– Concert Palau100 (13 de 13 – cloenda temporada) L’HOLANDÈS ERRANT de Wagner – Les Musiciens du Louvre Grenoble (****) – Palau de La Musica Catalana – 03/06/2013

Per MIQUEL GASCON

Palau100 2013 - Concert de Clausura  1-imp

Últimament  aquest Bloc sembla únicament Musical, però us ben asseguro que ha estat  pura casualitat i amb una setmana hem assistit a moltes vetllades musicals, entre elles el concert de cloenda de la OBC al Auditori i ni mes ni menys que a Quatre òperes (si… 4 òperes)…. “LA Donna del Lago” – “L’elixir d’amore” – “Il turco en Italia” i “L’Holandès errant”, que és la protagonista d’aquesta crònica.

palau100 - cloenda

Hem gaudit força però sincerament hem quedat una mica saturats, i com aquell que diu a falta de l’ultima òpera que ens queda de la temporada “Lucio Silla”, tanquem la “barraqueta” musical de la temporada.

Ara ens dedicarem amb tota seguretat a tornar al Teatre mes sovint, que és el que a nosaltres realment ens apassiona de debò, i potser a fer alguna escapadeta viatgera amb el nou “bòlid”  que acabem d’estrenar.  El GREC 2013 intentarem viure’l com sempre al màxim.

Aquest dilluns passat 3 de Juny coma cloenda del Palau 100 es va interpretar l’òpera “L’holandès errant” en versió concert, interpretada per un peculiar grup orquestral anomenat “Les musiciens du Louvre Grenoble” del que ja os vaig parlar en una crònica al gener passat, quan el seu extraordinari director  Marc Minkowski ens va visitar per dirigir l’OBC a l’Auditori.

Marc Minkowski

Marc Minkowski

Va ser  una nit per no oblidar, ja que al meu parer l’interpretació de la musica que va compondre Wagner, va ser realment meravellosa.  Alguns entesos han criticat la velocitat desmesurada que el director imprimia a la música, que segons ells  a Wagner  no li hagués agradat.  Jo, per portar la contraria, la versió “accelerada” d’aquest director la vaig trobar plenament satisfactòria, i sobretot al començament des de la primera nota, vaig visualitzar com diu la crònica de Xavier Cester al diari Ara “ les aigües estaven violentament agitades; llamps i trons se succeïen al cel mentre grans onades sacsejaven la nau que maldava per arribar a port”.

l'holandes errant

Aquesta formació orquestral és un rar exemple que sobreviu utilitzant per la seva musica instruments originals del segle XIX.  Amb pocs instruments aconsegueixen una increïble sonoritat tant en bellesa, passió (especialment en els contrabaixos) com en volum poques vegades escoltades al Palau de la Musica; en segons quins moments ens feia patir que la enorme làmpada del sostre o els vitralls modernistes no aguantessin drets.

El cor (Estonian Philharmonic Chamber Choir), especialment  els del gènere masculí, amb relativament pocs membres em van arribar a posar la pell de gallina.

Estonian Philharmonic Chamber Choir

Estonian Philharmonic Chamber Choir

Ingela Brimberg

Ingela Brimberg

Però encara que tot plegat en conjunt va estar meravellós, el que a tots els qui érem ens va deixar literalment  noquejats,  va ser la veu increïble  i els aguts amb un volum fora del normal, de la soprano INGELA BRIMBERG en el paper de “Senta”. Nosaltres no l’havíem escoltat mai, i per tant va ser el descobriment de la nit.

No he trobat a youtube cap video de Ingela Brimberg cantant aquesta òpera, però per tal de què la pogueu escoltar, us deixo un en la que canta un ària de La Forza del destino.

En canvi el baríton protagonista, Vincent le Texier  (L’holandès) va estar molt mes fluixet i al final  ens va fer patir de debò.  Ens van agradar força el baix MIKA KARES (Donald) així com el tenor BERNARD RICHTER i també amb un nivell mes que acceptable el tenor Eric Cutler i la mezzosoprano Helene Schneider.

La temporada PALAU 100, va acabar amb una gran vetllada on els aplaudiments semblaven no tenir fi; les cares de felicitat de tothom eren molt visibles a la sortida del edifici i les “rotllanes” comentant la jugada, moltes mes del normal.

La temporada vinent i de manera excepcional comença el 1 de Juliol (dins de poques setmanes) per tal d’aprofitar la gira que la Berliner Philarmoniker orquestra.   El que ens preguntem tots es si al Palau posaran un altre escenari a mode d’altell per encabir la que amb tota seguretat es l’orquestra millor del mon.   Però això ja ho explicarem quant toqui.

Palau100 2013 - Concert de Clausura  3-imp

________________________________________________________________

– Palau de La Musica Catalana – Preus de 196 € a 28 €

( preu pagat 35 € – abonament 25% descompte)

________________________________________________________________

Cargol vaixell

Deixa un comentari