– Òpera al cinema – UN BALLO IN MASCHERA (***) de VERDI – en directe des del MET de New York – Cinemes Icaria Yelmo 08/12/2012

Per MIQUEL GASCÓN

En menys de 24 hores “san tornemi”… una altra òpera, aquesta vegada a Nova York; tornem als cinemes Icaria Yelmo de Barcelona, ja que té l’exclusiva de retransmetre en directe totes les òperes de la temporada del Metropolitan Opera House..

Un ballo in maschera 4

Es tracta d’una de les millors òperes de Giuseppe Verdi,  UN BALLO IN MASCHERA.

Un ballo in maschera (Un ball de màscares) és una òpera en tres actes.  El seu llibret està inspirat en els esdeveniments que van envoltar l’assassinat del rei Gustau III de Suècia en un ball de disfresses l’any 1792. L’estrena va tenir lloc al Teatro Apollo de Roma, el 17 de febrer de 1859.

Un ballo in maschera va ser una de les òperes més problemàtiques de Verdi i és que sovint va xocar amb la censura, però mai tant com amb els censors de Nàpols, on estava prevista l’estrena de l’òpera; els censors es va negar a permetre que un conte de regicidi es representes a Nàpols. El compositor va canviar la configuració d’Estocolm a Boston i el paper de tenor d’un rei suec a un governador colonial i la va estrenar a Roma. La nova producció Met restaura la configuració a Suècia.

Un Ballo in maschera 1

Aquesta retransmissió ha arribat aproximadament a un quart de milió d’amants de l’òpera de tot el món, a traves de les 1.900 sales de cinema en 64 països que la van retransmetre en directe.

Un elenc extraordinari, encapçalat pel tenor Marcelo Álvarez, com Gustavo, i la soprano Sondra Radvanovsky, com Amelia. Però l’estat d’ànim general i l’aspecte de la producció són simplistes, tot i la imatge elegant i abstracte dels conjunts de Paul Steinberg i els vestits de la dissenyadora de vestuari Brigitte Reiffenstuel, el que suggereix la combinació de colors d’una pel·lícula de blanc i negre.

un ballo in maschera 2

Marcelo Álvarez és perfecte en el duo d’amor amb Amelia (“O Soave brivido qualitat”) i pensatiu en la lamentació acte final (“Ma si M’e forçat perderti”). Si el seu acte d’obertura ària (“Digues la teva, si Fedele”) era una mica lent en el tempo, el director Fabio Luisi i l’orquestra Met sempre esplèndid el va recollir ràpidament.

Sondra Radvanovsky, és la soprano perfecte per Amelia. El seu lliurament angoixat en l’acte final ària “Morro, ma prima en grazia” és commovedora.

Dmitri Hvorostovsky, sempre és un plaer escoltar-lo, és plena de ràbia com el comte, especialment en l’ària de baríton signatura “teu Eri”.

Un ballo in maschera 5

David Alden, intenta actualitzar l’òpera traslladant la història a principis del segle 20, utilitzant imatges de cinema negre i de cinema musical, però el seu resultat és decebedor del principi a la fi.  Utilitza grans panells angulars, de vegades amb gris sobre gris, a vegades imatges de flors i uns altres cruament blancs. Per l’escena del ball final, en la qual el rei és assassinat, les parets estan cobertes de miralls que envien els eixos encegadors de llum per tot l’escenari.  Les habitacions del rei, estan dominades per un enorme mural d’estil clàssic que mostra el mitològic Ícar quant cau del cel, després de tractar de volar amb ales fetes de plomes i cera, només perquè es fonen quan es va acostar massa al sol.

Us deixo tres fragments d’aquesta versió de l’opera “un ballo in maschera”.

Oh, qual soave brivido” (Radvanovsky, Álvarez)

Dunque, signori, aspettovi” (Álvarez, Kim)

Eri tu” (Dmitri Hvorostovsky)

Us deixo un video amb l’òpera complerta, encara que no és aquesta versió, també al Metropolitan Opera House… amb Luciano Pavarotti – April Millo – Leo Nuci.

UN BALLO IN MASCHERA
música de Giuseppe Verdi
llibret d’Antonio Somma

Director……………………..Fabio Luisi

Amelia………………………..Sondra Radvanovsky
Riccardo (Gustavo III)………….Marcelo Álvarez
Renato (Count Ankarström)……….Dmitri Hvorostovsky
Ulrica (Madame Ulrica Arvidsson)…Stephanie Blythe
Oscar…………………………Kathleen Kim
Samuel (Count Ribbing)………….Keith Miller
Tom (Count Horn)……………….David Crawford
Silvano (Cristiano)…………….Trevor Scheunemann
un Giudice…………………………Mark Schowalter
un servo……………………….Scott Scully

Director d’escena…………………….David Alden
escenografia………………….Paul Steinberg
disseny d evestuari……………….Brigitte Reiffenstuel
disseny de llums………………Adam Silverman
coreografia………………….Maxine Braham

Un ballo in maschera 6

________________________________________________________________

– Cinemes Yelmo Icaria – Preu 18 €  ( preu pagat 14 € – abonament )

________________________________________________________________

Cargols - un ballo in maschera

2 pensaments a “– Òpera al cinema – UN BALLO IN MASCHERA (***) de VERDI – en directe des del MET de New York – Cinemes Icaria Yelmo 08/12/2012

Leave a Reply