– Gastronomía – Restaurant MOMENTS (****) de Carme Ruscalleda – 04/01/2013

per MIQUEL GASCÓN

Restaurant MOMENTS – En teníem moltes ganes de gaudir un altre cop d’una Gastronomia elaborada i més quant es tracta d’un restaurant jove (desembre 2009), al qual recentment ha estat guardonat amb dues estrelles Michelin.  Havíem estat al primer restaurant, el Santa Pau de Sant Pol de Mar, portat personalment per la Carme Ruscalleda,  amb els nostres fills ja fa massa anys… i de ben segur hauríem anat al Santa Pau de Tokyo si el malaguanyat tsunami de fa 2 anys no s’hagués produït una setmana desprès d’haver comprat els passatges d’avió per visitar Japó.

barcelona-restaurant-moments

El sopar ens ho va portar com obsequi l’any nou 2013, ja que desprès de les campanades i el raïm, em vaig trobar a les mans la invitació, obsequi de l’IMMA.

Carme Ruscalleda i Serra (Sant Pol de Mar, Maresme, 1952) – És una de les cuineres més innovadores i s’ha convertit en la primera xef catalana en aconseguir tres estrelles Michelin. Autodidacta i avantguardista, però sempre a prop de la tradició culinària catalana.  El 1988 obre amb el seu marit, Toni Balam, el Restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, i el 2004 el restaurant de Tòquio, que ja compta amb dues estrelles Michelin. La seva cuina es basa sobretot en la cuina tradicional catalana, a la que aporta un toc diferent o original; hi destaquen els seus plats de peix.

Raül Balam, (fill de la parella), està al capdavant de la cuina del Moments i supervisa el Moments amb Ruscalleda. Balam va començar la seva carrera al Sant Pau, on va aprendre els secrets de com crear una cuina catalana perfecta. D’allà es va anar a Tòquio per treballar en la inauguració del restaurant germà del Sant Pau, que ha aconseguit amb èxit donar a conèixer l’autèntica cuina catalana de Ruscalleda a Japó.

Després del seu retorn de Tòquio, Balam es va unir a l’hotel Mandarin Oriental de Barcelona el 2009 per a la inauguració del Moments. Balam, que ara està al càrrec del dia a dia del restaurant, va exercir un paper essencial en l’obtenció de la primera estrella Michelin (2010) …i ara fa poques setmanes en el 2012 de la segona.

Restaurants Moments 04-01-2013 1-impRestaurants Moments 04-01-2013 16-imp

Al arribar ens varem trobar al nostre nom el Menú degustació i varem donar per suposat que era l’unic que es podia demanar…. desprès comprovaríem que a altres taules els hi oferien Carta.

Restaurants Moments 04-01-2013 1

Els aperitius del Micro-Menú…

Restaurants Moments 04-01-2013 5

Copa amanida de Xató

Copa amanida de Xató

Restaurants Moments 04-01-2013 2-imp

Croqueta de Pularda – carbassa i Mimolette

Restaurants Moments 04-01-2013 5-imp

Ravanet “tecno”

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Primer plat… SOPA DE CASTANYES amb pilotes de llenguado, tirabecs i espinacs.

Restaurants Moments 04-01-2013 6-imp

SOPA DE CASTANYES amb pilotes de llenguado, tirabecs i espinacs

Segon plat… COCA VEGETAL d’ESPARDENYES amb carxofes amb tres textures. Aquest plat és un dels que ens va agradar mes… un 5 estrelles.

COCA VEGETAL d'ESPARDENYES amb carxofes amb tres textures

COCA VEGETAL d’ESPARDENYES amb carxofes amb tres textures

Tercer plat… ESCÒRPORA sobre torrada de MAR.

ESCÒRPORA sobre torrada de MAR

ESCÒRPORA sobre torrada de MAR

Quart plat… ORADA, escarola, coliflor, broquil i brou de nyores.

ORADA, escarola, coliflor, broquil i brou de nyores

ORADA, escarola, coliflor, broquil i brou de nyores

Cinquè plat… ÀNEC de CHALLANS (França) amb flor de carbassó farcida. Sens dubte el millor plat de la nit. Realment extraordinari.  Un altre 5 estrelles.

ÀNEC de CHALLANS (França) amb flor de carbassó farcida

ÀNEC de CHALLANS (França) amb flor de carbassó farcida

Finestral a traves de la qual es pot veure la cuina de Moments

Finestral a traves de la qual es pot veure la cuina de Moments

Desprès una varietat de formatges extraordinària, seleccionats pel mes de gener 2013 per Eva Vila de “Vila Viniteca” i el xef Raül Balam. La selecció està acompanyada de petites creacions dolces per acompanyar cada un dels formatges.

Restaurants Moments 04-01-2013 6

Restaurants Moments 04-01-2013 13-imp

varietat de formatges, seleccionats per el mes de gener 2013 per Eva Vila de “Vila Viniteca” i el xef Raül Balam de Moments

Estem segurs de què ens aficionarem a visitar “Vila Viniteca” que està situada al carrer Agullers, 7 i 9, molt aprop de Sta. Maria del Mar.

Us deixo el seu link ….  http://www.vilaviniteca.es/es/tiendas

…. i  comencem amb les postres…. amb uns PREPOSTRES records d’infantesa… un homenatge al moniato.

Restaurants Moments 04-01-2013 14-imp

PREPOSTRES records d’infantesa… un homenatge al moniato

… a continuació els postres pròpiament dit… primer el NOU PIJAMA 2012, base de flam, pinya liquida, bombò de préssec i gelat de nata.

Restaurants Moments 04-01-2013 15-imp

NOU PIJAMA 2012, base de flam, pinya liquida, bombò de prèssec i gelat de nata

Restaurants Moments 04-01-2013 18-imp

POSTRE DE NADAL, xocolata tèbia i freda, salsa de turrò de xixona, biscuit i pinyons

Com a segon postre principal POSTRE DE NADAL, xocolata tèbia i freda, salsa de turrò de xixona, biscuit i pinyons.

… i per “rematar” CAFÈ i PETIT FOURS (gominola de yuzu – coca de full amb cabell d’àngel i pinyons – roca de xocolata, arròs i ametlla – filo sidral i pegadolça – xocolata crocant – trufa de xocolata i cointreau – cub de moscatell i maduixa – cremós de xocolata)

Restaurants Moments 04-01-2013 22-imp

Al sortir varem haver de caminar una mica passeig de Gràcia amunt per intentar que l’estómac agafés la posició vertical…. buffff

Restaurants Moments 04-01-2013 17-imp

_Restaurants Moments 04-01-2013 19-imp_______________________________________________________________

La nostra valoració del restaurant MOMENTS

Cuina excel·lent i molt ben presentada (el mes important d’un restaurant) (*****)

Sommelier que t’aconsella el que pots prendre segons el tipus de dinar i els teus gustos. Molt amable i ens va aconsellar molt bé, ja que varem demanar un vi blanc català que no fos gaire àcid… i amb tocs de fusta. Ens va portar una ampolla de “Blanc dels Aspres” – (Envelliment, Criança – D.O. Empordà – Varietat de raïm: Garnatxa Blanca 100%). Molt bo…. amb tota seguretat el comprarem a casa sovint. (****)

Espai interior sense cap vista amb decoració agradable – la cuina visible a traves d’un gran finestral. (***)

Servei de taula (***)

Aspectes a millorar:

1 – La pagina web (dins de la de l’ hotel Mandarin Oriental), molt bàsica  amb errades importants (el primer cop que varem intentar reservar fa unes setmanes no va funcionar)… el menú degustació exclusivament en anglès (ni en català, ni en castellà). (*)

2 – El servei de pa és dels mes bàsics que recordo amb un restaurant d’aquesta categoria amb un únic tipus de pa… (**)

3 – Van donar per suposat que volíem el Menú degustació i no se’ns va informar de què era possible demanar Carta. (*)

4 – El xef Raül Balam encara te que aprendre molt de la seva mare, sobretot en l’atenció cap els clients.  La nit del nostre àpat, amb el restaurant amb únicament 9 taules plenes… va sortir de la cuina un parell de vegades a fer el “rendez vous” a una taula d’una parella de japonesos i mes tard a un altre parella que semblava que eren clients assidus…. a la resta ni tan sols ens va saludar. (**)

______________________________________________________________

Vi Blanc dels Aspres
Envelliment, Criança – D.O. Empordà – Varietat de raïm: Garnatxa Blanca 100%
Anàlisi: 14,5º vol. Producció: 4.213 ampolles numerades. Vinyes: La vinya de les Corts es troba a la part oriental del municipi de Cantallops, al costat del camí dels Solers, en una zona d’aspres o terraprims caracteritzats per uns terrenys rocallosos de materials geològicament senils en descomposició (granits i pissarres), de poca fondària i amb un contingut baix en matèria orgànica. La textura del sòl és franco-arenosa, amb un pH àcid i amb una proporció de calç activa pràcticament nul.la. Verema: el dia 20 de setembre es van seleccionar el 6.100 kg usats per a l’elaboració d’aquest vi. Tota la collita es va realitzar a mà. Vinificació: després de desrapar i aixafar els raïms i abans d’iniciar-se el premsat, es va extreure la primera fracció de most (51.8%) i es va dipositar cautelosament en 14 bótes noves de roure d’Alier on va fermentar durant uns 15 dies. Aquest vi va reposar sobre les seves mares durant 7 mesos fins al moment del seu embotellat, el 15 de maig del 2006. Durant tot aquest període de criança, cada 15 dies es realitzava un bastoneig cosistent en barrejar el vi amb els seus pòsits. Embotellat: 15 de maig de 2006.
Cata: a nivelll òptic s’expressa amb un groc palla lleuger i un aspecte brillant. Pel que fa a l’olfacte hi són evidents l’ametlla crua i el pinyó, juntament amb aromes de poliol, flor de taronger, poma al forn i fonoll sec, damunt d’un fons balsàmic. Cremós en boca, amb acidesa justa de base i molt viu, aporta notes de confitura d’albercoc i poma confitada, per evolucionar amb subtils tocs herbacis, ametllats i de crosta de pa, cap a un final ben definit i de persistència mitjana.

________________________________________________________________

Cargol 2013-imp

6 pensaments a “– Gastronomía – Restaurant MOMENTS (****) de Carme Ruscalleda – 04/01/2013

  1. Miquel Gascon

   D’això és del que es tracta….. mentre estem vius hem de remenar la cua sigui com sigui i gaudir de la vida al màxim que el cos i la pasta ens permeti.

   Com s’han portat els Reis ?

   Dues abraçades

   Respon
   1. Diari de la Bona Vida

    Tota la raó, si senyor!!! A gaudir el màxim.
    La veritat és que nosaltres no som gaire de Reis, Miquel (alguns, com el Borbó, no el volem veure ni en pintura, je,je). Preferim comprar algun regal abans (normalment ens intentem autoregalar alguna escapada al novembre-desembre), o esperem a les rebaixes, que sempre van bé. Aviam si aquest 2013 millora una miqueta, que tot i no poder queixar-nos, la cosa està fatal…
    Una abraçada.

    Respon
    1. Miquel Gascon

     Dons en aquest aspecte, nosaltres som monàrquics de tota la vida….. els Reis Mags ens encanten (no així els Borbons)… i és que per tradició familiar ho celebrem molt; segurament és el dia mes gran de l’any… molt mes que el Nadal. La il·lusió per buscar el regals mes apropiats per les persones que estimem les iniciem setmanes abans… és veritat que es tracta d’una festa de consum salvatge, i que la recerca de regals per familiars mes llunyans a vegades es torna feixuc.

     Però per nosaltres quatre (l’Imma, jo i els nostres 2 fills de 30 i 25 anys) ens tornem literalment bojos….no podem fer res… el dia de Reis ens convertim l’Imma i jo en NENS grans….ahhhh… i el dia 5 per la nit anem cada any a la cavalcada, no sigui cas que els Reis s’oblidin de nosaltres.

     Una abraçada

     Respon
 1. Meritxell

  Bona crònica de l´àpat al restaurant Moments, mira que li han donat la segona estrella Michelin, m´ha agradat com especifiques els diferents punts.
  Ens vam autoregalar un àpat a un restaurant amb estrella Michelin, el menjar i l´ambient excel.lent, però el servei encara esperem que ens digui com va i si ens ha agradat. No pensem tornar-hi, sap greu per l´alt nivell de cuina. Altres vegades ja passava, però aquesta vegada amb exageració, Tot per la falta de coordinació del cap de sala.

  BON ANY 2013 i bons àpats!!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Bon any Meritxell !!!

   És una llàstima que es malmeti el conjunt d’un bon sopar, per culpa del “NO tracte” amb els clients. Les estrelles que s’atorguen és pel conjunt, principalment per la cuina evidentment, però també per l’ambient, la decoració, el servei de taula, la presentació i el tracte amb el client… i és que a la fi ell és el protagonista i sense ell el restaurant no tindria sentit.

   M’hi quedat amb les ganes de què ens diguessis el restaurant eludit.

   Que el nou 2013…. ens porti bons Viatges i bons àpats !!!

   Respon

Deixa un comentari