– Voltar per la literatura de viatges : Amèrica, Amèrica. Viatge per Califòrnia i el Far-West

Per IMMA BARBA  

I com cada any, un cop decidides  les nostres vacances comencem a llegir llibres relacionats amb el destí escollit per tal d’anar “fent boca”. Aquesta vegada he començat pel llibre Amèrica, Amèrica de Xavier Moret que tot i que va ser escrit l’any 1998 crec que continua tenint vigencia.

america-america de Xavier Moret

Quan llegim un llibre de viatges estem acostumats a que el narrador viatja sol o en parella, però en aquesta ocasió Xavier Moret viatja en família, en un cotxe llogat pels Estats Units. L’acompanyen la seva dona i la seva filla adolescent amb una amiga. Inevitablement es produeix el xoc d’interessos en el viatge i es curiós observar que on els adults, representants de la generació del 60, busquen historia i cultura, els mes joves, imbuïts dels gustos dels 90, busquen referencies televisives i consumisme.

Un viatge en cotxe per l’oest dels EEUU sempre evoca somnis de llibertat i mites. Fer el recorregut de la mà de Xavier Moret significa llegir un munt de referencies a pel·lícules, llibres i discos. “Amèrica, Amèrica” no tracta nomes de paisatges ni d’experiències viscudes en el propi viatge, sinó que cada pàgina està plena de referencies culturals relacionades amb els mons del cinema, de la música o de la literatura.

Ciutats com San Francisco, Las Vegas o Los Angeles i espais naturals com Yosemite, el Gran Canyon o la Ruta 66 son el espai vital por on transcorre el viatge del nostre narrador.

“Hi ha carreteres de moltes menes, als USA. Les interestatals, per començar, son les mes ràpides. Per entendren’s son aquelles d’un grapat de carrils, aïllades del paissatge, per on circulen uns camions immensos, amb cabines com cases, vidres fumats i tubs d’escapament que semblen ximeneias cromades. Després hi ha les mes modestes, les secundàries de diferents categories….. Les anomenen Blue Highways perquè als mapes antics les pintaven amb aquest color …..”

Amèrica - Amèrica 2

Crida l’atenció la manera com els Estats Units, un país jove, ha creat una mitología a partir de personatges recents i auténtics de la Frontera i del Far West. Sorprèn, en aquest sentit comprobar que Butch Cassidy té una biografía amb dates ben concretes i que no es una invenció de Hollywood. Va ser un fora de la llei nascut el 1867 que, per escapar de la justicia, va fugir cap a l’Argentina el 1901”

butch-cassidy-and-the-sundance Butch Cassidy

No recordo quin president dels Estats Units va dir que tots els americans haurien d’anar almenys una vegada a la vida al Gran Canyon, però pel que es veu s’ho han pres tan seriosament com si es tractés d’un pelegrinatge obligatori a La Meca. El resultat es que cinc milions de turistes visiten cada any el congost i que els mesos de juliol i agost sembla una estació de metro en hora punta…….Vivim temps de “fast tourism”, de mirar, fer la foto i marxar. O de fer la foto sense ni mirar. O d’escombrar el paissatge amb una pasada de video.”

Gran Canyo

 Xavier Moret va néixer a Barcelona l’any 1952, es periodista i escriptor i està especialitzat en periodisme de viatges per el diari El Periódico i revistes com Geo o National Geogràfic i va treballar com a redactor a La Vanguardia i al País. També ha treballat com a reporter per a TV3.

Escriu la seva obra en català si be la major part ha estat traduïda al castellà. Alguns títols també al francès, al alemany i al grec.

Xavier Moret

Xavier Moret

Es autor de novelas com  “L’americà que estimava Moby Dick” (1985), “Qui paga, mana” (1997),“L’home que adorava la Janis Joplin” (2004) o “Tramuntana” (2011) i de llibres d’aasaig com “La tradició negra del Raval” (2010).

Com a escriptor de literatura de viatges compte amb las següents obres :

 • Amèrica, Amèrica. Viatge per Califòrnia i el Far West (1998)
 • Boomerang. Viatge al cor d’Austràlia (2000)
 • Europa Express (2001)
 • Islandia, l’illa secreta (2002)
 • El català de la Terra del Foc (2004)
 • Collserola, pas a pas (2004)
 • A la sombra del baobab (2006)
 • Viatge per la Costa Brava (2008)

Cargol Americà

 

8 pensaments a “– Voltar per la literatura de viatges : Amèrica, Amèrica. Viatge per Califòrnia i el Far-West

 1. Neus

  Caram Imma!!!!!,aquest l’haig de llegir,és un viatge que tenim en ment desde fa tres anys per fer pel nostre comte.
  Nosaltres sóm d’un grup de viatgers que ja varem fer la ruta de la Costa Est dels EEUU,ara fa uns quatre anys.
  L’any que ve,el grup farà la de la Costa Oest,però la nostre intenció era de que quan poguessim, llogariem un cotxe i fariem tota aquesta zona Oest amb els nanos pel nostre comte.
  Me’l llegiré.Gràcies.
  Una abraçada.

  Respon
  1. Imma Barba

   A mi es un viatge que de sempre m’ha fet il·lusió tot i que estic convençuda que no m’agradaran les multituds que trobarem arreu, per d’altre banda no em vull quedar sense anar-hi. Anirem amb cotxe llogat i el dia que al final podem coincidir ja os comentarem la ruta.
   El llibre està be i ple de referencies al mon del cinema, la música i a la historia d’aquella part dels EEUU i la seva utopia del or.
   Curiós també el contrast generacional per el que tots els que tenim fills hem passat, passeu o passareu …..
   Una abraçada.

   Respon
  1. Imma Barba

   Ets dolent, dolent ….. no sabies com fer-ho perquè tots els que passin per aquí “descobreixin” que ja en tinc 58 ……
   Gràcies, carinyoooooooooooo

   Respon
 2. Diari de la Bona Vida

  Així ens agrada, que us documenteu per preparar el vostre genial viatge. Je,je…Nosaltres només hem pogut llegir el llibre d’en Xavier Moret: “Islàndia, l’illa secreta” quan vam preparar la nostra ruta, però mirarem si trobem algun altre seu a la biblioteca.
  Una abraçada

  Respon
  1. Imma Barba

   Per a mi, el viatge comença molt abans, pràcticament des-de el mateix moment en que decidim el destí i m’encanta llegir llibres d’autors del país o països de destí i llibres de persones que han viatjat per allà. De fet ja he llegit dos llibres mes de relats de viatges però que no m’han semblat suficientment atractius com per recomanar. Amb les guies al costat aprofito per assenyalar llocs per visitar o per dinar que els propis autors recomanen.
   En Xavier Moret te una manera d’escriure molt propera i a mi particularment em resulta una lectura molt agradable. Aquest i els altres llibres que he llegit els he trobat a la biblioteca.
   Una abraçada.

   Respon
 3. Neus

  SET POEMES D’ANIVERSARI

  No t’ennueguis amb records. Set claus

  barren set portes. Saps prou bé què hi ha

  darrera cadascuna per tornar-hi

  amb el pretext d’enyors o negligències.

  No s’esmena la vida ja viscuda

  i aquest crepuscle de balaix desvetlla

  noves veus que vulneren tots els límits.

  Guarda la trista borra dels secrets

  al fons obscur de qualsevol butxaca.

  Que no t’exclogui el vent dels seus combats

  ni la mar, dels seus ocis. Per colrar-te

  de nou la pell hauràs d’obrir finestres.

  No sentis massa pietat de tu.

  Llença les claus i aprèn-te més encara.

  Miquel Martí i Pol

  MOLTES FELICITATS IMMA!!!!!!!!!!!!!
  UNA ABRAÇADA I 58 PETONS !!!!!!!!!!!

  Neus i Lluís

  Respon

Deixa un comentari