– Cinema – RICHARD Y COSIMA (**) – Sala Werner (amics del Liceu) – 10/06/2013

… per MIQUEL GASCÓN

El grup “wagnerià” d’Amics del Liceu, associació a la qual pertanyo, ha organitzat (entre molts d’altres i dins de la commemoració del bicentenari  de Wagner), aquesta projecció de la pel·lícula RICHARD y COSIMA, que tracta d’un període de la vida de Richard Wagner  i de la seva dona Còsima Listz. Aquest acte mes que un homenatge a Wagner ha estat un acte per tal de redescobrir als amants de la musica de Wagner, el personatge des de la seva part mes humana, deixant de banda una mica la musica i les òperes que va crear i analitzant la seva vida, les seves obsessions, la seva promiscuïtat i factors poc coneguts de l’home “Wagner”.

Si mes no, ens va servir per agafar culturilla, ja que la pel·lícula en si, no ens va acabar de convéncer.

Còsima Wagner - foto de 1905

Còsima Wagner – foto de 1905

Còsima Francesca Gaetana Wagner, nascuda amb el nom de Còsima Liszt a Bellagio (Itàlia) el 1837 i morta a Bayreuth al 1930,  era una personalitat alemanya, filla de Franz Liszt i segona dona del compositor Richard Wagner, del qual va mantenir el culte durant mig segle al Festival de Bayreuth.

Còsima, va ser el fruit de la relació extra-conjugal del pianista i compositor Franz Liszt i de la comtessa Marie d’Agoult.

El 1857, es casa amb un dels alumnes més dotats del seu pare, el pianista i gran director d’orquestra Hans von Bülow, però el seu matrimoni no serà feliç. Tenen dues filles, Daniela i Blandine.

És el mateix von Bülow que la presenta a Richard Wagner, vint-i-quatre anys més gran que ella i també casat. La relació comença el 1862, i el 1866, ell s’instal·la a la vora del llac dels Quatre Cantons a Tribschen, en una vil·la posada a la seva disposició pel rei Lluís II de Baviera, amic i protector de Wagner. Còsima, que se separa de von Bülow el 1867, va donar a Richard tres nens abans que no es poguessin casar el 25 de juliol de 1871:

 • Isolda von Bülow, nascuda el 1865 ;
 • Eva von Bülow, nascuda el 1867 ;
 • Siegfried Wagner, nascut el 1869.

Els seus noms són trets d’òperes de Wagner, respectivament Tristany i IsoldaEls mestres cantaires de Nuremberg i L’Anell del Nibelung.

Wagner

Richard mor el 13 de febrer de 1883. Còsima manté l’existència del Festival de Bayreuth, i mor l’1 d’abril de 1930 a l’edat de noranta-dos anys, quaranta-set anys després de Richard i el mateix any que Siegfried. És enterrada al costat de Richard al jardí de la Vil·la Wahnfried.

Les interpretacions dels dos protagonistes, Otto Sander (Richard Wagner) i Tatja Seibt (Cosima Wagner), son molt bones i tan sols per això paga la pena veure-la. Al director, Peter Patzak,  en molts moments de la pel·licula se li va una mica l’olla i entre somnis i simbolismes… l’espectador es perd una mica/molt…. i segons el meu punt de vista no explica bé la història d’aquesta celebre parella.

Director: Peter Patzak

 • Otto Sander – Richard Wagner
 • Tatja Seibt – Cosima Wagner
 • Fabienne Babe – Judith Mendes-Gauthi
 • Peter Matic – Hans von Buelow
 • Anton Diffring – Franz Liszt
 • Christoph Waltz – Friedrich Nietzsche
 • Anja Jaenicke – Daniela von Buelow
 • Luise Prasser – Malwida von Meysenburg
 • Carmen Fuggiss – Carrie Pringle
 • Arnfried Lerche – Catulle Mendès
 • Rudolf Wessely – Schnappauf
 • Annette Richter – Blandine von Bülow
 • Isabelle Weggler – Isolde von Bülow
 • Beate Finckh – Elisabeth Nietzsche

Títul Original: Wahnfried – any 1987 – duració 107 minuts

______________________________________________________________

– Sala Werner – Amics del Liceu – GRATUIT

_______________________________________________________________

Deixa un comentari