– Cinema – (1) – ELS FILLS DE LA MITJANIT (**+) – Cinemes Girona – 20/07/2013

Per MIQUEL GASCÓN

Els Cinemes GIRONA de la ciutat de Barcelona sempre ens ha cridat l’atenció per la seva innovació en tots els sentits i la recerca de nous mons dins del cinema i de nous espectadors. És un dels pocs cinemes que ha retransmès obres de Teatre en directe des de Londres, per posar un exemple; també ja fa anys que retransmeten en directe Òpera i Ballets des de diferents teatres del planeta…. però és que a mes a mes organitza Festivals de Cinema, sessions infantils i algunes sessions de Cine fòrum.

Cinemes Girona 3Cinemes Girona

ELS-FILLS-DE-LA-MITJANIT - CartellÚltimament amb la col·laboració de Jordi Sabatés els divendres a la nit s’ha organitzat “les nits de Jordi Sabatés” on es podien veure pel·lícules antigues, acompanyades de la interpretació del music en directe, al piano. Però sobretot les 3 sales d’aquests cinemes, situats al carrer Girona, 175, aposten el màxim possible pel Cinema en CATALÀ, doblat i subtitulat en llengua catalana.

Ara de nou ha realitzat una proposta innovadora que creiem que cap cinema s’ha atrevit a oferir. Durant uns dies ha llançat una oferta d’un abonament anual per veure qualsevol pel·lícula comercial (excepte sessions especials com poden ser les Òperes), per un preu ridícul de 30 Euros. Nosaltres hem estat a temps i ens hem apuntat…. això vol dir que podrem anar a veure cinema durant un any fins al 31 de juliol del 2014 de forma gratuïta.

No cal dir que aquesta iniciativa ha estat un èxit i ens pocs dies, segons les meves informacions, s’han abonat mes de 3.500 persones !!!

Dissabte a la nit varem anar a buscar els carnets d’abonament i a signar les condicions i varem aprofitar per assistir a la nostra primera pel·lícula dins de l’abonament. Es tracta de ELS  FILLS DE LA MITJANIT, basada en el que ha estat un dels betsellers de Salman Rushdie.

La mitjanit del 15 d’agost de 1947, el mateix dia en què l’Índia va aconseguir la seva independència,  en Saleem i la Shiva van néixer al mateix hospital de Bombai i van formar part de la primera generació lliure del país. La història d’en Saleem i la Shiva, intercanviats en els seus bressols en néixer, té com a rerefons la convulsa història de l’Índia moderna, des de la seva independència fins als anys vuitanta: poders sobrenaturals, amors prohibits i secrets de família es barregen amb guerres i cops d’estat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Poc o res en sabíem d’aquesta producció, però des de què es va anunciar a les carteres de Barcelona, em va cridar l’atenció, ja que a vegades intentem veure cinema Indi, sobretot des de què varem estar visitant el nord del pais / continent. Aquesta vegada no m’esperava cinema seriós i aquest ho és… creiem erròniament que és tractava d’un espectacle tipus boliwood, mig musical mig pel·lícula.

No ens ha desagradat, però crec que aquí la seva directora Deepa Mehta, la ha errat, ja que intentar resumir en 146 minuts de metratge, un llibre de 533 planes, és impossible si no es vol arribar a cansar l’espectador. El cinema no es igual que la literatura, sobretot en el temps que és necessita per assimilar una mateixa obra en cada un dels mitjans. Hauria pogut seleccionar la història principal i no començar amb la història dels seu avis, per exemple.

Per altra banda, és interessant, perquè tracta la història des de la independència de l’India fins als any 80 del segle passat; pels nostres ulls és exòtica i ple de color i sempre ens permet almenys indagar una mica en una altra cultura que no sigui l’occidental o nord americana a la que ens veiem quasi obligats.

La pel·lícula esta molt ben filmada i té escenes preciosistes, però és massa ambiciosa i l’únic que aconsegueix és perdre’s en massa arguments alhora, alguns innecessaris, perdent en conjunt força coherència i no sempre és dramàticament satisfactòria. Al final es fa fins i tot una mica avorrida i sobretot llaaaaarga.

Resumint: no passara a la història del cinema, com una gran pel·lícula, però almenys entretén i explica part de la història de l’India i això ja és molt.

Deepa Mehta (Amritsar, 1950) és una directora molt coneguda de cinema i guionista indocanadenca. El seu nom s’escriu दीपा मेहता en l’idioma hindí.

A occident es sobretot admirada per la seva tetralogia fílmica basada en els elements Foc, Terra, Aigua i Cel.

Director: Deepa Mehta
Repartiment: Satya Bhabha, Shahana Goswami, Rajat Kapoor, Seema Biswas, Shriya Saran, Siddharth, Ronit Roy, Rahul Bose, Anita Majumdar, Zaib Shaikh, Anupam Kher

Títol original : Midnight’s Children

Nacionalitat: Canada – Durada: 148 minuts
Versió: Català

Premis a l’any 2012: Festival de Toronto: Nominada al Premi del Públic (Millor pel·licula)  –  Seminci de Valladolid: Millor fotografía

__________________________________________________________

– Cinemes GIRONA – Preu 6,5 € (GRATUÏT dins del nostre abonament  (1))

___________________________________________________________

Cargol Els fills de la mitjanit

Un pensament a “– Cinema – (1) – ELS FILLS DE LA MITJANIT (**+) – Cinemes Girona – 20/07/2013

Deixa un comentari