– Concert Palau 100 (9/13) – GUSTAV MAHLER JUGENDORCHESTER (****) – Palau de la Música – 18/03/2013

Per MIQUEL GASCÓN

Un breu apunt tan sols per deixar constància d’un altre concert memorable de la temporada PALAU 100, al que varem acudir el passat dilluns. Com veureu tenim fama de arribar als llocs massa d’hora…

Palau100 1-imp

Gustav Mahler Jugendorchester (Gustav Mahler Youth Orchestra) és una orquestra juvenil amb seu a Viena, Àustria, fundada el 1986 pel director d’orquestra Claudio Abbado.

Palau100

El 1992, l’orquestra es va convertir en el primer sistema paneuropeu d’orquestra juvenil per oferir accés als joves músics en els antics països comunistes com Hongria i Txecoslovàquia, mitjançant la celebració d’audicions obertes a l’antic bloc de l’Est. Des de 1992 un jurat autoritzat per Claudio Abbado fa la seva selecció dels candidats que en les audicions celebrades en més de vint-cinc ciutats europees cada any. En l’actualitat hi ha més de 100 músics de l’orquestra i provenen de diversos països, entre ells Alemanya, Àustria, França, Hongria, Rússia, Espanya, Regne Unit, Romania i Suïssa. Els membres del jurat són prominents músics d’orquestra que segueixi prestant assistència a l’orquestra amb el seu programa musical durant el període d’assaig.

La veritat és que no ens esperàvem pas la altíssima qualitat que ofereix aquesta orquestra, únicament formada per joves… ens va agafar absolutament d’improvís i la primera part va ser tan sols una demostració de la seva vàlua… com un aperitiu, ja que a la segona al finalitzar tots varem esclatar al uníson amb “Bravos” i aplaudiments perquè acabàvem de presenciar un concert memorable catalogat per nosaltres com de 5 estrelles.

Tot el concert del dilluns va ser dedicat al mateix compositor…. Beethoven, i dirigida per un increïble Herbert Blommstedt, un director força atípic, que dirigeix amb mestria als seus 86 anys.

Herbert Blommstedt

Herbert Blommstedt

És un director d’orquestra molt rellevant, encara que, és dels pocs que sempre ha mostrat un interès molt més gran per la música simfònica que per l’òpera. Aquest home té unes profundes conviccions religioses què, per exemple, li priven d’assajar els dissabtes, i per això fou sorprenent en el seu dia el seu nomenament com a director en la RDA. És un director de gran sensibilitat, amant del treball polit i ben acabat.

A la primera part es va interpretar:

Ludwig van Beethoven (Bonn 1770 – Viena 1827)

 – Concert per a piano i orquestra núm. 4, en Sol major, op. 58 (***)

Palau100 2-imp

Va sonar molt be, amb un molt bo solista de piano, Leif Ove Andsnes…. però la gran sorpresa vindria desprès.

… a a la segona part:

Ludwig van Beethoven

Simfonia núm. 7, en La major, op. 92 (*****)

Sense paraules per poder expressar com va sonar aquesta orquestra plena de vitalitat i ganes de fer-ho be… jo diria que perfecta.  És nota que per ells es important la estada temporal en aquesta orquestra de joves, que de ben segur els catapultarà al mes alt dins del mon de la musica.   Un concert per recordar.

Palau100 3-imp

No he pogut trobar un vídeo de Gustav Mahler Jugendorchester, amb alguna d’aquestes anteriors interpretacions, però m’ha semblat que a mode d’exemple per tal de que escolteu com sona, us deixo un vídeo d’ells interpretant “Així parla Zarathustra“.

En el programa del Palau, la informació que acostumen a donar en quant a temps de durada dels concerts és quasi sempre inútil, i el dilluns, com acostuma a passar el concert que deuria durar al voltant de 80 minuts, es va allargar mes de les dues hores.

________________________________________________________________

– Palau de La Musica Catalana – Preus de 125 € a 20 €

( preu pagat 33 € – abonament 25% descompte)

________________________________________________________________

Cargol jove

Deixa un comentari