– Òpera al Cinema – EUGENE ONEGIN (***) de Tchaikovski – En directe des de la Royal Opera House de Londres – Bosque Cinemes – 20/02/2013

Per MIQUEL GASCÓN

No teníem previst anar als cinemes Bosque per veure aquesta producció operística, però em va temptar el nostre amic Jose Luis (de Ancha es mi casa)  en una crònica prèvia on anunciava la retransmissió en directe des de la Royal Opera House de Londres.

Eugene Onegin ROH 2013 - 6Com Tchaikovski va ser el meu compositor de capçalera, no vaig poder resistir-me a conèixer aquesta òpera que mai havia escoltat. L’Imma una mica saturada de tanta activitat em va acompanyar amb el cotxe, des de la feina fins a la porta del mateix cinema, però va preferir descansar almenys un dia, i va marxar…. ho comprenc.

Eugeni Onegin és una òpera en tres actes, (anomenada Escenes Líriques), amb música de Piotr Ilitx Txaikovski i llibret de K. Shilovski i Modest Txaikovski, germà del compositor, basat en la novel·la homònima en vers d’Aleksandr Puixkin, publicada l’any 1831. Txaikovski es va negar a què l’obra fóra estrenada al Teatre Bolxoi perquè desconfiava que els seus madurs i acomodats cantants pogueren transmetre la frescor i la vitalitat que ell desitjava, de manera que va decidir estrenar-la en una funció del Conservatori de Moscou, a càrrec d’un grup d’estudiants, el 29 de març de 1879. Posteriorment s’estrenaria en el Teatre Bolxoi de Moscou.

Eugene Onegin ROH 2013 - 3

Les parts més conegudes de l’òpera inclouen l’ària de la carta de Tatiana, la reflexió de Lenski abans del duel i l’ària del príncep Gremin sobre Tatiana. La música també inclou diversos ballets, entre els quals s’ha fet cèlebre la polonesa del tercer acte.

Eugene Onegin ROH 2013Eugeni Onegin és el drama de l’amor mal sincronitzat. En un primer moment, Tatiana és rebutjada pel vividor i home de món Oneguin, que fins i tot es permet donar-li lliçons de comportament. Després, avorrit dels plaers mundans, Oneguin s’adona dels seus sentiments i tracta de recuperar a una dona que ara se li presenta esplendorosa, però és massa tard: Tatiana, casada amb un ric militar retirat, el rebutja pels convencionalismes socials.

Aquesta òpera ha servit de vehicle d’inspiració per a la primera producció de Kasper Holten per al Royal Opera. Amb el l’ajut del treball de l’escenògrafa danesa Mia Stensgaard i amb imatges impactants de colors contrastats en el magnific vestuari amb el rere fons de la massa del gran cor, tots vestits de negre.

L’escenografia ben resolta en general, amb una galeria amb columnes/armaris i grans portalons que contínuament son oberts i tancats pels personatges de l’òpera, mostrant diferents exteriors e interiors d’un Palau. Tampoc vull dir amb això que sigui res extraordinària i la realitat és que a vegades es torna una mica monòtona.

Eugene Onegin ROH 2013 - 7

Pavol Breslik – Eugene Onegin ROH 2013

Holten ha presentat una lectura renovada d’aquesta òpera clàssica i ho ha aconseguit de debò, amb l’ajut de les grans veus dels seus dos protagonistes, en Simon Keenlyside (Eugene Oneguin) i sobretot per la increïble Krassimira Stoyanova (Tatyana).

Per aquesta renovació, Holten utilitza el desdoblament dels dos protagonistes (opció molt criticada pels crítics anglesos, i que no entenc pas)…  una parella jove que únicament actua, balla e interpreta, però no canta… i que fan com de mirall a traves del temps, dels personatges reals, als quals el mateix temps els hi ha capgirat la vida 360 graus Aquest joc de les dues èpoques diferents dels protagonistes fusionant-les a sobre de l’escenari, a mi em va agradar molt.

Eugene Onegin ROH 2013 - 2

Simon Keenlyside – Eugene Onegin ROH 2013

El jove Robin Ticciati ha dirigit l’orquestra de Royal Opera House, amb molta seguretat i ha sabut extreure el millor de Txaikovski.

Casi totes les veus han estat excel·lents (serà perquè en el cinema totes les veus sonen be ?), però la soprano Krassimira Stoyanova, és un monstre d’interpretació vocal i crec que a tots els assistents ens ha deixat literalment enamorats. De ben segur que intentaré d’ara en endavant seguir la seva carrera dins del mon de l’òpera.

Eugene Onegin ROH 2013

Krassimira Stoyanova – Eugene Onegin ROH 2013

Os deixo un video d’un altre producció del 2011, de la mateixa òpera en la Nederlandse Opera d’Amsterdam, on Krassimira Stoyanova (Tatyana) i Skovhus Bo (Onegin) interpreten l’escena de la carta.  L’orquestra és la Royal Concertgebouw Orchestra dirigida per Mariss Jansons. Olga Savova en el paper de Madame Larina.

Tatyana: Krassimira Stoyanova – Olga: Elena Maximova – Prince Gremin: Peter Rose – Eugene Onegin: Simon Keenlyside – Lensky: Pavol Breslik – Madame Larina: Diana Montague

Musica de Pyotr Il’yich Txaikovski

Royal Opera Chorus Orchestra of the Royal Opera House  – director d’orquestra Robin Ticciati

director producció Kasper Holten – Escenografia Mia Stensgaard

Eugene Onegin ROH 2013 - 8

________________________________________________________________

– Cinemes Bosque – Preu 18 €  ( preu pagat 18 € )

________________________________________________________________

Cargol Eugene Onegin

3 pensaments a “– Òpera al Cinema – EUGENE ONEGIN (***) de Tchaikovski – En directe des de la Royal Opera House de Londres – Bosque Cinemes – 20/02/2013

    1. Miquel Gascon

      Tres puntets és que m’ha agradat força, però que en conjunt no és “extraordinari”. Crec que aquesta valoració correspon amb la meva crònica. Extraordinària únicament la soprano Krassimira Stoyanova. 🙂

      Respon
  1. Retroenllaç: - Òpera al cinema – EUGENE ONEGUIN (****) de Txaikovski – en directe des de el MET – Cinemes Yelmo Icaria – 05/10/2013 | Voltar i Voltar

Deixa un comentari