– Teatre – ASSASINAT a Atrium Viladecans (**) – Atrium Viladecans – 07/04/2013

Per MIQUEL GASCÓN

Fa pocs dies varen rebre informació d’aquesta nova producció, promoguda  per Atrium Viladecans (en el seu 10 aniversari), conjuntament amb la Sala FlyHard de Barcelona.  Com ja és conegut per tots vosaltres qualsevol projecte en el que col·labora la Sala FlyHard, nosaltres, sense pensar-ho dues vegades ens apuntem enseguida.

Assassinat al Atrium de Viladecans - cartellAquesta vegada “ASSASSINAT a Atrium Viladecans” a mes a mes, era una proposta escrita i dirigida per quatre dels “monstres” teatrals de Catalunya: Cristina Clemente, Blanca Bardagil, Sergi Belbel i Jordi Casanovas.   No penseu vosaltres que seria un dels esdeveniments teatrals de la temporada???

El fet de què es representes tan sols 3 dies, no ens va fer sospitar de què tan sols es tractaria d’un “divertimento”, per passar tan sols una estona agradable.

La idea de representar l’escenificació d’un assassinat quasi bé davant del públic, i que el mateix públic hagi de investigar i decidir qui és l’assassí, (desprès de veure en 3 espais diferents els 20 minuts previs al mateix assassinat), es tracta, sota el meu punt de vista, d’una molt bona idea d’entrada.

Assassinat al Atrium de Viladecans 2-impAssassinat al Atrium de Viladecans 3-imp

L’assassinat es representa en un espai comú per tots els espectadors, concretament en un gran poliesportiu; els espectadors aquí es separaran en 3 grups “mes reduïts” per tal de veure els prolegòmens i endevinar les raons que cada persona podria tenir per cometre el crim.

Assassinat al Atrium de Viladecans 5-imp

Assassinat al Atrium de Viladecans 6-imp

Nosaltres varem escollir el grup de color verd…. i un home de verd ens va anant acompanyant a cada un dels llocs on es representava una part de la producció.  Per sort ens va tocar passar “fred” a primera hora de la tarda quan encara era de dia. L’obra era a l’exterior a la PISTA DE PÀDEL i suposem que els que van anar mes tard encara es quedarien mes gelats que nosaltres.

Assassinat al Atrium de Viladecans 7-impAssassinat al Atrium de Viladecans 8-imp

1. “La Vida no es guanya, es perd” (***) escrita i dirigida per la que considerem la nostra amiga, Cristina Clemente i de la que ja hem vist varies de les seves obres, una d’elles al TNC que varem valorar amb la màxima puntuació.  No és el cas, ja que es tracta d’un petit argument basat amb la idea bàsica del dopatge a l’esport i les seves conseqüències; segurament li va tocar escriure sobre el tema mes difícil per aconseguir l’atenció de l’espectador, però crec que és la millor construïda teatralment de les 4 parts. Com sempre l’actriu Clara Cols, ens va agradar molt amb la seva interpretació… molt a la bora del públic, casi com si estiguéssim a la Flyhard. Els actors que l’acompanyen també forçá be en els seus respectiu papers (Muguet Franc, Àlex Guix, Dani Ventosa).

Assassinat al Atrium de Viladecans 9-impAssassinat al Atrium de Viladecans 10-imp

Assassinat al Atrium de Viladecans 11-imp2. “Happy Birthday”(***), escrita i dirigida per Blanca Bardagil. Un argument segurament mes senzill per atrapar als espectadors d’una manera mes evident… i és que tracta sobre la gelosia i l’adulteri, un tema en la mateixa arrel de tots els essers humans. Teatre també d’aprop en la Sala Petita (amb condicions) on s’acostumen a interpretar tots els espectacles d’Atrium Viladecans.  Un treball mes “coral” interpretat força bé per Marta Domingo, Pablo Lammers, Alicia Puertas i la sorprenent “gòtica” Laia Pastor.

Assassinat al Atrium de Viladecans 12-imp

3. “PisciEROs” (**), escrita i dirigida per Sergi Belbel. Tal i com el seu nom ja indica tracta sobre els acomiadaments despietats d’uns treballadors que treballem en les instal·lacions d’una piscina. El lloc que es representa, evidentment és l’espai de les enormes Piscines de l’Atrium, un lloc on es deuria anar despullat i no pas vestit, ja que la calor és quasi bé insuportable.  L’escenari on passa l’acció molt lateralitzada i lluny, molt lluny dels espectadors; el so amplificat no arriba amb nitidesa. Encara que l’argument no està del tot malament construït, les condicions trenquen amb qualsevol bona actuació, que no es pot ni apreciar. Quatre actors (José Pedro García, Francesc Ferrer, Edu Gibert i Concha Mila) intenten representar el millor possible, però les condicions son impossibles de superar-les. Una bona colla d’extres “piscinaires” fan que el temps passi mes ràpid i acabi per fi la tortura de la sauna.

Assassinat al Atrium de Viladecans 13-impAssassinat al Atrium de Viladecans 15-imp

4. Per tal de lligar-ho tot, i sense un nom especific l’inici i el desenllaç es representa a l’enorme Poliesportiu, on els 3 grups de diferents colors ens retrobem per tal de “discutir” qui ha estat l’assassí. El text ha estat lligat (per dir-ho d’alguna manera “amable” ) en Jordi Casanovas amb un resultat nefast (*) quasi bé de pati d’escola de pàrvuls.  Actuen en aquest esqueix Alba Florejachs, Sergio Matamala i Toni Mazón. Els acompanyen tota la resta d’actors i un munt d’extres.

És veritablement una llàstima que a una actriu amb la gran qualitat que té l’Alba Florejachs, se la cremi de tal forma, fent-li fer sempre el mateix paper “simpàtic” de mig paiassa, que almenys a mi em comença a carregar. Estic segur que si l’ofereix fer un altre tipus de paper en sortiria guanyant professionalment, perquè la considero una molt bona actriu a la que malauradament se l’ha encasellat.

Assassinat al Atrium de Viladecans 16-impAssassinat al Atrium de Viladecans 1-imp

L’espai no és l’adeqüat i l’argument no te ni peus ni cap (en aquest ordre) amb forces incongruències i una (la de la bossa) que sembla impossible que l’autor hagi pogut cometre tal error.  El resultat és el pitjor dels 4 esquetxos amb diferencia i potser el pitjor que he vist mai d’en Jordi Casanovas.  Tracta al public casi bé com si fossim criatures, fent cridar al public quin hauria de ser l’assassí, per desprès decidir ell un final absolutament irreal.

Si a això sumem el temps d’espera al començament, amb un retard de mes d’un quart d’hora i els diferents intermitjos (quatre), amb la seva corresponent espera drets per tornar a seure… l’espectacle es fa farragòs e interminable.

El resultat global és autenticament decebedor.

________________________________________________________________

– Atrium de Viladecans – Preu 15 €  ( preu pagat 12 € – venda anticipada )

________________________________________________________________

Cargol assassi

2 pensaments a “– Teatre – ASSASINAT a Atrium Viladecans (**) – Atrium Viladecans – 07/04/2013

 1. Montserrat Fdez. Costa

  Oh, quina pena! La idea inicial em recorda una mica a un muntatge similar que es feia en el museu de Zoologia (si no recordo malament) els matins de diumenge i on hi podia participar tota la família.
  És el que té fer muntatges ens espais tan grans i il.luminats.
  Canviant de tema, aquesta setmana (Per Fí) hem aconseguit veure el Cyrano. I abans de la funció vam poder assistir al col.loqui amb el Brogi i els actors. Els de La Perla són amables, propers i el més important: els encanta la feina que fan!!
  Avui al Lliure, a veure “Els ferèstecs”.
  Una abraçada x 2.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Realment és una llàstima tant esforç i desprès que els resultats no sigui els esperats. No crec que sigui ben bé culpa tan sols dels espais on es van representar. Jo mes aviat crec que la coordinació dels 3 grups és difícil, el temps d’espera dempeus es fa insuportable i el lligam de les tres històries en plan “còmic festiu” i sense coherència, acaba de rematar tot plegat.

   Que os va semblar el Cyrano ?

   Sembla que “Els feréstecs” te molt, però que molt bona pinta, per les primeres impressions que hem llegit pel Twiter. Nosaltres la veurem demà passat.

   Dues abraçades, una per cada un de vosaltres.

   Respon

Leave a Reply