– Teatre – GRIMÈGIES (***) de Tortell Poltrona – Teatre Lliure de Gràcia – 22/12/2012

per MIQUEL GASCÓN

Dos dies seguits de Teatre; aquesta vegada anem a descobrir un monòleg de Tortell Poltrona al Teatre, on va nàixer ja fa molt anys la nostra afició Teatraire… el Lliure de Gràcia.

Grimègies - Tortell Poltrona 5

La paraula GRIMÈGIA se la va inventar el pintor Isidre Nonell a finals del segle XIX; venia a significar “disbauxa“, més aviat amb connotacions sexuals. Va fer-se molt popular durant bona part de segle XX i va adquirir també un significat mes lleuger, el de “gatzara“.

És en aquest últim sentit, el de gatzara, que el pallasso Tortell Poltrona afronta el tema de la gran Dama… la MORT, amb una immensa alegria desmitificant aquest tema com poques persones al llarg de la història ho han sabut fer.  El pallasso ha estat avisat de què ha arribat la seva hora de començar el “gran viatge” cap el mes enllà, i es presenta a la sala del Lliure amb una immensa alegria,  fent fins i tot aplaudir al public perquè el viatge que tothom al nàixer te predestinat… a ell ja li ha tocat el moment de començar a realitzar la gran aventura, el seu gran viatge.

Rere un parell d’intents frustrats de sortit d’aquest món a traves d’una escala en mig de l’escenari, que l’enlairarà al transport que el durà al mes enllà….. molt mes lluny que la Xina, com diu ell, li toca esperar el moment precis i ho aprofita per mostrar-nos el que es porta d’aquesta vida i per xarrar amb el public i fer-lo riure com sempre ha fet al circ.

Grimègies - Tortell Poltrona 2

I evidentment ho aconsegueix, arrenca el riure fàcilment d’un public adult, però també de nanos petits, i això em va impactar perquè es tracta d’un tema que a priori és difícil fer-ho entendre a nens petits; quant vaig entrar a la sala i els vaig veure, vaig pensar… els seus pares no s’han informat bé de què tracta l’espectacle… s’han equivocat i el nanos patiran. Al meu costat tenia un nen d’uns 7 anys que literalment es pixava de riure i les seves riallades m’encomanaven immediatament.

Estic aquí, perquè hi arribat… i sóc molt FELIÇ… immensament FELIÇ amb totes les lletres, una EFE molt gran, una E, una EL.LE, una I i una CE trencada. Ja ha arribat l’hora de fer el gran viatge i estic una mica nerviós però amb moltes ganes de què arribi el gran moment!!!  El pallasso no s’acomiada, és una forma d’entendre la vida, on tots els esdeveniments tenen quelcom de positiu… i ho expressa amb una enorme tendresa provocant alhora el riure mes espontani.

Grimègies - Tortell Poltrona 4

Ell marxarà però immediatament arribarà un altre…. tothom és substituïble.  A meitat del monòleg apareix un cotxet amb un bebè…. i el monòleg deixa pas a un diàleg entre el bebè inexistent i el pallasso. És aquí en aquesta segona part, on trobo que l’espectacle encara guanya moltíssim mes i fa gaudir a la canalla. L’escena on ells dos  s’acomiaden amb un somriure sempre a la boca i el pallasso li fa entrega al bebè d’un altre nas de pallasso la vaig trobar entranyable i gairebé em fan saltar una llagrimeta.

GRIMÈGIES  es va estrenar el 16/04/2011 al Teatre Bartrina de Reus. Va rebre el premi al millor espectacle de Circ Còmic de la segona edició dels premis Zirkòlika de Cic de Catalunya.

Totalment recomanable per persones sensibles i amb ganes de passar-so be.

Tortell Poltrona, pseudònim artístic de Jaume Mateu i Bullich, en l’actualitat és el mes popular i renovador pallasso de Catalunya.

Nascut a Barcelona l’abril de 1955, va debutar als escenaris com a cantant còmic de la “Gran Orquestra Veracruz” el 1974. Ha estat el fundador i director del Circ Cric (1980/1982), director del 1r i 2n Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat, fundador i director del Centre de Recerca de les Arts del Circ (CRAC) amb seu a Sant Esteve de Palautordera (1995), i impulsor de la societat Pallassos Sense Fronteres, participant en expedicions als camps de refugiats i zones depauperades de Croàcia, Bòsnia, Cuba, República Saharaui, Guatemala, Colòmbia, Mèxic, Armènia, El Salvador.

A l’escena ha treballat amb il·lustres pallassos com Charlie Rivel, Oleg Popov, Jango Edwards, Leo Bassi, Johnny Melville, Gustave Parking i molts d’altres i davant d’artistes com Joan Miró, JV Foix i Joan Brossa, entre d’altres.

idea original: Tortell Poltrona – direcció: Jaume Mateu

pallasso: Tortell Poltrona

assessorament artístic Germans Poltrona i Claret Papiol / escenografia i vestuari Antonio Belart i Emma Escolano / il·luminació Quico Gutiérrez / creació sonora Roc Mateu

col·laboració en la creació Pepe ViyuelaChacocachiArcadi OiverasFanny Thollot Montserrat Trias / col·laboració especial Mario Gas / cap tècnic Roc Mateu / tècnic d’escenari Ignasi Pujol / producció executiva Montserrat Trias i Lourdes Carracedo / artilugis: Nartxi Azkargorta

coproducció CAER – Centre d’Arts Escèniques de Reus i CRAC – Centre de Recerca de les Arts del Circ

Grimègies - Tortell Poltrona-imp

______________________________________________________________

– Teatre Lliure de Gràcia – Preu 28 € – (preu pagat abonament 15 € )

_______________________________________________________________

Cargol pallaso

2 pensaments a “– Teatre – GRIMÈGIES (***) de Tortell Poltrona – Teatre Lliure de Gràcia – 22/12/2012

  1. montse

    Vaig estar temptada d’anar-hi ahir. M’agrada en Tortell Poltrona, com actor i com a persona. I m’encanta que tracti el tema de la mort de manera divertida i desmtificadora. Com deia en Tisner, tant important és neixer com morir. No recordem, per raons òbvies, quan vam neixer, així doncs, perquè no intentar perdre la por al darrer acte de la nostra vida, on NINGÚ ens hi podrà acompanyar?!
    BON NADAL TEATRAIRES!!!!!!!!!

    Respon

Leave a Reply