– Òpera al cinema – UN BALLO IN MASCHERA (Fura del Baus) – Òpera House Sidney – 17/09/2013

Tornem a reprendre les nostres sessions operístiques al Cinema. Aquesta vegada en els cinemes Girona estava anunciada la retransmissió en directe de TURANDOT  des de el ROH, però fa unes setmanes van canviar de programació…. i és que sembla que ha hagut algun problema amb la distribuidora del ROH …. (problema de peles ???) i els cinemes Girona han perdut la concessió de retransmetre les òperes en directe des del Royal Òpera House de Londres. Per altra banda, els cinemes Verdi de Gràcia a partir d’ara han guanyat la concessió i comencen a retransmetre aquestes òperes, juntament amb el cinema Bosque, també de Gràcia. Val a dir que els preus d’aquests cinemes son força mes cars que els que pagàvem als Girona…. diuen que 20 euros cada retransmissió.

un ballo in maschera - cartell

Com a mal menor es va projectar en diferit l’Òpera UN BALLO  MASCHERA de Verdi, en una producció de LA FURA DELS BAUS que fa uns 6 mesos es va estrenar a Sydney (Austràlia) i que llavors va obtindre un gran èxit.

Nosaltres podíem haver canviat de cinema per veure TURANDOT, però ens feia mes gràcia veure aquesta producció de LA FURA (de la que som incondicionals) i que arribarà a Europa l’any 2015. El que ja no varem trobar correcte per part dels cinemes Girona és que no van avisar amb antelació de la pèrdua de la concessió i la majoria de gent que ahir estava al cinema es van trobar amb la sorpresa del canvi de programació i amb l’entrada comprada per un altre Òpera.

Però ja parlant de “Un ballo in maschera“… el director català, Álex Ollé va rebre el guardó a la “millor direcció d’òpera” dels Premis Helpmann, el màxim reconeixement australià a les arts escèniques, per la seva versió de “Ballo in Maschera” en l’Òpera House de Sidney (Australia). Aquesta adaptació de la Fura dels Baus, sobre l’obra original de Giuseppe Verdi, esta “guarnida” de pinzellades polítiques i socials i incorpora a personatges inspirats en els que han donat vida al moviment dels “indignats”.

L’obra dirigida per Ollé va ser estrenada a nivell mundial a Austràlia fa uns mesos, i també va comptar amb la codirecció de l’argentina Valentina Carrasco i les veus del tenor mexicà Diego Torre, el baríton australià d’origen argentí José Carbó i la soprano georgiana Tamar Iveri .

Es tracta d’una coproducció de La Fura, la Casa de l’Òpera de Sydney, al Teatro Real de La Monnaie de Brussel.les, l’Òpera d’Oslo i Teatro Colón de Buenos Aires, es representarà a l’Argentina a finals d’any, per després traslladar-se a Bèlgica i la resta de països d’Europa en 2015.

Un ballo in Maschera - Josep Oller 4

La direcció escènica de Verdi que proposa Àlex Ollé se situa en un futur proper. Inspirada en l’obra 1984 de George Orwell, en la que podem imaginar la pitjor de les visions. La crisi econòmica actual ha provocat el col.llapse de la societat que coneixíem fins ara. El Poder s’ha tancat en si mateix, en una nova forma d’absolutisme o totalitarisme refundat, sota la màscara aparent d’un sistema democràtic (això a mi em sona molt…. no?). El poder, buròcrates, financers o polítics que han sobreviscut a la crisi viuran amagats de la resta. Al voltant, com ombres, els Indignats.

Una visió política d’Un ballo in maschera, en la qual tots els personatges llueixen la seva màscara durant tota la representació, símbol d’alienació, perquè en aquesta societat ningú diu la veritat.

Un ballo in Maschera - Josep Oller 3

Particularment aquesta posada en escena, NO em va agradar gens. Excepte l’escena final, que la vaig trobar genial, la resta… monòtona, grisa, estàtica i avorrida. A banda de què tota la gent anava amb la mateixa mascara durant tota la representació, no vaig trobar cap “furada” que dones mes al.licient a la producció… mes aviat al contrari.

En canvi, un altre cosa van ser les veus….. extraordinària la soprano georgiana Tamar Iveri, que hem va fer vibrar d’emoció durant tota la representació; També perfecte la veu del tenor mexicà Diego Torre. En un altre nivell, però també força bé el baríton José Carbó.

La direcció musical a carreg d’Andrea Molino, també molt correcte.

Un ballo in Maschera - Josep Oller 2

Crec que és el primer cop que veig un espectacle produït per la Fura dels Baus, (he vist tots els que han estat al meu abast) en la que he sortit amb la cua entre cames. Teatralment parlant,  un enorme nyap.

Direcció musical: Andrea Molino
Direcció escènica: Àlex Ollé (La Fura dels Baus)
Assistent de Direcció: Valentina Carrasco
Escenografia: Alfons Flores
Vestuari: Lluc Castells
Il·luminació: Urs Schönebaum

________________________________________________________________________________

– Cinemes Girona – Preu 9 € – (preu pagat 9 € )

________________________________________________________________

mascara de Cargol

màscara de Cargol

Deixa un comentari