– òpera – IL TURCO IN ITALIA (****) de Gioachino Rossini – Gran Teatre del Liceu (01/06/2013)

Per MIQUEL GASCON

Il Turco in Italia - Liceu 1-imp

Una magnifica òpera de Rossini escrita fa 200 anys, que encara no s’havia estrenat a Espanya   al Liceu, la qual cosa no acabem d’entendre.  Teníem entrades comprades fora d’abonament precisament pel dia de l’estrena, però com ja sabeu aquell dia va morir la meva “sogre predilecte”  i vam trucar a uns amics per cedir-los les entrades. En Josep i la Gloria ho van acceptar i ens van fer el favor de canviar-les per les seves 15 dies mes tard.

Il Turco in Italia - cartell

Il turco in Italia és una òpera en dos actes de Gioacchino Rossini sobre un llibret en italià escrit per Felice Romani. És una opera buffa molt influïda per Così fan tutte de Mozart, que s’estava realitzant al mateix teatre mentre Rossini la componia.

Un home boig, una esposa capritxosa, un amic gelós, una bohèmia descontenta, un turc seductor i un poeta sense inspiració no presenten del tot el millor argument per a una òpera. En canvi, la música és realment bellíssima.

Il Turco in Italia - Liceu 2-imp

La coincidència fa que en la mateixa setmana veiem 4 òperes, dos d’elles de Rossini i ens adonem que cada cop mes som mes Rossinians; les seves operes potser no posseeixen les millors àries, però en conjunt son molt agradables i amb moments inesborrables, sobretot quan fa cantar a varis dels seus protagonistes alhora.

D’aquesta producció ens va agradar especialment la posada en escena, que al mateix temps de ser força senzilla aconsegueix el seu objectiu… divertir e impactar. Des del moviment de l’escenografia, les seves “sorpreses” i encara mes el moviment de la massa coral que esta molt ben estudiada i que deuria servir d’exemple per altres produccions.

Il Turco in Italia - Liceu 3-imp

Ildebrando d'Arcangelo

Ildebrando d’Arcangelo

Nino Machaide

Nino Machaide

Em va agradar especialment la veu greu, extraordinaris del seu protagonista Selim, interpretat per ILDEBRANDO D’ARCANGELO, encara que no és el que mes paper te en aquesta òpera; per altra banda. la soprano NINO MACHAIDZE en el paper de Donna Fiorilla és la que va triomfar de debò.

Un altre gran encert d’aquesta temporada del Gran Teatre del Liceu.

DIRECCIÓ MUSICAL: Víctor Pablo Pérez – DIRECCIÓ D’ESCENA : Christof Loy – ESCENOGRAFIA:  Herbert Murauer – VESTUARI:  Herbert Murauer – IL·LUMINACIÓ : Reinhard Traub – COREOGRAFIA : Jacqueline Davenport

REPARTIMENT
Nino Machaidze (Donna Fiorilla), Ildebrando D’Arcangelo (Selim), Renato Girolami (Don Geronio), Pietro Spagnoli (Prosdocimo), David Alegret (Don Narciso), Marisa Martins (Zaida), Albert Casals (Albazar).

Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu

Il Turco in Italia - Liceu 4-impIl Turco in Italia - Liceu 5-imp

________________________________________________________________

– Gran Teatre del Liceu – Preu de 223 € a 11,50 €  – ( fila 1 lateral 4art pis  43,75 € )

________________________________________________________________

Cargol Turc

6 pensaments a “– òpera – IL TURCO IN ITALIA (****) de Gioachino Rossini – Gran Teatre del Liceu (01/06/2013)

 1. Montserrat Fdez. Costa

  Si, si. o estic aprenent que Rossini és vitalitat, llum i alegria.
  Com molt bé van comentar en l´explicació del Foyer, la caravana recorda el camarot dels germans Max!
  Bromes a part, tot un plaer sentir aquesta òpera!!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Molt bona definició de Rossini….. vitalitat, llum i alegria.

   L’escena de la caravana és quasi idèntica a l’escena de la producció OPERETTA en el TNC…. l’única diferencia és que en aquell cas tots sortien d’un piano de cua.

   Respon
 2. josep

  L’altre dia, sortint de “La donna del lago” deia que quan veig i escolto una òpera de Rossini, se’m carreguen les bateries, doncs amb aquest Turco, es va repetir la meva teoria. Em va encantar la interpretació, molt especialment l’Ildebrando d’Arcangelo, però també la Nino Machaidze, el Pietro Spagnoli o el Renato Girolami, però sense menystenir l’actuació del David Alegret i de l’Albert Casals malgrat el seu curt paper. La posada en escena, com ha de ser, ecoómica, efectista i original que no estan els temps per dispendis superflus.
  Una abraçada

  Respon
  1. Miquel Gascon

   En general també em van agradar tots els intèrprets… el que passa és que he decidit ser almenys en les cròniques musicals fer tan sols una síntesi i tan sols explicar el que considero mes important per mi.

   La posada en escena, mes que una posada és una “passada”.

   Respon
 3. Joaquim

  Miquel a Espanya si que s’havia estrenat, i a Barcelona també, es va fer al Festival Grec de fa una pila d’anys, on no sabia estrenat mai és al Liceu.
  Me n’alegro que ho gaudsiu, són unes representacions esplèndides

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Moltes gràcies Joaquim per la teva aclaracio. Jo desconeixia l’existència d’aquesta òpera i a la Viquipedia no indicava res de la seva estrena a Espanya. Ja està el text corregit.

   Respon

Deixa un comentari