– Dansa – GREC 2013 (8) – CAPRICIS (****) – Mercat de les Flors – Sala MAC – 11/07/2013

Per MIQUEL GASCÓN

Immediatament desprès de sortir de les dues xarrades del “Teatre pren la paraula” i quasi bé sense bellugar-nos per res, varem fer un mos al bar del Mercat de les Flors… i tot seguit entràvem a veure un espectacle de Dansa a la Sala MAC del Mercat.

Cabina on es representa REMOR

Cabina on es representa REMOR

Malauradament ens vam perdre un altre espectacle de dansa, (REMOR) de durada molt curta (11 minuts) que de ben segur hauríem pogut veure i fer la crònica, però per la falta de col·laboració reiterada i fins i tot d’antipatia de l’hostessa encarregada en facilitar les entrades, varem decidir no assistir en senyal de protesta. Ho lamentem per La companyia Res de Res & Artigues, que no tenen pas la culpa. Aquest espectacle per tan sols 15 espectadors, és gratuït i es fa en diferents horaris fins al 14 de juliol, a la mateixa plaça Margarita Xirgu.

Capricis - Cartell

El magnific espectacle que SI varem veure és titulava CAPRICIS, de la coreògrafa Àngels Margarit. Encara que al principi el varem trobar un pel monòton, quant varem entrar de ple en l’espectacle, ens va agradar cada cop mes…. fins a meravellar-nos.  La nostra valoració és de 4 estrelles sobre 5.

Àngels Margarit, una de les grans creadores de dansa contemporània del moment, tradueix en moviment i fa visibles a l’espai els 24 capricci del violinista i compositor Niccolò Paganini.

Quan l’escoltaven interpretar amb un virtuosisme fora mida, molts en el seu temps pensaven que Paganini (1782-1840) havia fet un pacte amb el diable. Ningú no igualava la seva habilitat i tècnica, d’aquí que el seu fos un cas especial: va ser un dels primers a utilitzar el violí en solitari i fer gires sense l’acompanyament d’altres músics. Els 24 capricci és una de les seves obres de referència.

 

Angels Margarit

Angels Margarit

Ara Àngels Margarit assumeix el repte, no d’interpretar-los amb un violí, sinó amb els cossos d’un seguit de ballarins que dibuixen la música en l’espai i que proposen diferents jocs escènics a partir de l’estructura musical de cada peça. Més enllà del virtuosisme de l’obra musical, l’articulació de la sèrie dels vint-i-quatre estudis convida a una proposta escènica única, la idea de caprici com a joc i divertiment que travessa la peça. El projecte s’inicia al Grec 2013 i és una proposta modular i modulable que converteix també en un caprici cada representació.

Capricis - foto de Ros Ribas - web Greg2013

Capricis – foto de Ros Ribas – web Greg2013

El paràgraf anterior agafat del programa de ma, és exactament la descripció exacta d’aquesta extraordinària classe de dansa, on els cossos interpreten, cada un d’ells, les diferents tonalitats modelant amb els seus propis cossos les notes musicals exactament al ritme de cada compàs.  Quant la musica es fa endiabladament ràpida les notes que surtin del violi, formen imatges d’un munt de cossos dibuixant escenes meravelloses, on cada cos es mou a un ritme i compàs diferent, però formant una sola unitat de música; t’adones llavors de la complexitat de les musiques de Paganini que estàs escoltant, dels mil i uns matisos que es poden extreure, ja que les estàs veient físicament dibuixades a l’espai utilitzant la dansa, …una dansa que et deixa absolutament impresionat i estabornit.

Capricis - foto de Ros Ribas - web Grec2013

Capricis – foto de Ros Ribas – web Grec2013

Durant tot l’espectacle els ballarins van vestits de blanc, sense anar uniformats, ja que cada un vesteix d’una manera diferent com també diferents son els acords que interpreten  dels 24 capricci, de Niccolò Paganini.

No em puc arribar ni a imaginar la feinada de la creació d’una coreografia, on cada un dels ballarins té la seva propia vida, dins d’una mateixa unitat musical.

KAI GLEUSTEEN

KAI GLEUSTEEN

El Violinista KAI GLEUSTEEN toca en directe i a sobre de l’escenari 3 de les variacions en moments molt emotius, un d’ells vestida totalment de negre actua la mateixa coreògrafa Àngels Margarit. Aquest violinista vell conegut nostre ja que és concertino a l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i també professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Toca un violí de 1781 de Giovanni Baptista Guadagnini.

No puc acabar l’apunt sense deixar una menció especial al ballarí Miquel Fiol, que amb el seu moviment de cos em va deixar sense paraules.

 

Una coproducció del Grec 2013 Festival de Barcelona i Àngels Margarit / cia. Mudances, en col·laboració amb Can Gassol – Centre de creació d’arts escèniques, Teatre Monumental de Mataró i el Graner Centre de Creació.

Música: 24 capricci, de Niccolò Paganini

Direcció i coreografía: ÀNGELS MARGARIT

Cia. MUDANCES

Creació i interpretació: Eneko Alcaraz, Fàtima Campos, Joan Català, Mireia de Querol i Duran, Miquel Fiol, Raquel Gualtero, Roser López Espinosa, Isabel López Pérez, Manel Salas Palau, Dory Sánchez, Lourdes Solà

amb la col·laboració especial del violinista KAI GLEUSTEEN

Disseny d’il·luminació i espai escènic: Cube.bz – Vestuari: Ariadna Papió -Técnic de so: Marc Ases – Vídeo: Núria Font

Capricis - salutaciones-imp

______________________________________________________________

– Mercat de les Flors – Sala MAC – Preu 22 € – (preu pagat 17,60 € – Carnet Biblioteques)

______________________________________________________________

Cargols dansaires

2 pensaments a “– Dansa – GREC 2013 (8) – CAPRICIS (****) – Mercat de les Flors – Sala MAC – 11/07/2013

 1. Neus

  Per nosaltres dissabte va ser una tarda plena de DANSA.
  Primer de tot ens vam assabentar que a la Sala Oval del MNAC es tornava a representar “Kamuyot” de IT Dansa (als que som seguidors incondicionals) .De pas vam aprofitar per veure les dues exposicions temporals que són “Tàpies des de l’interior” i “Nord d’Àfrica” ,aquesta última molt interessant.
  (Per cert ahir era portes obertes al MNAC fins l’1 de la matinada).
  Tot seguit teníem anotat “Remor” a les 20h,però com també volíem anar a veure “Myneyhbor” al Pavelló Mies Vander Rohe,que començava a les 20,30h i ens havien dit que es formaven cues molt llargues i que valia la pena de veure,vam decidir deixar “Remor” i fer un hora i mitja de cua per veure un espectacle que ens va agradar moltissim!!!!, “My Neighbor Sky” amb els ballarins Oguri i Andrés Corchero,que ens van impressionar molt amb el seu espectacle dins de l’aigua.Valoració: 8
  I sortint d’aquí ens vam anar xino-xano cap el Mercat de Les Flors a veure “Capricis”,que ens va agradar moltíssim,tot i que el meu cansament en va jugar males passades i un parell de vegades s’hem tancaven els ulls.Una cordinació perfecta de moviment i música.Una música marevellosa i un violinista exepcional.Tot hi que la coreografia s’ens va fer una mica repetitiva.Valoració: 7
  Una tarda de dissabte complerta !!!!!!!!
  Una abraçada.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Deu ni do !!!

   Si, ja ens varem assabentar de què el MNAC celebrava en solitari la “Nit Blanca”, que aquest any per tema pressupuestari s’ha anul·lat.

   No varem poder assistir-hi perquè nosaltres el dissabte varem tenir sessió triple, una exposició al CCCB (Pasolini) i dues produccions teatrals, MONTALVO dins del Festival Grec i també L’HOME D’ULLERES DE PASTA a la Villarroel.

   És un no parar…..jajajaja. Estem boixos!!!

   Demà ens veiem al GREC !!!

   Respon

Deixa un comentari