Per MIQUEL GASCÓN …
Varem descobrir el treball d’Ernesto Collado ja fa una mica de temps, al maig del 2011 en un cicle de RADICALS que es celebrava al Teatre Lliure.
Us deixo les dues cròniques que hem escrit sobre el seu treball.
1 – VIDA DE LÁZARO (Contrabandista d’idees fluorescents)
2 – DE MILAGROS Y MARAVILLAS – CONFERENCIA OPTIMISTA
Dins del Festival GREC2013, ens trobem de nou amb aquest autor e interpret, que a nosaltres sempre ens sorprèn per les seves innovadores propostes. A mes a mes, la seva interpretació aquest cop és en el Teatre del CCCB, que encara que el coneixem des del dia que va ser inaugurat, encara mai havíem assistit a cap representació.
MONTALDO, ens torna a sorprendre. Al entrar a la Sala ens el trobem assegut en un balanci i la seva melena postissa (tipus sioux) li tapa totalment el rostre; un enorme scalextrix presideix l’escena, al fons 4 pantalles on es van projectant dispositives a mida que l’espectacle avança… i a la dreta la taula de comandaments de tot plegat.
Una història d’indis, benzineres, armadillos, utopies i catalans autistes perduts per les carreteres inacabables d’un Texas irreconeixible. La signa un laboratori de creació escènica que ha mostrat els seus treballs per mitja Europa.
Al segle XIX un grup d’icarians —seguidors de les teories del pensador Étienne Cabet— va viatjar als EUA per fundar una comunitat de socialistes utòpics. Un d’ells era el català Ignasi Montaldo, un noi mut i tímid que es comunicava amb els altres mitjançant una llibreta plena de notes i dibuixos. L’experiència va ser un fracàs i els qui van sobreviure al viatge van acabar enfrontats, tret de Montaldo, que es va convertir –diu la llegenda– en cap d’una tribu d’indis.
Ernesto Collado és l’unic interpret i evidentment fa el paper de Montaldo. Durant 1 hora aproximadament ens explica la història, mitjançant tots els estris imaginables…. el cotxe de la pista del Scalextrix el posa en marxa cada cop que Montaldo es posa a viatjar pels Estats Units i Mèxic, fins que s’estimba… utilitza mitjans audiovisuals, trets de pistola, llums, foscors, cartrons on indica en paraules escrites el que Montaldo vol dir (el personatge era mut) …..
… però sobretot Ernesto Collado no para de xarrar i ens agrada com ho fa… però també ens agrada pel “morro” que aparenta tenir i és que… sembla que passa de tot, és segurament la forma natural d’explicar-se, balla, és passeja per l’escena… per les grades… i no l’importa gens ni mica… fins i tot despullar-se en directe i posar-se en bola picada, per tal de fer mes realista la història que vol explicar. Trenca la quarta pared amb el public i en clau d’humor las deixa anar, com si res.
És un autentic showman, que trenca amb tots els espectacles que es poden veure a la nostra ciutat i a mes a mes, trenca amb els seus propis anteriors espectacles. Tot és novedos. Pot agradar o no…. i és que es tracta d’un espectacle “RADICAL” no apte per tothom. A nosaltres ens agrada per la creativitat que té tot plegat !!!
Creació, dramatúrgia i direcció: Ernesto Collado
Espai escènic: Cube b.z., Ernesto Collado – Disseny d’il·luminació: Cube b.z – Producció executiva : Eteri (Montse Prat & Txell Felip) – Ajudant de direcció: Piero Steiner – Fotografia : Jordi Bover – Imatge: Ferran Llorens – Distribució: Iva Horvat
Fundación Collado – Van Hoestenberghe
______________________________________________________________
– Teatre CCCB – Preu 16 € – (preu pagat 12 € – Amics CCCB)
______________________________________________________________