – Promoentrada VIP anticipada )

________________________________________________________________

Cargol - el Credit

Cargol – el Credit

6 pensaments a “– Teatre – EL CRÈDIT (****) – La Villarroel – 20/09/2013

 1. josep

  Tenim entrades pel proper divendres.
  El Galceran sempre ens ha agradat. Abans d’El mètode Grönholm ja ens havia sorprès amb Dakota, Fuita o Surf. Esperem gaudir tant com les vegades anteriors.
  Una abraçada

  Respon
  1. Imma Barba

   Segur que us agradarà, i les interpretacions dels dos actors són immillorables, les expressions de les cares, els silencis, els gestos, el vestuari, …. ja ens ho direu.
   Una abraçada.

   Respon
 2. Carme

  La vaig veure l’altre dia i estic d’acord amb vosaltres, val molt la pena. També recordo que vaig gaudir moltíssim amb Dakota i Paraulas encadenades.
  L’únic problema es l’estretor de les files, si vosaltres estàveu a la primera potser no ho vareu patir però les altres son verdaderament incomodíssimes.
  Fins la propera

  Respon
  1. Miquel Gascon

   No recordem haver vist Dakota; Paraules encadenades, ens va impactar molt i la guardem en el nostre record com una de les millors produccions que hem vist mai.

   No som, ara mateix, conscients de l’estretor de les files… potser a la grada “B”, a la que no acostumem a anar.

   Gracies per comentar Carme.

   Respon
 3. Neus

  Sabiem que sabriau llegir entre líneas i veure aquelles mirades i silencis que diuen tant.
  Molt d’acord amb la vostra valoració.
  “Siglo de Oro,siglo de ahora”…………vau fer bé,en aquest cas ens vam equivocar.
  El “cigaló” per quan?
  Una abraçada.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Tenia-ho tota la rao; una comèdia a mes a mes de “comercial” pot estar ben escrita i molt ben interpretada. Chapeau !!!

   Ja vaig tenir prou amb les escenes de “Siglo de Oro…” a Catalunya aixeca el telò. No ens veuran el pel.

   El cigaló, espero que ben aviat tornem a coincidir. Aquest cap de setmana tenim marató de Dansa al Mercat de les Flors… a veure si us animeu !!!

   Una abraçada

   Respon

Deixa un comentari