– GREC 2013 (1) – Teatre – ALMA i ELISABETH (Persona, de Bergman) (****) – Sala Muntaner 30/06/2013

Per MIQUEL GASCÓN

Primera representació a la que assistim d’aquest FESTIVAL GREC 2013, en el mateix moment que s’esta celebrant la inauguració oficial a l’avinguda Maria Cristina davant de les Fonts de Montjuïc.

Alma i Elisabeth - Cartell

 Intentem evitar per tots els mitjans possibles, assistir a un espectacle a la SALA MUNTANER, i és que no ens agrada que els seus espectacles no siguin amb butaques numerades, la qual cosa t’obliga, si vols una butaca raonablement aprop del escenari, a estar 3/4 d’hora abans fent cua, de peu davant el Teatre, cosa que no suporto.

En principi no varem comprar entrades per cap espectacle que durant el GREC, es representes durant varies setmanes, ja que estàvem convençuts de què sortirien ofertes, com ha estat el cas. De cara a la temporada vinent ens replantejarem comprar les entrades per avançat, ja que estan sortint ofertes per 8 euros pel TRESC, per tots els espectacles, encara que siguin companyies internacionals amb dues o 3 representacions. Vamos… que hem fet el primo… i ja no el tornarem a fer……. ho havia de dir !!!.

ALMA i ELISABETH sobretot ens va atraure per les dues magnifiques actrius catalanes que interpreten aquesta obra…. MÓNICA LÓPEZ  i MARTA MARCO, actuació que de cap de les maneres ens podíem perdre. Evidentment les expectatives s’han complert jo diria que les han superat amb escreix. Les dos, cada una en la seva faceta estan per sucar-hi pa. Marta Marco en el paper de l’infermera, porta el pes absolut de la representació “parlada”… i xerra, xerra sense parar; en canvi Mònica López (l’actriu malalta), no diu ni un mot (o si ?…) … i la seva interpretació sense paraules, tan sols amb mirades, gestos….. és absolutament magistral.

A partir del guió de Persona, un dels grans films del segle XX , i seguint el consell de Bergman mateix que ens incita a “disposar lliurement del material editat”, fem un viatge col·lectiu per les emocions de dues dones que recerquen la seva identitat.
 L’amor, la maternitat, les misèries del món contemporani, el buit existencial, el teatre com a ficció i com a mentida… Una capbussada pertorbadora en l’ànima a través d’una actriu, Elisabeth, que renuncia a la parla i que es trasllada amb la seva infermera, Alma, a una casa solitària. Els silencis d’una els omplirà l’altra amb un torrent de paraules que l’actriu absorbirà de manera gairebé vampírica, com si preparés un dels papers que acostumava a interpretar. Les personalitats de totes dues s’acabaran fonent, en una relació de vegades sàdica i fins i tot eròtica en la qual descobrirem la discordança entre els actes dels personatges i els seus autèntics desitjos.
PERSONA de Ingmar Bergman

PERSONA de Ingmar Bergman

L’argument mes que explicar una experiència tangible, física i controlable, Bergman com casi sempre, ens planteja una experiència psicològica, on les voluntats de dues persones, la malalta i l’infermera, arriben a fusionar-se en una sola intercanviant les seves experiències. No es tracta d’un teatre fàcil, no es tracta d’un teatre apte per tots els públics, però en canvi és absolutament recomanable per la gent que estimem el Teatre i no necessitem sempre que el text ens expliqui fil per randa, el significat clar del que veiem a sobre de l’escenari. Aquí se li te que donar voltes al “coco” i no pots deixar-te anar com un simple espectador.

La direcció de MAGDA PUYO és absolutament perfecte; m’agrada com transforma un text no fàcil, en una representació teatral i la fa lo mes entenedora possible.

En quant a la posada en escena és tot un encert la substitucióo de decorats físics, utilitzant les noves tecnologies que ens permet avui en dia moltes mes possibilitats. La videocració d’ALFONSO PERRI, aconsegueix a mes de fer aparèixer e interpretar de forma virtual a la gran VICKY PEÑA, interelacionant-se amb les actrius que estan sobre l’escenari….. i a sobre aconsegueix transportar-nos d’un hospital psiquiàtric a una casa a la bora del mar on veiem com trenquen les onades a una platja davant nostre, amb la sensació de calma que arriba clarament als espectadors, o inclús a un espai on ens sentim confortablement instalats veient per derrera de la finestra com plou.

M’agradaria assistir una altra vegada a veure la representació, en el cas de què s’intercanviessin els papers les dos actrius, per poder comparar, però no pas per valorar quina actriu m’agrada mes o quina ho fa millor, sino com una mena d’estudi teatral on veuríem diferents interpretacions del mateix personatge. Queda aquí la idea i el repte.

Absolutament recomanable pels espectadors que valoren molt les interpretacions actorals. No és un teatre fàcil i si un teatre dur… molt dur.

Alma i Elisabeth - Salutacions-imp

______________________________________________________________

– Sala Muntaner – Preu 20 € – (preu pagat 8 € – TresC )

______________________________________________________________

Us deixo la pel·licula PERSONA de Bergmann, en la que esta basada la representació…

Cargol BERGMAN

6 pensaments a “– GREC 2013 (1) – Teatre – ALMA i ELISABETH (Persona, de Bergman) (****) – Sala Muntaner 30/06/2013

 1. Neus

  Estic totalment d’acord amb tu.Nosaltres també hem fet el “primo”,en quan a que també tenim comprats molts espectacles de fa temps i ens estan arribant ofertes de 8 euros,com la de “Les tres germanes”,que vam pagar uns 22,40 euros i m’han arribat les ofertes de 8 euros!!!!!!.
  En cambi,estic esperant ofertes d’altres que no he comprat,i no hi ha manera.

  Avui tenim entrades per “Alma i Elisabet”,però en aquest cas d’oferta, a 10 euros.
  Ahir vam anar a veure “Les Tres Germanes”.
  De “Les tres germanes ” nosaltres hem fet dues valoracions :una de 6 (per la interpretació i montatge) i una de 8 (com a experiencia,novetat,i originalitat).
  Un consell preneu un cafè per aguantar desperts, és un pel lenta.
  El preu pagat per nosaltres,el trobo excessiu,tot i que estem contents d’haver anat a veure-la,però no és per repetir.Va haver gent que va marxar durant l’espectacle.
  Espero la vostra valoració.
  Dissabte ens veiem.
  Una abraçada.

  Respon
  1. Imma Barba

   Avui llegia una critica de las tres germanes que deia que era una obra monòtona i molt però que molt avorrida, o sigui que ja veig a venir que m’adormiré ……..
   A mi Alma i Elisabet em va agradar molt, tant la posada en escena com las interpretacions de las dos actrius, ja ens ho diràs demà.
   Lo de les ofertes també m’ha fet arrufar el nas, casi cada dia, perquè de moment han sortit de tots els espectacles per els que ja tenim la entrada, tan sols hem aprofitat aquest i demà que anem a la Beckett. L’any passat ja ens va passar una mica però es que enguany es en totes. Aixo ens fa pensar que l’any vinent esperarem …..
   Dissabte, per cert també hi ha oferta a 8 euros, preparats que pel que he anat llegint ens espera una llaaaaarggggaaaaaa obra.
   Una abraçada.

   Respon
 2. Neus

  Molt bona,ens ha agradat molt.Les dues actrius genials !!!!,una amb la seva força interpretativa i l’altre amb la seva força d’expressió.
  D’aquelles obres que vas passant el temps i encara les analitzes.
  Molt bona.
  Una abraçada.

  Respon
 3. noemozica

  Estic totalment d’acord en tot el que dius:
  – L’obra una meravella
  – La Mònica López, espectacular. Diu tant amb els ulls que no pots deixar de mirar-la, tot i que sigui la Marta Marco (tb ho fa bé però, al meu entendre, no tant… té moments on “cau”) qui no para de parlar.
  – Les entrades a 8 euros és una “TOMADURA DE PELO” molt gran! Així premien qui sí tenim afició pel teatre?? Que les posin des del principi i per a tothom a aquest preu!! VERGONYA
  – I el tema de les entrades sense numerar, una chusca.

  Respon
   1. Miquel Gascon

    Benvinguda Noemozica a Voltar i Voltar

    Jo vaig trobar a les dues actrius molt bé en aquesta producció i tal com dic, m’agradaria veure la mateixa obra amb els papers canviats, ja que crec que tan un paper com l’altre requereixen de moltes taules.

    D’acord que la posada en escena, te quelcom que t’atrapa.

    El que esta passant amb aquest GREC, on totes les entrades estan sortint a 8 euros, fa que em replantegi comprar les entrades amb antelació o inclús a no abonar-me a altres teatres. L’ultim espectacle que varem veure “Tragèdies Romanes” també del Grec costava 32 euros i poc desprès de comprar-les van sortir a 8 euros.

    Entenc que el Teatre té un preu i és te que pagar un preu just, però el que fot molt és que els aficionats al Teatre de debò haguem de pagar sempre els plats trencats.

    Fa temps que he plantejat que es deuria fer un abonament general per totes les Sales i que tinguis els descomptes mes grans a mida que assisteixes a mes espectacles. Aquesta si seria una mida justa i a mes a mes s’incentivaria anar al Teatre.

    Esperem tenir-te mes cops pel Bloc. Gràcies pel teu comentari.

    Una abraçada

    Respon

Leave a Reply