– Voltar per PORTO (1 de 3) – Portugal (del 1 al 5 de maig 2013)

Per IMMA BARBA

Capitol següent

PORTO …. Ja fa temps li teniem l’ull a sobre , ja que es de les poques ciutats portugueses que no conexiem i li teniem ganes. Per tant ja fa uns messos, varem mirar la possiblitat d’anar-hi sense aprofitar “setmanes santes”, per viatjar sense aglomeracions. En aquestes dates el bon clima gairabe esta asegurat, encara que Porto te fama de que plou sovint…. aixins i tot ens varem arriscar però no vam pensar que a Madrid es un pont multitudinari ja que tant el 1 com el 2 de maig, per ells es festiu.

Una oferta de Ryanair de 50 euros per cap (vol d’anada i tornada) ens va acabar de convencer. Encara no entenem com poden oferir aquests preus.

DIMARTS 30 D’ABRIL

Avui ha estat un dia laborable i a mi m’ha tocat treballar mati i tarda (al Miquel sols pel mati). Al voltant de las set de la tarda arribo a casa i procedim al “cerimonial” de tancar les maletes repassant que no hi falti res, encabim la càmera de fotos i pesem las maletes a la bàscula de bany perquè viatgem amb Ryanair i no volem tenir sorpreses. Com es conegut les companyies de baix cost, i aquesta molt especialment son estrictes amb el equipatge i nomes es permès portar una única peça d’unes determinades dimensions i pes.

Anem amb temps pensant que el dia 1 es festiu, però sorpreses del transit arribem molt d’hora al aeroport.. Sortim de la terminal 2 i un cop superat el control d’equipatges anem a voltar una mica per la terminal i constatem l’abandonament a que ha quedat condemnada, tot es buit, les botigues tancades, nomes a prop de la zona d’embarcament un parell de restaurants ??? i un parell de botigues. Anem fins al final de la terminal per las cintes transportadores que si funcionen i comentem a qui deu informar una noia que s’asseu al taulell d’informació a mig camí. Una pena veure com deixem perdre un patrimoni que es de tots.

Escollim un dels llocs per sopar i demanem hamburgueses de bou …. error fatal ….. horrible….. nomes mengem les patates escaldufades que acompanyen el plat…. I el mes sorprenent de tot es que tanquen a les nou del vespre quan surten avions tota la nit !!!!!

Encara hem d’esperar una bona estona a la sortida del vol i observem com la gent seu al terra al voltant de dos pantalles de tele que ofereixen el partit del Madrid. Com hem decidit pagar per reservar els seients embarquem com a preferents i ens estalviem la cua i les corredisses per trobar lloc. L’avio va complert i el problema es encabir l’equipatge de tothom.

El vol dura una hora i trenta cinc minuts i arribem a Oporto a quarts de onze de la nit d’allà que es una hora menys que a Espanya. Al sortir, fresqueta. Hem de recórrer mig aeroport fins a la sortida, es un aeroport gran i ple de botigues. Quin canvi amb la nostre terminal 2.

Agafem un taxi i ens dirigim al apartament anomenat TocToc Studio, que hem llogat a través de la pàgina d’internet Airbnb (https://www.airbnb.es/rooms/581356). Allà ens espera pasades les 12 de la nit el propietari, l’Hugo Figuereido que molt amablement ens explica el funcionament de tot. Es un apartament molt ben situat, tranquil, i en unes condicions magnifiques, decorat amb molt de gust i amb tot el necessari per estar molt i molt còmodes, i amb detalls impagables com vi d’Oporto gratuit a la nostra disposició i tots els Nexpressos que vulguem també gratuits. El preu impensable a casa nostre, 50 euros al dia.

Desfem maletes i ens anem a dormir. Demà començarem a voltar.

DIMECRES 1 DE MAIG

Hem dormit pràcticament d’una tirada i ens llevem a dos quarts de nou hora local. Dia de sol esplèndid però encara amb el termòmetre marcant 9º. Prenem un cafè a casa amb una cafetera tipus Nespresso que esta a la nostre disposició i desprès rematem esmorzant en el bar de sota de casa on ja ens portem la primera sorpresa amb els preus ja que dos cafès amb llet i dues pastes ens costen 3 euros. Ens arribem a la Torre dos Clèrigos que tenim molt a prop i visitem primer la església de planta el·líptica i amb unes dimensions del retaule central que segons la guia van obligar a ampliar la església per a la seva instal·lació l’any 1780. Molta profusió de daurats i figures per tot arreu.

La Torre es un dels símbols de la ciutat amb una alçada de 76 metres que permet que sigui visible des-de tot arreu i un cop pujats els 225 esglaons et permet gaudir d’una magnifica vista de tota la ciutat. La pujada a la torre es força suau i nomes els últims trams son mes complicats per estrets.

Quan tornem a sortir al carrer ja ens sobra la jaqueta que hem agafat i decidim tornar a deixar-la per no carretejar-la tot el dia. Baixem pel carrer del apartament, Rua del Dr. Barbosa de Castro, per tal d’anar a trobar el riu Douro. Estem en ple barri antic, els carrers fan molta baixada, moltes cases abandonades i fetes mistos, façanes molt boniques amb balcons de reixa molt treballats, i al ser festiu, botigues tancades i molt poca gent pels carrers.

Quan ja pensem que no aconseguirem veure el riu apareix davant nostre, ampla i amb barques turístiques amunt i avall. Anem caminant pel moll i passem per davant del Museu del Transport que esta tancat, ens arribem al pont i allà decidim agafar un tramvia d’una de les tres línies que encara circulen per la ciutat.

Son vehicles elèctrics que han estat restaurats i convertits en reclam turístic de la ciutat. Baixem al final de la línia a la plaça Carmo, magnifica, amb las dos esglésies que al front estan paret amb paret, la dels Carmelites i la del Carmo, aquesta amb una façana lateral coberta de “azulejos” de principis del segle XX. Visitem la església dels Carmelites on estan fent Misa, també molta profusió de daurats.

La enorme plaça ens acaba conduint de nou a la Torre dels Clèrigos i ens permet unes fotos espectaculars. D’aquí a la estació de Sao Benito amb un vestíbul també decorat amb ceràmiques molt boniques.

Esta ubicada on antigament hi havia un convent. Encara que desprès no ens caldrà comprovem que disposen de servei de consigna. Baixem per un dels carrers en obres, de fet hi han molts carrers en obres en aquest recorregut, fins al riu per trobar un restaurant per dinar.

Acabem al Merceario on ocupem al vol una taula que queda lliure. Aquesta part de la ciutat esta de gom a gom i a tot el llarg del moll paradetes de venda de tot. Mengem sardines a la planxa i el primer bacallà també a la planxa, de postres un típic d’aquí amb ou i ametlla però del que no ens quedem el nom. Travessem el riu pel pont de Luis I i anem a parar a Vilanova de Gaia al altre ribera. Es la part de les caves del vi d’oporto, les vistes a Oporto amb el pont son espectaculars.

Ens informem per tal de fer un creuer pel riu i aprofitem la invitació que ens fan arribar per visitar les caves Offley.

Una visita guiada en portuguès amb una degustació al final del recorregut. De tornada pel moll trobem un restaurant amb unes hamaques estratègicament situades i ràpidament ocupem unes i prenem un cafeto al sol.

tarda del 1 de maig 3 18-imp

Acabem contractant un creuer per demà que ens portara al poble de Régua desprès de sis hores de navegació i des-de allà tornarem en tren.

tarda del 1 de maig 3 28-imp

Tornem a travessar el riu i agafem el funicular que ens puja al costat de les restes de la “muralla fernandina” que en el seu dia tenia un caràcter defensiu i de la que nomes es conserva un petit racó.

Passegem fins al apartament on descansem una estona per tornar a sortir camí del restaurant Mariquinha (la casa de Fados mes antiga de Porto), que el Miquel ha reservat des de Barcelona i a on podrem escoltar fados en directe mentre sopem. La excursió per arribar al restaurant es divertida perquè anem per carrers molt costeruts i estrets fins a sortir davant mateix de la Catedral. El restaurant al costat mateix.

tarda del 1 de maig 2 10-imptarda del 1 de maig 2 11-imp

Es un lloc molt petit i el sopar no te res d’extraordinari però ens ho passem be i el cantant que es diu Ricardo Monteiro (***) ho fa força be. Som tres parelles d’estrangers i la resta familiars dels musics.

Acabem comprant un CD, que per cert han d’anar a buscar no sabem on, i ens ho dedica.

Ricardo Monteiro

Tornem a passar per davant de la catedral ara ja il·luminada i tornem xino xano fins a casa, ara sense el google maps i descobrim un cami molt mes ràpid i directe !!!!!

tarda del 1 de maig 2 9-imp

______________________________________________________________

Cargol de Porto

Cargol de Porto

7 pensaments a “– Voltar per PORTO (1 de 3) – Portugal (del 1 al 5 de maig 2013)

 1. josep

  Bon reportatge i molt atractiva la ciutat pel que veig a les fotos.
  Celebro que al menys en el viatge d’anada no patíssiu cap trastada per part de Ryanair.
  Esperarem les dues entrades restants amb interès.
  Una abraçada

  Respon
  1. Imma Barba

   La veritat es que es una ciutat molt bonica i on hem estat molt a gust, això si, unes pujades i baixades que deu ni do. També hem tingut una sort extraordinària amb l’apartament realment acollidor i cèntric i amb el temps que ha estat esplèndid.
   Amb Ryanair no hem tingut problemes perquè vam pagar per reservar seients i hem estat tractats com a preferents !!!!!!!
   Una abraçada.

   Respon
 2. rosa maria lapeira gascòn

  Hola tiets!!! Ja feia temps que volia escriure però per falta de temps no ha pogut esser avans.
  Be, m’encanta tot!!! Inclòs el piset és preçiòs!! Els mosaics de les cases amb el seu color tipic blau i blanc, son fantastics, ja vau portar algùn????? ja sabeu…un per a mi, jejejejeje Les cases en recorden molt el nord de Espanya amb els seus vetralls i amb tot i això que fa molts anys que no paseixo per aquells indrets, encara tinc imatges grabades a la meva memoria. Petonets voltaires!!!

  Respon
  1. Imma Barba

   Hola neboda : falta de temps ????
   Oporto es una ciutat que ens ha agradat molt i on em passat uns dies esplèndids, el piset que dius tu es totalment recomanable, acollidor i sobre tot molt nou, i per mes mèrits immillorablement situat.
   No hem portat res de res ja que viatjàvem amb Ryanair i tu coneixes les condiciones del equipatge de mà, i no vam voler facturar cap maleta, o sigui que de mosaics ens conformem a remirar els que tenim a casa del viatge que vam fer ja fa ….. 20 anys ???
   Petonets.

   Respon
   1. rosa maria lapeira gascòn

    Si, falta de temps hi estat amb obres per tota casa i no hi tingut temps de conectarme.
    La Ryanair…per a desgracia, si que la conec i no tinc intençiò de tornar a viatjar amb aquesta companyia, es pasen un ou!! Es poc dir aixo???? jajajajaja be, ja ho hi dit…. Quina pena de (azulejos) mosaics!!! Encara tinc un furat on posarlos…ara falta que els tingui….
    Petonets!!!

    Respon
    1. Imma Barba

     Cert, no recordava lo de les obres ………
     Dons ja saps, si finalment aneu a Galicia aquest estiu ho tindràs ben a prop per comprar-ne i sinó també tenim ceràmica molt bonica a la Bisbal !!!!!!
     Un petonet.

     Respon
     1. rosa maria lapeira gascòn

      No, al final be cap aqui la mama, ahir varem fer la reserva del billet per el 31 de juliol fins al 26 d’agost, jo vindré cap els nadals. Petonets!!!

      Respon

Deixa un comentari