– Cinema – JULIUS CAESAR (versió any 1953) (****) – Filmoteca de Catalunya – 14/06/2013

Dijous passat vaig anar a probar una classe de Ioga nudista, al costat mateix de la Filmoteca de Catalunya, i vaig comprobar que el meu estat fisic no és el que era quant feia Ioga sovint, fa mes de 10 anys. Vaig aprofitar per entrar al vestibul de la Filmoteca, despres de 6 mesos d’absencia, per agafar el  programa mensual.

JULIUS CAESAR 1953 -  10Al fullejar-lo vaig tindre la sorpresa que al dia següent, divendres 14 de juny es projectava el film JULIUS CAESAR versió estrenada al 1953, ara fa 60 anys.

No m’ho vaig pensar dues vegades i va quedar agendada automáticament pel dia següent.

Volia comprobar si realment l’obra de Shakespeare era realment la que no m’havia agradat 3 dies abans, o be era la producció teatral la que m’havia decebut.  Com podeu comprobar per la meva valoració de 4 estrelles, està clar que sota el meu punt de vista va ser la producció teatral d’en PACO AZORIN, la que no em va satisfer.

JULIUS CAESAR és una pel·lícula de 1953 de la MGM,  adaptació de l’obra teatral de Shakespeare, dirigida per Joseph L. Mankiewicz, qui també va adaptar el guió i produït per John Houseman. La música original és de Miklós Rózsa. La pel·lícula està protagonitzada per Marlon Brando com Marc Antoni, James Mason com Brutus, John Gielgud com Cassi, Louis Calhern com Juli Cèsar, Edmond O’Brien com Casca, Greer Garson com Calpurnia, i Deborah Kerr com Portia.

JULIUS CAESAR 1953 -  1JULIUS CAESAR 1953 -  2

La pel·lícula , JULIUS CAESAR, va guanyar l’Oscar a la millor direcció artística (Cedric Gibbons, Edward Carfagno, Edwin B. Willis, Hugh Hunt), i va ser nominat al Millor Actor en un dels papers principals (MARLON BRANDO), millor Fotografia en blanc i negre, millor música, millor adaptació argumental i millor Pel · lícula. En Marlon Brando, era el tercer any consecutiu que era nominat... al 1951 per Un tramvia anomenat desig i el 1952 per Viva Zapata!…… i el va acabar guanyant el 1954 per La llei del Silenci.

MBDJUCA EC066

Vista despres de 60 anys de ser estrenada, la veritat es que es veu tot de cartro pedra, ja que la técnica cinematografica ha avançat extraordinariament, però per la gent que estimem el TEATRE, crec que paga la pena veure-la, ja que está realitzada com si es tractes d’una producció teatral, en espais tancats i amb una sola escena en exteriors. Sense gaires parafarnelies afegides, es basa en la interpretació dels actors en multitud de primers planols.

JULIUS CAESAR 1953 -  4JULIUS CAESAR 1953 -  7Les interpretacions de JAMES MASON en el paper de Brutus i MARLON BRANDO en el de Marc Antoni, son antológicas.  Brando que llavors estava en la plenitud de la seva bellesa fisica i al cim de les seves interpretacions, va d’haver de demostrar la seva habilitat en la declamació del vers shakesperià, per la cual cosa va demanar ajuda  al mestre John Gielgud, amb qui repassava les escenes. Durant el rodatge, la enemistat dels dos actors es va fer evident i va estar a punt de que la producció s’anes en orris.

JULIUS CAESAR 1953 -  6

Es projecta en versió original anglesa subtitulada en castellà i per molt poc anglès que coneguis o inclus cap, la declamació en vers es digna d’escoltar encara que només sigui per la bellesa de la dicció dels actors, la cadencia de les frases, la sonoritat i el ritme en el que es diu.

La tornaran a projectar a la mateixa FILMOTECA DE CATALUNYA el proper dissabte 29 de juny de 2013, a les 22:00 hores.  Us asseguro que la gaudireu…. els 120 minuts se us faran curts, molt al contrari dels 95 de la producció teatral que acabem de veure al Romea.

______________________________________________________________

– Filmoteca de Catalunya – Preu 4 € – (preu pagat 3 € – Carnet Biblioteques)

_______________________________________________________________

Deixa un comentari