– Editorial del ARA – Per aturar el procés català, retallen la democràcia

Editorial del ARA – Per aturar el procés català, retallen la democràcia

09/05/2013

La decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de gener suposa un pas més en el descrèdit del sistema polític espanyol i és una agressió a la voluntat popular comparable a la retallada que va patir l’Estatut, una llei orgànica referendada a les urnes. El TC nega una cosa tan bàsica com que un Parlament pugui aprovar una declaració política en consonància amb els programes electorals que van obtenir més vots a les eleccions del 25 de novembre. D’aquesta manera s’intenta emmordassar una institució que té l’obligació de representar i fer de portaveu de les demandes dels catalans i les catalanes, tant si agraden com si no i siguin les que siguin.


En la seva lluita contra el procés sobiranista, l’estat espanyol està perdent legitimitat democràtica a cada pas, cosa que al seu torn reforça les posicions catalanes, tant portes endins com, sobretot, portes enfora. En aquest sentit, el president Mas té raó quan diu que s’ha de mantenir la calma i seguir el camí traçat, esgotar totes les vies de diàleg i carregar-se així de raons per quan toqui fer un gest de sobirania.
Per això resulta especialment oportú que en la sessió del Parlament d’ahir s’aprovés la constitució de la comissió del dret a decidir, a partir de la qual s’ha de consensuar en quins termes caldrà traslladar a Madrid el mandat català de fer una consulta aquesta legislatura. Una majoria aclaparadora de 107 diputats treballarà per fer-ho possible. La llàstima és que el PSC ahir no s’atrevís a defensar el dret del Parlament a aprovar una declaració determinada, més enllà del seu contingut.
Per la seva banda, el PP va tornar a quedar retratat en abandonar l’hemicicle. L’Espanya que es va dibuixar ahir és la d’un TC que vol prohibir les idees i la d’un partit de govern que no accepta ni tan sols el debat. És molt dubtós que amb aquests mètodes aconsegueixin aturar el procés català. Més aviat fan el contrari.

2 pensaments a “– Editorial del ARA – Per aturar el procés català, retallen la democràcia

 1. Montserrat Fdez. Costa

  És el de sempre: tenim un PSC que de català no en té res! És tans sols una sucursal del PSOE i del PP no cal ni parlar-ne!!

  Visca Catalunya i la Democràcia!!

  Montse

  Respon
  1. Miquel Gascon

   No entenc encara com la resta del parlament de Catalunya van darrera del PSC; està clar el que pensen i tots ho sabem. Millor deixar-los arraconats amb el PP i CDs i que s’adonin de què en realitat son dreta pura i dura, i molt mes nacionalistes que nosaltres, però a sobre nacionalistes excloents. Tot el que no sigui Espanya i “la unidad en el destino de lo universal”, per ells és il·legal.

   Esperem que a les properes eleccions el PSC es converteix en un grup extra-parlamentari…. i és que no es pot anar en contra dels sentiments i els drets del poble de Catalunya.

   Volem ser lliures i decidir per nosaltres mateixos…. no és res mes que això. Estan venent els nacionalistes espanyols que nosaltres volem enfrontar-nos amb tothom i ser enemics de què sé jo… i en això no hi ha res de veritat. Volem tan sols independitzar-nos i ser un poble normal com la resta dels pobles del mon i no un poble sotmès a un altre i per la força.

   Visca Catalunya

   Respon

Deixa un comentari