– Teatre – BARCELONA (*****) – Teatre Nacional de Catalunya

Per Miquel Gascón

Segon intent de veure aquesta producció que ja prometia d’entrada. La setmana passada varem haver d’anul·lar la nostra assistència perquè precisament aquell dia es va morir la meva “sogre predilecte” tal i com li acostumava a dir… i ella reia ben a gust perquè li feia gràcia aquesta rucada meva.

No varem voler que aquesta producció al TNC ens quedes marcada d’alguna manera com si per nosaltres estigues maleïda i fa pocs dies varem tornar a comprar les entrades de nou i ja posats la varem fer coincidir amb el dia del col·loqui, que al TNC van variant de dia sense gaires miraments i sense cap respecte als abonats que han reservat les seves localitats fa molts mesos, tenint en compte la primera data anunciada.

Barcelona cartell

Haig de dir, que “BARCELONA”, esta sent una agradable sorpresa per molts “teatraires” i molts d’ells ja diuen que es tracta de la millor producció de la temporada del TNC. Veritablement nosaltres coincidim plenament amb aquesta valoració i creiem que teatre contemporani català com aquest és el que fa que a casa nostra estimem cada cop mes el Teatre amb majúscules. El seu autor i també director PERE RIERA, és el responsable d’aquesta meravella d’espectacle.

Barcelona 2

El que en un principi hauria de ser un argument a un país qualsevol durant una guerra qualsevol, es va anar transformant en una història en el que mes important és la relació entre dues amigues amb dues concepcions de vida antagòniques…… durant les 12 hores d’un dia a Barcelona, concretament el 18 de març de 1938 (matí, tarda o nit), des de què surt el sol fins que es posa, durant un dels tres dies on els bombardejos a la ciutat per l’aviació feixista italiana a les ordres de Franco, va massacrar la població civil catalana, on van morir 2500 persones….. un altre “Guernika”, amb moltes mes víctimes i que s’ha intentat silenciar.

La Núria i l’Elena són dues dones amb comptes pendents; dues amigues separades per l’amor d’un home i el destí d’una pàtria. Dues dones atretes sense remei per l’encís d’una ciutat prodigiosa; una ciutat rosa de foc, blava i vermella. El seu retrobament, la darrera batalla entre totes dues, tindrà lloc en una Barcelona que respira, malgrat tot, les cendres d’una època daurada. Totes dues hauran de posar en solfa allò que les apropa i allò que les separa, amb el ressò d’una guerra estúpida i sagnant com a teló de fons.

Barcelona 3

L’autor ha escollit expressament la vida mes o menys plàcida d’una casa burgesa de la part alta de Barcelona, a la qual es viu la guerra i els bombardejos amb molta por, però al mateix temps una mica embolcallats en una mena de bombolla que els allunya força de la vida real que es viu al centre da la ciutat. Els personatges molt ben definits es van crear a  mida dels actors principals, especialment de MÍRIAM ISCLA  i de l’EMMA VILARASAU…..

Barcelona 4…. però en una jugada mestre de Pere Riera, amb els personatges canviats del que a d’entrada podríem esperar, ja que Míriam Iscla interpreta el paper d’una “Nuria” amargada per la vida que ha portat sobre tot des de què s’ha quedat vídua… i l’Emma Vilarasau una “Elena” divertida, una actriu amb moltes ganes de viure la vida d’una manera molt mes lliberal i sobretot, gens dramàtica.  El resultat d’aquest gir de papers del que ens tenen acostumats, ha estat un dels grans encerts d’aquesta producció…… les dues han aconseguit  segurament el paper de les seves vides. Unes interpretacions que passaran a la història del teatre a Catalunya.

Al voltant d’aquestes actrius (consagrades per gaire bé tothom), unes interpretacions corals també extraordinàries de Pepa López (un paper molt adient segurament per la nostra estimada actriu ja absent….ANNA LIZARAN), Jordi Banacolocha, Pep Planas, Carlos Cuevas, Anna Moliner i Joan Carreras, aquest ultim en un paper antipàtic i anti-heroi, però d’una interpretació sublim com ens te acostumats en tot el que treballa.

Barcelona 1

Es tracta a mes a mes d’una producció en la que els sentiments de CATALUNYA com a NACIÓ, de la que molts de nosaltres ens sentim orgullosos, ens fan arribar al limit del plor en molts moments, un d’ells a la interpretació cantada pels actors de la “Santa Espina” al mateix temps que el soroll de les bombes nazis cauen sobre la ciutat de Barcelona.

Som i serem gent catalana tant si es vol com si no es vol, que no hi ha terra més ufana sota la capa del sol.
Déu va passar-hi en primavera, i tot cantava al seu pas. Canta la terra encara entera, i canta que cantaràs.
Canta l’ocell, lo riu, la planta, canten la lluna i el sol. I tot treballant la dona canta, i canta al peu del bressol.
I canta a dintre de la terra el passat ja mai passat,
i jorns i nits, de serra en serra, com tot canta al Montserrat.
Som i serem gent catalana tant si es vol com si no es vol, que no hi ha terra més ufana sota la capa del sol.

Escena impactant de debò. Però el millor potser de tota la producció i que realment posa la pell de gallina, és el moment en què les dos actrius ballen un TANGO a la Sala de la casa familiar on transcorre l’argument.

Barcelona final

BARCELONA, és un prodigi aconseguit amb un text contemporani absolutament nou, també un exercici de memòria històrica i representat precisament en un moment de l’historia de Catalunya en el que ens estem replantejant ser nosaltres mateixos, sense cap dependència i lligams amb un estat que ens oprimeix, ens menysprea i vol anul·lar la nostra cultura, la nostra llengua i el nostre sentiment de nació pròpia.

Aquest sentiment que molts ho fem nostre em va recordar una frase que vaig llegir en un mitja de comunicació precisament el dia que varem veure aquesta representació….

“SOM EN UNA GÀBIA I N’HEM DE SORTIR AVIAT”

Barcelona tango

El public a cada representació acaba dret aplaudint la representació, ja que causa empatia, parla de la nostra ciutat, de la nostra terra, de la repressió soferta dels catalans per les dretes feixistes… que malauradament casi un segle desprès continuen amb la mateixa intensitat…… de les actuacions corals memorables dels 8 personatges, da la posada en escena, de la direcció, del text, del moviment, de la dansa… en fi d’un espectacle rodo que amb tota seguretat tindrà un èxit sense precedents.

Barcelona, de Pere Riera. 
Direcció de Pere Riera

Direcció: Pere Riera – Escenografia: Sebastià Brosa – Vestuari: Georgina Viñolo – 
Il·luminació: David Bofarull – Música original: Òscar Roig – So: Damien Bazin – 
Moviment: Aixa Guerra – Caracterització: Toni Santos – Ajudanta de direcció: Ota Vallès – Ajudanta d’escenografia: Elisenda Pérez – Músics d’enregistrament – Piano: Dani Espasa – Saxos i clarinet: Pep Pascual – Violoncel: Rafael Sala – Guitarra i piano: Òscar Roig

Repartiment – Núria: Míriam Iscla – Elena: Emma Vilarasau – Joan Vila: Jordi Banacolocha – Victòria: Anna Moliner – Simó: Pep Planas – Nati: Pepa López – 
Tinet: Carlos Cuevas – Ramon: Joan Carreras
Teatre Nacional de Catalunya (Sala Gran).   fins el 22 de juny 2013

Barcelona - col·loqui-imp

Barcelona – col·loqui

______________________________________________________________

– Teatre Nacional de Catalunya – Preu 38,09 € – (preu pagat 32,49 € – TresC )

______________________________________________________________

Cargol i Barcelona

9 pensaments a “– Teatre – BARCELONA (*****) – Teatre Nacional de Catalunya

 1. Mercedes Gascón Baz

  ¡Hola hermanitos, veo que al igual que a nosotras la obra os ha encantado¡
  Es buenísima tanto la interpretación, como el texto.
  MERCHE.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Oe oe oe !!!! …. no saps la il·lusió que em fa que la meva germana “PER FI” hagi fet un comentari en aquest racó que l’Imma i jo tant estimem.

   Veritablement es tracta d’una producció teatral que paga la pena veure-la, fins i tot mes d’un cop; les interpretacions extraordinàries però el que es mereix aquest èxit que esta assolint és en PERE RIERA, autor del text i director de l’espectacle.

   Esperem que comentis mes sovint a partir d’ara. Un petonás!!!

   Respon
 2. monlora

  Unes de les millors obres de la temporada per no dir la millor,

  Vilarasau Brutal, fa un pa-pelàs tot i que Iscla també esta pletòrica. Em va agradar molt, el personatge que interpreta la Pepa, com també la dolça jove que fa Anna Moliner, la qual canta a l’obra.

  La resta del repartiment Jordi Banacolocha, Pep Planas i Carlos Cuevas, els vaig trobar correctes en els seus personatges.

  El paper de Joan Carreras, no puc dir el mateix, ja que el personatge em va caure “gordo”, i em costa ser neutral. No tindria que ser aixi, ja que ell es un dels millors actors de Catalunya, fa un personatge, d’acord, Però, el seu Ramon, no se, el vaig trobar una mica fora de lloc.

  Sincerament he vist a ell en millors actuacions, com per exemple en el Coriolà de la temporada passada al Lliure, però be, es una opinió personal.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   El merit jo li dono aquesta vegada a l’autor i director PERE RIERA. Les interpretacions encara que magnifiques son un afegit.

   Evidentment les dues protagonistes estan que se surten amb els papers que en Pere els ha assignat.

   No estic d’acord amb tu referent a Joan Carreras; el paper que te que fer és aquest i ho borda…. aconsegueix que el public com tu i com jo arribi a odiar el personatge. El que fa o deixa de fer esta escrit per l’autor i ell és l’únic que te “la culpa” de què en Carreras tingui que fer el que fa.

   El paper de la Nati (Pepa López), és un altre personatge clau en l’argument i un regal que Pepa sap aprofitar molt be. No m’estranyaria pas que el paper estigues pensat i escrit en un principi per l’Anna Lizarán, ja que va ser escrit quan s’estava representant Agost.

   Respon
   1. monlora

    Entenc que aquesta vegada al Carreras, li ha tocat el personatge mes lleig de l’obra, ho fa com toca.

    Tot així trobo la seva actuació masa boja i poc definida, però com tu ben dius no es cosa de l’actor si no de l’argument.

    Respon
 3. Neus

  Diumenge per fi va arribar el dia d’anar a veure “Barcelona”,i qué us haig de dir que ENS VA ENCANTAR !!!!!!!!!!!
  Tens tota la raó que molts ens sentim orgullosos de ser catalans i vivim amb intensitat aquesta obra on els sentiments surten del més endins.Quan vaig sentir cantar el Cant de la “Santa Espina”,no sabeu com em vaig emocionar,les llàgrimes em sortien sóles i mentre llegiem els textos,els sentiments de ràbia i orgull s’em van barrejar.Vam aplaudir tant,que les mans em feien mal.Quan de dolor!!!!!!!!.No sé penso que els que som d’aquí ho vivim amb una intensitat que no es pot descriure.
  El Tango,va ser un moment tan màgic,tan bell;espectacular !!!!!!!
  Tots els actors genials,però m’agradaría resaltar la Míriam Iscla que va estar sensacional,em va sorprendre gratament,demostrant la gran actriu que és.Per fí s’ha tret l’etiqueta que portava arrossegant!!!!!!(desde el meu punt de vista)
  Tot el públic dret aplaudint amb força.
  Una de les millors obres de la temporada del TNC.
  Una obra que no s’hauria de perdre ningú.
  Una abraçada.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Absolutament d’acord amb tot el que comentes amb entusiasme; realment es tracta d’una de les ofertes teatrals millors d’aquesta temporada.

   Arrenca els nostres sentiments mes profunds com a catalans i barcelonins i en moltes escenes fa que se’ns posi la pell de gallina. Gràcies per recordar-te de deixar el teu comentari.

   Respon

Deixa un comentari