– Teatre – GREC (19 ) – ESPAI VITAL (*****) (Lebensraum) – (teatre sense paraules) – Teatre Lliure – Fabiá Puigserver- 27/07/2013

… Per MIQUEL GASCÓN

Un altre vegada al Lliure de Montjuïc….. i un altre vegada arribem massa d’hora.

Espai Vital - foto de %22Voltar i Voltar%22 2-impEspai Vital - foto de %22Voltar i Voltar%22 3-imp

Espai Vital - programa de maJa estem a les acaballes del GREC2013 i resulta que per sorpresa ens trobem amb una de les millors produccions d’aquesta temporada.  ESPAI VITAL (Lebensraum), la varem escollir al principi de tot perque varem pensar que era una possibilitat de veure teatre internacional que a Barcelona cada cop es mes dificil de poder veure.

Sabiem a mes a mes, que es tractaba d’un teatre “especial” i sense paraules, però per això mateix varem pensar que si els programadors del GREC l’havien escollit, per alguna cosa deuria ser.

Un llit-piano, una llibreria-frigorífic, un deliri acrobàtic de salts, caigudes i cops, un joc constant de portes que s’obren, es tanquen i giren…  Això és una pel·lícula de cinema de Buster Keaton? Bé ho podria ser, perquè a l’escenari trobareu reproduïda l’habitació on transcorre un dels seus curtmetratges, Scarecrown.

De fet, és una producció teatral que s’inspira en el món de l’slapstick i que és plena d’imatges sorprenents, habilitats extraordinàries i un humor commovedor. Lebensraum (‘espai’ o ‘hàbitat’ en alemany) ens parla de dos homes que viuen en un espai reduït i decideixen incorporar al seu món una minyona mecànica que els faciliti la vida. Però el robot té opinions pròpies i la tensió creix i creix mentre l’espai es fa més i més petit. Teatre, mim, moviments coreogràfics… On és el pianista que acompanya la projecció? No n’hi ha, però sí que hi són els músics d’una banda, l’Alamo Race Track, que ja fa temps que col·labora amb Ahlbom i que interpreta la música en directe.

This slideshow requires JavaScript.

Aquest espectacle, vol ser un homentage al gran BUSTER KEATON, reprodueix amb força fidelitat a sobre del escenari i en directe escenes com las del desdejuni, ja en si força espatarrants, però a mes a mes li afegeix mestria alhora de executar acrobacies afegides, trucs de màgia increibles… i mim… molt de mim.  La mùsica en directe està present durant tot l’espectacle, a vegades els interprets camuflats en la pròpia escenografia.

El tercer personatge, la nina mecànica, és potser l’afegit que millor resulta de la producciò… ella per si sola ja paga la pena, ja que es belluga com si realment fos de joguina… i els altres dos  personatges masculins que interactuen amb ella, amb un virtuosisme tècnic de contorsiosisme i acrobacies, fins i tot dansa que deixa amb la boca oberta als espectadors.

This slideshow requires JavaScript.

Ple d’ humor des de l’inici a la fi, sembla un compendi de casi totes les arts escéniques.  Tota aquesta amalgama ben dimensionada i barrejada, sense avorrir en cap moment i amb sorpreses continuades al espectadors,  demostra que el seu creador, Jakob Ahlbom te talent al combinar l’homenatge al cinema mut, amb la pròpia creació que resulta potser encara millor que la obra en que es basa.

Nosaltres varem quedar meravellats d’un espectacle que en el moment de la entrada creiem era un mes del GREC i a la sortida ja amb un somris d’orella a orella, el varem valorar d’inmediat com una de les millors propostes de la temporada.

Direcció: Jakop Ahlbom

 Intèrprets: Jakop Ahlbom, Reinier Schimmel, Silke Hundertmark, Leonard Lucieer, Ralph Mulder

 Música en directe: Alamo Race Track

 Moviment: Jakop Ahlbom – Concepte: Jakop Ahlbom, Reinier Schimmel, Silke Hundertmark, Leonard Lucieer, Ralph Mulder – Dramatúrgia: Judith Wendel – Escenografia: Douwe Hibma, Jakop Ahlbom – Disseny d’il·luminació: Yuri Schreuders – Tècnic: Yuri Schreuders, Allard Vonk – Funcionament de la nina: Robs Propshop – Producció: Alles voor de Kunsten – Mànager a Espanya: Ysarca Art Promotions – Pilar de YzaguirreEspai Vital - foto de %22Voltar i Voltar%22 1-imp

________________________________________________________________

– Teatre Lliure – Sala Fabià P. – Preu 28 € – (preu pagat 22,40 € – Carnet Bibliotecas)

________________________________________________________________

Cargol Espai Vital

4 pensaments a “– Teatre – GREC (19 ) – ESPAI VITAL (*****) (Lebensraum) – (teatre sense paraules) – Teatre Lliure – Fabiá Puigserver- 27/07/2013

 1. Imma C.

  El GREC 2013 ens ha fet un regal: barreja d´arts escèniques i música fan una producció teatral meravellosa.
  “Una mostra del talent de J. Ahlbom , creador d´un món imaginari i surrealista amb una lògica pròpia” Festival de BCN

  Gràcies per totes les cròniques i Bon Estiu!!

  Respon
 2. Neus

  Per nosaltres ha estat l’últim espectacle que hem vist del Grec 2013 i s’ha de dir que vam començar amb un “Opus” increible i hem acabat amb “Espai Vital” increible.
  La nostra valoració general d’aquest Grec 2013 ha estat de 9 ,gaudint de molt bon teatre,molt bona dansa i molt bon circ.
  D’ “Espai Vital” en ha agradat tot !!!!!!,l’escenografia,la música,la posta en escena i la interpretació de tots els actors,però destacan,el magnífic treball de l’actriu que fa de nina,que no podia haver fet una feina millor,BRUTAL!!!!! (inclús ,una amiga ens va preguntar si al principi era una nina de mentida) BRUTAL!!!!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   A nosaltres encara ens queda un GREC per avui al Mercat de les Flors.. BODERLINE.

   Espai Vital per nosaltres va ser una agradable sorpresa. Com molt ben dius BRIUTAL !!!

   Un cop fem totes les cròniques del GREC, farem la nostra valoració, però crec que serà força positiva.

   Una abraçada

   Respon

Leave a Reply